A drágább bérleti díjért már nem lehet odaadni a lelakott lakást

2019. január 09. szerda - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az emberek akkor hajlandóak kifizetni az emelt albérleti díjat, ha megfelelő szolgáltatást kapnak a pénzükért. Az ingatlantulajdonosoknak már nem elég csak a kulcsot odaadniuk a bérlőknek, ha magasabb árat szeretnének kérni.

Évekkel ezelőtt a bérleti piac egy balatoni nyaralóhoz hasonlított. Ha volt valakinek négy fala, amit ki szeretett volna adni, azt az ingatlan állapotának és elhelyezkedésének megfelelő áron fejfájás nélkül meg tudta oldani, hiszen rengeteg jelentkező volt. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a helyzet 2019-re annyiban változott, hogy mindenki egyre emeli a bérlemények árát. A bérlők kifizetik a magasabb díjat is, de cserébe egyre magasabb igényeket fogalmaznak meg.

„Egy másfél szobás lakás ára a duplájára, 80-ról 160 ezer forintra emelkedett néhány év alatt, amiért a bérlők sokkal komolyabb nívót is várnak el. Az esetek többségében vagy a bérlő vállalja a kivett lakás felújítását egy nyomott bérleti díjért, vagy a tulajdonosnak kell tudomásul vennie, hogy ha magasabb árat szeretne, akkor az ingatlant szép, lakható, kifestett állapotban, esetleg bútorozottan kell a bérlő rendelkezésére bocsátania” – fogalmazott a szakértő.

lakás

Kép: Pixabay

A szakember azt hangsúlyozza, hogy a lakás nem feladat, hanem a saját tér és a nyugalom terepe kell legyen. A bérlők végigdolgozzák a napot, és egy olyan minőségű ingatlanba szeretnének hazamenni, ahol érzik, hogy nem a semmiért mentek reggel munkába.

Hozzátette, az utóbbi időben egyszerűsödött az adózás, aminek velejárója, hogy a számlázást és a tiszta jogviszonyt is elvárják a bérlők. Megemlítette az állagmegőrzés fontosságát is, például a fűtőberendezések és a klíma éves karbantartásának az elvégeztetését a tulajdonos által, ennek költsége 10-15 ezer forintra is rúghat.

„Érdemes bérleti szerződésben kikötni, hogy mely költségeket kinek kell vállalnia. Persze ezt is bármikor újra lehet tárgyalni, ugyanúgy, mint a rezsifizetés módját vagy a szerződés időtartamát ” – mondta Gadanecz Zoltán.

Egy-két hét alatt is találsz albérletet, ha szemfüles vagy
Háromhavi bérleti díjjal a zsebünkben akár egy-két héten belül megtalálhatjuk a számunkra legtökéletesebb albérletet, ha elég gyorsak és szemfülesek vagyunk. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint ennek ellenére érdemes hónapokkal hamarabb elkezdeni a keresgélést, és aláírni a szerződést, mert ha szorítja a határidő, akkor a bérlő kénytelen lesz mélyebben a zsebébe nyúlni.