Amikor a védelmet is védeni kell

2019. január 18. péntek - 20:13 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Az amerikai Phoenixben egyszer csak „megszólalt” a lakóház biztonsági kamerája. A rémült tulajdonos azonban nem riasztást, hanem figyelmeztetést hallott: védje a rendszerét, mert az hozzáférhető.

Önkéntes csoport tekinti feladatának, hogy figyelmeztesse az embereket: a korszerű, „okos” házi biztonsági kamerák irányítását – ha azokat nem védik megfelelően – hekkerek, bűnözők könnyen át tudják venni, azután pedig már szabad az út az épületbe.

ház jel világít

Kép: ÚjHáz Centrum

Megfelelő védelem híján a betörni szándékozó az IP-cím alapján meg tudja találni a rendszert és átveheti a kamerák irányítását, hogy megállapítsa, otthon vannak-e lakók. Ha a kamera üres szobákat mutat, szabad az út…

Ezek a trendek már a jelenünket meghatározzák
Néhány éve még sci-finek tűnt az a jövőkép, ami ma csupán karnyújtásnyira van tőlünk: önvezető autókkal közlekedünk, robotok végzik a munkát, az otthonunkban pedig minden automata és hangvezérléses. Az ezeket és a hasonló innovációkat lehetővé tevő, az iparágakat 2023-ra átalakító technológiai trendek közül a Schneider Electric most bemutatja a szerinte legjelentősebbeket.

Az önkéntes kíberbiztonsági őrök olyanokat tudtak figyelmeztetni, akiknek adatai korábbi adatlopások, rendszerek feltörése következtében az interneten hozzáférhetők voltak. Nyomatékosan felhívták az érintettek figyelmét, hogy (amint a példa is mutatta) kameráik irányítása könnyen hozzáférhető – feltehetően azért, mert nem használnak kétlépcsős biztosítást, amely pedig nélkülözhetetlen.

(Forrás: The Arizona Republic)