Hibátlanul szolgálja a rezsimet az új műsorvezető

2018. november 10. szombat - 18:15 / piacesprofit.hu
  •    

A kínai állami hírügynökség újdonsága a hírolvasó robot. Napi 24 órában használható, soha nem fárad el.

A Hszinhua hírügynökség a kínai állami propaganda régen működő, jól bevált eszköze, amely ezentúl mesterséges intelligencia segítségével is szolgálhatja a vezetés céljait. A kínaiak egy országukban rendezett nemzetközi internet-konferencián mutatták be a robotot, amely már szerepelt a Hszinhua több adásában és – mint mondották – „a riporter-gárda tagja…”kínai hírolvasó

A férfit megjelenítő hírközlő felolvassa a rendszerébe táplált szövegeket, mégpedig úgy, hogy közben szájmozgása is azt a benyomást kelti, hogy ember beszél. Kevésbé utal erre a hangja, amely jellegzetesen „komputer-hang”.

A hírolvasó robotot egy pekingi vállalkozással együttműködve fejlesztették ki. Alkotói szerint a

Ügyvédrobotok – írhat a gép szerződést?
20 évvel ezelőtt már minden vezető a számítógépének bekapcsolásával kezdte a napját. Jelenleg pedig láthatóan a mesterséges intelligencia térnyerése zajlik. De vajon a jogi szakma kivonhatja-e magát e tendencia alól?

világon eddig egyedül álló szerkezet nagy előnye, hogy sürgős, fontos hírek azonnal betáplálhatók és közzétehetők.

Egyébként egyik példánya a kínai, a másik az angol nyelvet használja. Az újdonság bírálói szerint az Amazon, az Apple, a Google robotjai sokkal „emberibb” hangot tudnak képezni. Ugyanakkor mesterséges intelligencia ebben a robotban nem kap szerepet, hiszen az csak betáplált szövegeket közöl.

(Forrás: Der Spiegel)