Ha családi házat keres, most itt találhat olcsón

2019. augusztus 06. kedd - 16:26 / piacesprofit.hu
  •    

A vevők most leginkább az olcsóbb, közepes méretű családi házakat keresik, aminek az az oka, hogy ezek az ingatlanok jelenleg annyiba kerülnek, mint egy 50-60 négyzetméteres újépítésű lakás.

Átlagos, jó állapotú, 90-120 négyzetméteres családi házat a XX. kerületben most 35-50 millió forintért meg lehet vásárolni. Márpedig ilyen összegért legfeljebb csak egy fele ekkora újépítésű ingatlant kapnának a vevők – a Balla Ingatlan szakértője szerint. 

Ha valaki családi ház helyett inkább a lakások piacán néz körül, akkor 28-30 millió forintos hirdetési áron találhat közepes méretű panellakásokat a két kerületben, melyek értékesítési ára 25-27 millió forint. Kivételek persze akadnak, vagyis vannak akik a reális árnál jóval magasabb összegért hirdetik meg lakásukat, míg mások a valós piaci ár közelében.

pixabay.com

pixabay.com

A legnagyobb kereslet egyébként Kispesten még mindig a Wekerle-telep és a Kertváros iránt mutatkozik, mivel mindkettő kulturált, csendes városrész. Ez persze érezhető az árakban is: a Wekerlén 30 millió forint alatt csak nagyon rossz állapotú, 45-50 négyzetméteres lakásokat lehet kifogni. Egy beépített tetőteres, 75-80 négyzetméteres ingatlan ára jelenleg 40-50 millió forint között alakul a városrészben.

Pesterzsébeten Gubacsipuszta számít a legfelkapottabbnak, ami szintén annak köszönhető, hogy csendes környék, kulturált lakóközösséggel, akár a családi házas, akár a lakótelepi részéről van szó. Ami az árakat illeti, az ingatlanközvetítő elmondása szerint nagyjából olyan szinten járnak, mint Kispest-Kertvárosé: jelenleg éppen egy 64 négyzetméteres, extrán felszerelt, gyönyörű kis házat árul 48 millió forintért. „A környéken egyébként sok új ház épül, de akadnak sorházak is, melyek itt nagyon népszerűek. Ezek kéz alatt el is kelnek, úgyhogy az értékesítési árakat nem is lehet igazán pontosan tudni” – teszi hozzá a szakértő.

Lakásárak: még mindig van följebb
Folytatódik a lakásárak ütemes emelkedése, országos átlagban 4-5 százalékos, az új építésű lakásoknál 4-7 százalékos, a pesti belvárosban ugyanakkor akár 10 százalékos áremelkedésre is lehet számítani a következő egy évben a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérése szerint.

A vevőknek egyre nagyobb része egyébként lakhatási célból vásárol a dél-pesti ingatlanpiacon, az ingatlanközvetítők ma már csak ritkán találkoznak befektetőkkel. Ennek oka, hogy nem találni olyan olcsó lakást, melyet érdemes lenne úgy felújítani, hogy haszonnal tovább is lehessen adni.

Ugyanakkor a lakáskiadással nincsenek gondok, hiszen a bérleti díjak továbbra sem mérséklődnek és nagy a kereslet a bérlakások iránt. Még a XIX. és XX. kerületekben sem nagyon lehet 100 ezer forint alatt kiadó lakást találni, akármilyen kicsi is legyen az. Egy 40-45 négyzetméteres lakás bérleti díja jelenleg, átlagosan, minimum 120 ezer forint havonta.