2021-ben indulhat az eÁFA bevallás kiajánlása

2019. október 16. szerda - 13:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az adózás hosszútávú jövőjével, digitalizációjával, a nemzetközi trendekkel, valamint az online számlázással kapcsolatosan szerezhettek első kézből hiteles információkat a Joint Venture Szövetség adókonferenciájára ellátogatók. Sok információ elhangzott a várhatóan 2021-ben bevezetésre kerülő eÁFA bevallási rendszerről is.

Az adózói jogkövetést ösztönző megoldásokról, az ezt elősegítő digitális megoldásokról és az online számla tapasztalatokról számolt be az adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár a Joint Venture Szövetség adókonferenciáján. Tamásné Czinege Csilla elmondta: a magyarországi becsült ÁFA adórés mértéke a 2013-as 21 százalékról 2018-ra 9 százalékra csökkent, annak ellenére, hogy hazánkban a legmagasabb az EU-ban az Áfa kulcs. Ez főként a digitális megoldásoknak köszönhető, melyeknek nem csupán gazdaságfehérítő, hanem a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentő hatása is jelentős.

Kép: SXC

Kép: SXC

Az eSZjA adóbevallási tervezet bővülő adózói kört és bővülő szolgáltatásokat jelent, a jövőben a magánszemélyek önellenőrzéseit is szeretnék előzetes kitöltéssel segíteni – emelte ki Tamásné.

Januárban indult el az online nyomtatványkitöltő alkalmazás, majd év közepétől már többek között a magánszemélyek adószámigénylése, egyéni vállalkozók adózási adatainak bejelentése, változásbejelentés is a web-es felületen zajlik. Jövőre már az adóelőlegnyilatkozatokat is meg lehet tenni, valamint a gazdálkodó szervezetek adatbejelentő lapjai is elérhetőek lesznek ezen a platformon.

Az online számlarendszerben regisztrált adózók száma 353 ezer, a teljesítő adózók száma 266 ezer. A beküldött számlák száma összesen közel 60 millió. A számlabeküldések 96 százaléka elektronikus számlázó programból érkezik.

2021-re a hatóság szeretné elérni az ÁFA-bevallási tervezetek kiajánlását. Itt be lehet majd emelni nemcsak az online számla, hanem az online pénztárgép és az automatákból érkező adatokat is.

A foglalkoztatással kapcsolatos információkat egy komplex információs rendszer (eFIP) tartalmazhatja majd a jövőben, mellyel az adóadminisztrációs terhek tovább csökkenhetnek, a gazdaság tovább fehéredhet, az adózási élmény javulhat és a foglalkoztatott is jelen idejű kontrollt gyakorolhat – avatott be a jövőbeli tervekbe az államtitkár asszony.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek