2019 a digitalizáció éve lesz a pályázati pénzekben

2018. december 11. kedd - 11:06 / piacesprofit.hu
  •    

2019 a digitalizáció éve lesz: technológiai javuláshoz, innovációhoz kapcsolódó pályázatokkal, összesen 15-20 milliárd forint értékben. A pályázati pénzek összes költsége 100 milliárd is lehet jövőre, több ezer nyertes pályázóra számít a Via Credit pályázati tanácsadó.

Intenzív évet zárhat a vállalkozói szektor, kapacitásbővítő beruházások területén voltak eredményhirdetések, valamint innovációval kapcsolatos pályázatokban hirdettek nyerteseket és kiírásokat egyaránt. Ezek mellett beindultak a képzési és az energetikai pályázatok.

2020 végén véget ér a jelenlegi uniós ciklus, azaz a támogató hatóság eddig az időpontig köthet szerződést a pályázókkal. Ezen nyertes vállalkozóknak még további két év áll rendelkezésre, hogy megvalósítsák őket, tehát akár 2023-ban is lehet még projektet befejezni. Idén a GINOP pályázatok voltak hangsúlyban, mivel ezeknek a 2018-as kerete több százmilliárd forint.

égből hulló pénzérmék

Kép:Fotolia

2018 slágere

2018-ban a legnépszerűbb pályázat a GINOP 2.1.8. számú adaptív innováció kiírás volt, több mint 3.500 érdeklődővel, több mint 1.600 nyertessel. Technológiai berendezésekre lehetett támogatást igényelni Közép-Magyarországi région kívül.

Népszerű volt még, kis-és közép-vállalkozásoknak kiirt képzési pályázati konstrukció, ahol több mint 1.000 érdeklődő mellett folyamatosak az eredményhirdetések. Több mint 1.500 érdeklődőt számol az informatikai rendszerek bevezetésével kapcsolatos pályázat – összegezte Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

Nagy változások jönnek az uniós pénzeknél
Komoly kihívást fog jelenteni a tagállamok számára, ha a jelenlegi elképzelések szerint valósul meg a 2021-2027-es európai uniós költségvetési ciklusban a források felhasználásának értékelése, ugyanis előfordulhat, hogy kétszer kell majd megtervezni, mire is szánják ezeket az összegeket. Az új rendszerben megnőhet az átfogó értékeléseket készítő tanácsadók szerepe.

A szakértő szerint az informatikai és képzési pályázat is azért volt népszerű idén, mert a fennálló munkaerőhiányra adott választ. Termelő-szolgáltatás-kereskedői szektorban működő vállalatok nyújthattak munkavállalóik számára képzéseket, számítástechnikai fejlesztéseket végezhetnek, azaz munkaerő megtartására bizonyult hasznosnak.

Mit hoz 2019?

A jövő év eleje azzal fog telni, hogy a támogató hatóság összegzi az elmúlt év tapasztalatait, ilyenkor a ciklus vége fele gyakori, hogy átrendeződések történnek. Azaz, a megmaradó pénzekből új kiírások lesznek.  A Via Credit szerint 10-15 milliárd forint értékben Ipar 4.0-hoz való kötődést, technológiai javuláshoz kapcsolódó KKV pályázatok várhatóak, illetve az innováció területén még ennél is nagyobb értékben is jelenhetnek meg támogatások termékfejlesztésre, piacfejlesztésre.

„Hasonló intenzitásra számítunk 2019-ben is, mint idén. Többek között arra, hogy az innovációs pályázatok ismét elérhetőek lesznek Budapesten és Pest megyében.” – mondta a Via Credit szakértője. Összegségében 2019 a digitalizáció éve lesz, a pályázati pénzek összes költsége 100 milliárd is lehet, akár 2-3 ezer nyertes pályázóval.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek