Mekkora lakás jön ki 20 millió forintból?

2018. március 26. hétfő - 20:09 / piacesprofit.hu
  •    

Míg a főváros egyes kerületeiben már csak egy kisebb méretű garzon vásárolható 20 millió forintból, a külsőbb kerületekben elérhető lehet akár egy 65 négyzetméteres ingatlan is ebből az összegből – derül ki a Duna House ingatlanpiaci elemzéséből. A vidéki településeken ennél többször nagyobb lakást vagy házat is lehet venni a megadott keretösszegből.

A Duna House az elmúlt fél év valós ingatlantranzakciós adataira alapozva kiszámította, hogy az egyes településeken 20 millió forintból, megközelítőleg mekkora méretű ingatlan vásárolható. „A módszertan egyszerű: megnéztük az elmúlt fél évben hogy alakult egyes településeken a lakások és a házak átlagos négyzetméterára, és ez alapján kiszámítottuk, hogy a fent említett összegből mekkora alapterületű ingatlan lenne elérhető. Budapest értékei kiemelkedőek, a rendelkezésre álló összegből csupán 39 négyzetméteres lakás, vagy 58 négyzetméteres ház vásárolható a fővárosi átlagérték alapján. Az egyes kerületek közötti különbségek miatt azonban nem mindegy hol vásárolunk. Az V. kerületben például csak egy 23 négyzetméteres lakásra elegendő a 20 millió forint, míg a XX. kerületben akár 80 négyzetméteres ház is elérhető lehet.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

nem ott van a lakás ahol kéne

Kép: Pixabay

A nagyobb megyeszékhelyek közül Miskolcon vásárolható a legnagyobb lakás, amely akár 132 négyzetméteres is lehet. A vizsgálatba bevont települések közül további négy helyen érhető el 100 négyzetméter-, míg további öt településen 80 négyzetméter feletti ingatlan.

„A vizsgálat városok közül, Budapest után, Székesfehérváron kapjuk a legkisebb lakást a 20 millió forintból. Itt átlagosan 68 négyzet-méteres ingatlanra elég ez az összeg, amely több mint másfélszerese a fővárosi értéknek.” – tette hozzá Benedikt Károly. Székesfehérvárral közel azonos árak jellemzik a kecskeméti, a veszprémi és a debreceni használtlakás piacot is.

Házak esetében kisebb a különbség Budapest és a drágább vidéki városok között. Velencén 10-, Siófokon pedig 17 négyzetméterrel nagyobb ház érhető el, mint a fővárosban. A skála másik végén lévő településeken azonban kastély méretű ingatlanok is kifutják 20 millió forintból. Dombóváron akár a 200-, további hét településen pedig a 100 négyzetmétert is meghaladhatja a vásárolt ingatlan nagysága.

Mutatjuk, hol éri meg lakást venni
Ismét jó befektetés a lakásvásárlás. Hosszú távú bérbeadásnál a megtérülés szempontjából azok a kerületek és városok a legvonzóbbak, ahol magas albérleti díjak és értéknövekedés mellett lehet kedvező áron lakást venni. Ilyen Budapesten többek között az V., VI., VII., VIII. és IX. kerület, míg vidéken Debrecen, Kecskemét és Sopron mellett Szolnok és Tatabánya is versenyképes hozammal kecsegteti a lakásbefektetőket.