Történelmi rekordot ért el az építőipar

2019. február 15. péntek - 09:08 / piacesprofit.hu
  •    

A múlt évet 22 százalékos növekedéssel zárta az építőipar, ez a 2017-es jó teljesítmény miatt is kiugró eredményt jelent.  Az ágazat termelési értéke pedig történelmi csúcsot döntött, miután 3 ezer milliárd forint fölé került.

Tavaly 22 százalékos növekedést ért el az építőipar. Ez lassulás a közel 30 százalékos 2017-es bővüléshez képest, mégis masszív növekedésnek felel meg. Különösen azért, mert a 2018-as növekedést a szintén erős 2017-es eredményhez képest érte el az ágazat. (A pörgés a cégalapításokon is meglátszik.)

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint 2018-as növekedés történelmi rekordot eredményezett, az ágazat termelési értéke ugyanis átlépte a 3 ezer milliárd forintot, erre pedig még nem volt példa. „Az ágazaton belül lakásépítéseket magában foglaló építéseknél 16 százalékos emelkedés következett be részben a családiház-építéseknek és a társasházfejlesztéseknek köszönhetően. A másik alágazatban, az egyéb építményeknél 31 százalékkal nőtt a termelés, köszönhetően az állami és uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések miatt” – mondta a szakember.

építkezésen dolgozó emberek

Kép:Pexels

Ugyanakkor a pár napja ismertetett új, gyerekvállalást ösztönző kormányzati lépések és a csok bővítése újabb lendületet adhat a lakásépítéseknek, valamint a lakásfelújításoknak is, ez pedig az építőipari növekedésnek támaszt adhat. Emellett a kereskedelmi ingatlanok – raktárak, irodaházak, logisztikai központok – megvalósítását célzó beruházások szintén segíthetik a további növekedést, ahogy az állami és uniós pénzből finanszírozott fejlesztések is. Ugyanakkor – mutatott rá az ingatlan.com szakértője – az építőipari fejlődést a jövőben akadályozhatja az ágazatot is sújtó kapacitás- és munkaerőhiány, ami 2018-ban 9,5 százalékkal emelte az építőipari termelői árakat. A jövőbeni fejlődés lassulását jelzi előre az is, hogy a december végi szerződésállomány 7,7 százalékkal volt alacsonyabb 2018. decemberében mint egy évvel korábban.

A házunk bánja, ha rossz kivitelezőt választunk
A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány. Szakértők szerint érdemes kivárni a jó szakembert, mert a minőségi szigetelés akár 40-50%-kal is csökkentheti a családi házak fűtési költségét.