Itt a Trump-kabinet eddigi mérlege

2018. október 22. hétfő - 18:00 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Növekvő foglalkoztatottság és üzleti bizalom, elszabaduló államadósság és költségvetési hiány – a CNBC megvonta Donald Trump eddigi elnökségének gazdasági mérlegét.

Az elmúlt két és fél évben az Egyesült Államok gazdaság termelékenysége csúcson volt, a 2008-as válság óta nem volt ilyen felívelő időszak – írja a CNBC a Goldman Sachs adataira hivatkozva. Az üzleti bizalom szintén emelkedett, a jövőben azonban kockázatot jelenthet a magas költségvetési hiány és az USA külföldi kitettsége.

Forrás:CNBC.com

A CNBC infografikájából kiderül, a GDP-növekedés jórészt a vállalati adók csökkentésének köszönhető: ezeket Trump beiktatása óta átlagosan 14 százalékkal csökkentették. A cégeknek így lehetőségük volt több alkalmazottat felvenni és a béreket átlagosan 5 százalékkal emelni. A vállalatok növekedése a Nasdaq- és az S&P 500-indexek emelkedésében is látszik, igaz, az amerikai tőzsde októberi bezuhanása után kérdéses, meddig tartható fent ez az iram.

Az adócsökkentések miatt az államadósság is nőtt, Trump beiktatása óta 9 százalékkal. A gazdaság bővülése ellenére jelentősen nőtt a GDP-arányos államadósság, szeptemberre ez 12,5 százalékon állt a 2016-oss 2,9-hez képest.

Előbb-utóbb lesz válság, de most felkészültebbek vagyunk
Válság előbb-utóbb lesz, de jobban fel vagyunk rá készülve, mint 2008-ban, mondta Regős Gábor, a Századvég közgazdásza a Piac&Profitnak. Mint mondta, az állami és EU-s források apadásával nagyrészt a nemzetközi pénzügyi helyzeten múlik, hogyan juthatnak tőkéhez a magyar cégek.