Eddig is a kétgyerekesek voltak a CSOK nyertesei

2018. október 26. péntek - 14:05 / piacesprofit.hu
  •    

Mostantól a kétgyermekes családokra is kiterjed a CSOK 10 millió forintos kedvező kamatú hitele. Egy elemzés szerint eddig is a kétgyerekesek voltak a CSOK nyertesei.

Az új rendelet szerint a családi otthonteremtési kedvezmény most már a kétgyermekes családok számára is biztosítja a 10 millió forintos kedvező kamatú kölcsönt.

Fontos tisztázni, hogy ez az intézkedés nem vissza nem térítendő pénzt jelent. Ez ugyanúgy egy visszafizetendő banki kölcsön, az azonban tény, hogy jóval kedvezőbb kamatozású, mint ha egy piaci kölcsön lenne.

Kép:Pixabay

Kép: Pixabay

A CSOK-változások nagyobb lehetőséget jelentek a kétgyermekes családoknak, mint a háromgyerekeseknek. Az összes folyósított támogatási összeg és az igénylések számának hányadosából kiderül, hogy eddig a családi otthonteremtési kedvezményt alapvetően nagyobb számban a kétgyermekes családok vették fel, esetükben arra szolgált, hogy a lakás egy szobával bővüljön, kellemesebb otthont teremtsenek, vagy jobb környezetbe költözzenek. A mostani intézkedéssel is a kétgyermekesek jutottak még előnyösebb lehetőségekhez, amit valószínűleg igénybe is fognak venni”– mondja Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője. 

Ez a legkönnyebben úgy értelmezhető, ha összehasonlítjuk a támogatás mértékét a változtatás előtt és

Mennyibe kerül a gyermekvállalás Magyarországon?
Nincs nagyobb öröm egy férfi és egy nő életében, mint amikor anyává és apává, egy családdá válnak. Az öröm mellett azonban a kiadásokkal is számolni kell. Nemcsak a gyermek felnevelése jelent jelentős költségeket a pár életben, hanem már a gyermek tervezésekor is ki kell nyitni a pénztárcát. Még a legóvatosabb becslés szerint is elérheti az egymillió forintot a gyermekvállalás ára Magyarországon.

után. A háromgyerekes családok eddig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra és 10 millió forint kedvező kamatú kölcsönre voltak jogosultak, az új módosítás csupán 5 millió forinttal több kedvező hitelkeretet biztosít számukra. Ezzel ellentétben, a kétgyermekes családok most egy harmadik gyermek vállalása nélkül igényelhetik ezt a 10 millió forintos támogatott hitelt.

Ez a lépés, habár kedvező feltételeket biztosít, de még mindig a hitelfelvételben nyújt segítséget. A banki hitelnek pedig előfeltétele, hogy legyen egy biztos önerő. Ha például a fiatalabb korosztály, a pályakezdők esetét vesszük példának a lakásvásárlás tekintetében, egyértelmű, hogy nem rendelkeznek olyan önerővel, amire hitelt tudnának felvenni. Ez részben a korukból is adódik, azonban az is fontos szerepet játszik, hogy kevés, a megtakarításra ösztönző behatás éri őket gazdasági és oktatási szinten”– teszi hozzá Balla Ákos.