A kínai űrsiker nem csak a technológiában mérföldkő

2019. január 04. péntek - 15:35 / piacesprofit.hu
  •    

Kína 2013 óta megnövekedett külpolitikai törekvéseinek egyik mérföldköve a világűrkutatásban most elért siker, kutatószonda eljuttatása a Hold túloldalára – írja a Neue Zürcher Zeitung szakkommentátora.

A szakértő rámutat, hogy az e-kereskedelem kifejlesztése, a nagy sebességű vonatok rendszeresítése mellett Kína újabb területen mutatja meg technológiai fejlettségét. A siker egyúttal befelé is szól: igazolja, hogy a már 40 éve elindított törekvések a nyugati technológia utolérésére, sikeresek.Urkutatas_576

Mérföldkőhöz jutottak 2017-ben is, amikor az Avic állami repülőgépgyártó konszern bemutatta az első, saját fejlesztésű repülőgépet (amelyben ugyan voltak külföldi alkatrészek is).

Miközben a Holdra küldött szonda látványos propagandasiker, ennél jóval többet is jelent. Hasonlóan az űrkutatásban elért amerikai sikerekhez, a kínai is azt ígéri, hogy az új fejlesztések bekerülnek az ipar más ágazataiba.

Hozza a tőkét, de ne vigye a technológiát
A kormány hozzájárulására lesz szükség, ha egy, az unión kívüli beruházó egy német vállalkozás több mint 10 százalékát megvenné. Az új rendszer Kína nyomulása ellen irányul.

Az űrkutatásban elért siker természetesen még jelentősebb és jelképesnek is számít akkor, amikor folyik az amerikai–kínai kereskedelmi háború. Mindenesetre a siker vissza is üthet: a fejlemények tükrében, látva a gyors kínai haladást, megkeményedhet az amerikai álláspont.