Érdemes még lakást vásárolni?

2019. március 27. szerda - 18:09 / piacesprofit.hu
  •    

A Lakás 2019 felmérése szerint tízből hat ingatlanszakértő úgy véli, hogy a budapesti új lakások ára az idei év során is 10 százalék felett emelkedhet, a megyeszékhelyeken azonban a többség 10 százalék alatti áremelkedésre számít.

A Budapesti Lakáspiaci Riport negyedéves felmérései alapján 2015 negyedik negyedévének árait vetettük össze 2019 első negyedévének lakásáraival a budapesti újlakás-piacon. A fővárosban akkor átlagosan 500 ezer forint volt az új lakások négyzetméterára, ami az idei év elején elérte a 840 ezer forintot. Három és fél év alatt tehát közel 70 százalékos áremelkedés ment végbe.

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a belvárosi új lakások ára emelkedett legnagyobb mértékben, a felmérésből az látszik, hogy Budán, Pesten, a belvárosban és a pesti külső kerületekben egyaránt 68 és 72 százalék között volt az áremelkedés mértéke. Egyedül a fejlesztők körében legnépszerűbbnek számító XIII. kerület lóg ki a sorból, amit érdemes külön is megvizsgálni, ugyanis az elmúlt három hónapban ott adták el a budapesti új lakások közel negyedét. Ebben a kerületben, szemben a többi városrésszel, mindössze 44 százalékkal mentek feljebb az árak, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy néhány Duna-parti fejlesztés miatt már 2015-ben is meglehetősen drágának számított. Az azóta eltelt időszakban viszont jelentősen megnőtt a beruházások száma a kerület olcsóbb városrészeiben, ami miatt kevésbé tűnik drasztikusnak az átlagos áremelkedés – mondta Futó Péter, a Lakás 2019 szakértője.

emelkedő árak

Kép: Pixabay

Az elmúlt három-négy év során bekövetezett drágulás okait többek között az alábbi tényezők magyarázzák:

  • alapanyagárak emelkedése,
  • munkaerőköltségek emelkedése,
  • erősödő befektetői kereslet,
  • növekvő bérek,
  • alacsony hitelkamatok,
  • lassan bővülő újlakás-kínálat,
  • állami támogatások bevezetése.

A mostani árak ugyan reálértéken is magasnak számítanak, de az egyre szigorúbb minőségi követelmények – például a következő években kötelező érvényűvé váló energetikai szabványok – és az áfa 27 százalékra történő visszaemelése miatt egyelőre nem látjuk, hogy hol lehet az áremelkedés vége. A magasabb árak ellenére azonban évről évre egyre többen döntenek a lakásvásárlás mellett. Számukra nyújthat segítséget március 29–31. között a Millenárison a Lakás 2019 kiállítás.

4-5 év kell az első lakáshoz, de csak ha nem albérletben laksz
A dráguló lakások és albérletek miatt a legnehezebb helyzetben az első lakásuk megszerzését tervező fiatalok vannak. A mamahotelben maradással és így az albérleti díj megtakarításával 4-5 év alatt tudja összehozni egy budapesti garzon lakáshiteléhez szükséges önrészt egy fiatal.