Beindultak a tömeges társasház-átadások

2018. május 09. szerda - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

A KSH ma publikált adatai szerint 2018 első három hónapjában 3394 lakást adtak át országosan, ami a tavalyi év első negyedévéhez képest 65 százalékos növekedést jelent. A szezonálisan működő piacon – ahol jellemzően az év eleje gyenge számokat hoz – 2010 óta ez a legerősebb évkezdet – áll az OTP Ingatlanpont közleményében.

Az országos átlaghoz képest még drasztikusabban, közel háromszorosára nőtt a fővárosi lakásátadások száma. A 609 db lakás önmagában nem tűnik soknak, ugyanakkor egyértelműen mutatja, hogy végre a számokban is megmutatkozik a 2016-ban repülőrajtot vett lakásépítési boom eredménye. „A nagyobb társasházépítések átfutási ideje – ha a telek már megvan – jellemzően 1,5-2 év, ráadásul most a

Félmillió lakás áll üresen, és a számuk egyre csak nő
Budapesten 11 százalékra csökkent a nem lakott lakások aránya, a községekben viszont 15 százalékra nőtt az arányuk. Ha az üresen álló lakások egy része – sok esetben egy felújítás után – megjelenne a kínálatban az kiegyensúlyozottabbá tehetné a piacot, és enyhíthetné a drágulás ütemét – írja az Ingatlan.com.

munkaerőhiány is lassítja az építkezéseket. Mostanra kezdenek tehát beérni a két éve indított fejlesztések, s ebben ráadásul idén és jövőre további rekorddöntések várhatók” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A másik fontos mutató, a kiadott építési engedélyek országosan 9850-es száma ugyanakkor alig 3 százalékos bővülést jelez az első negyedévben. A fővárosi és községi csökkenést a városi jogállású települések növekedése ellensúlyozza. Bár ez a volumen 2007 óta a legerősebb évindításnak számít, a tavalyi teljes éves 20 százalékos vagy a 2016-os 152 százalékos növekedés után látványos lassulást jelez. Az építési hajlandóság mérséklődésének fő oka az a lakásépítőket érintő bizonytalanság, hogy vajon mi lesz az eredetileg 2019 végéig élő, csökkentett, 5 százalékos lakásáfa sorsa 2020-tól.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor