Orbán Viktor elárulta a kibővített gazdaságvédelmi terv újabb részleteit

A miniszterelnök az Operatív Törzs szokásos napi sajtótájékoztatója előtt beszélt röviden.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Azon a napon, amikor 167 fertőzöttet, 7 elhunytat mutat a www.koronavirus.gov.hu, s emellett 101 fő karanténban van, 5515 mintavétel történt, illetve 16 gyógyult, Orbán Viktor miniszterelnök beszámolt a ma reggel meghozott döntésekről, köztük arról, hogy a múlt szerdai első gazdaságvédelmi akciótervet az Operatív Törzs kiegészítette 6 új döntéssel, melyek a következők:

  • a 81480 kis- és középvállalkozás június 30-ig adómentességet kap a KATA alól,
  • a március 1. előtti KATA-tartozásokra haladékot adnak,
  • a turizmushoz hasonlóan a hazai médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt,
  • a kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik,
  • az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik,
  • a lejáró GYES-t, GYED-et meghosszabbítják.
Minderről a nap folyamán megjelenő új kormányrendelet tartalmazza majd a részleteket. A katás mentességet kapó foglalkozások a következők (nem teljes, majd a ma este megjelenő rendeletben lesz ott az összes érintett szakma): fodrászok, szépségápolás, víz-, gáz-, fűtés-, és villanyszerelők, üvegesek, épületasztalosok, idősek és fogyatékkal élők ápolása, egészségügyi szolgáltatások, előadóművészek, járóbeteg-ellátás, fal- és padlóburkolók, testedzési szolgáltatás, egyéb sporttevéknység.

Maradj otthon! feliratú molinó a Szabadság hídon Budapesten 2020. március 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor felidézte: 12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet. A magyar tudósok keresik a koronavírus ellenszerét, de ez még hosszú ideig eltarthat, tette hozzá.

Magyarország önvédelméről négy vonalon kell gondoskodni, mondta a miniszterelnök: ez katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés. Gyorsuló lépésben közeledünk a tömeges fertőzések felé. A tényleges fertőzöttek száma csak becslés lehet, de egyelőre túl tág határok között mozognak, egy biztos, hogy több van, mint a regisztrált betegek száma. A 67 fertőzöttből 27 mutat tüneteket is, közülük 9 beteg állapota súlyos. Az elhunyt 7 főnek több betegségük is volt, 69 év átlag életkor.

Koronavírusról a Piac & Profiton
Tovább olvasna a koronavírusról? Témában írt cikkeinket itt találhatja meg. >>>
Jelenleg orvosi maszk 1,5 millió db (napi 25 ezret gyártanak), speciális maszk 129 ezer, 20 millió kesztyű, 170 ezer védőruha, és 2560 db lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Beszerezni most inkább keletről lehetséges, nyugaton szinte lehetetlen. Magyarországon 66 906 kórházi ágy van, végszükség esetén 252 tábori kórházi ágyat lehet munkába állítani. 65 év alatti orvos 19 431 fő, rezidens 4312 fő, bevethető utolsó éves orvosi egyetemista 690 fő áll rendelkezésre, 24 63 fő összesen. Ezen kívül 105 ezer kiképzett egészségügyi szakdolgozónk van.

Egészségügyi döntés: holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett speciális maszkot kapnak az orvosok és ápolók, a többi, nem intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló sebészi maszkot kap, akit koronavírus gyanújával visznek be, azonnal sebészi maszkot kap.

Rendőri védekezés: határok lezárva, teherforgalom és magyar állampolgárok bejöhetnek, speciális szabályok vonatkoznak az áthaladó külföldi állampolgárokra. Ők csak meghatározott időpontokban jöhetnek át a humanitárius folyosókon. Romániától garanciákat kértünk, amilyen ütemben engednek át embereket ők, olyan ütemben mi is üzemelünk, mondta Orbán. Napról napra nő a rendőrök feladata, a közrendet fokozatosan erősítik. Bevezethető 65 év alatti rendőrből 70 275 fő van, önkéntesekből 46 573 fő, akiknek fegyverük nincs, de van gyakorlatuk, tehát rendfenntartásra 139 684 fő áll összesen rendelkezésre, ha szigorú kijárási szabályok lépnek életbe.

Katonai védekezés: megerősítették a határvédelmet, a szolgálatot teljesítő katonák felkészülnek a szigorúbb szabályokra, illetve arra, ha stratégiailag fontos vállalatokhoz kell kivonulniuk. 23 950 hivatásos katona, 9381 tartalékos, és 10 649 fő 5 éven belül leszerelt katona van az országban, utóbbiakat azért emelte ki Orbán, mert őket még be lehet hívni szolgálatra, ha úgy kívánja a helyzet. Összesen 43 985 katonát tudunk mozgósítani.

"Nehéz lesz az előttünk álló időszak, közös erőfeszítésekre lesz szükség. Mindenkinek van felelőssége, széthúzás helyett összefogást kérek ma délután a képviselő társaimtól is".

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo