hirdetés

Már nem a használt lakás a menő

A banki tapasztalatok szerint a CSOK-hatására a használt lakások helyett inkább az új lakások építése, vagy vásárlása iránt érdeklődnek az ügyfelek. Ugyanakkor a piacon egyszerűen nem elég a kínálat.
hirdetés

Kép: SXC

Az új CSOK-ra első körben azok építenek terveket, akik már jelenleg is három gyermeket nevelnek. Ennek legfőbb oka, hogy a jogszabályi feltételek alapján ez a támogatás és hitelfelvételi lehetőség nekik lehet igazán előnyös, hiszen a legfontosabb feltétel az ő esetükben már teljesült. Mindazoknak, akik biztosan eleget tudnak majd tenni a három gyermek vállalásának 10 éven belül, nem kell ugyanis tartaniuk a szigorú visszafizetési kötelezettségtől, amit nem teljesítés estére köt ki a jogszabály – hívta fel a figyelmet az Unicredit Bank közleménye.

Lényeges változás, hogy az új szabályok következményeként a kérdések a használtlakás-vásárlásáról vagy lakásbővítésről átterelődtek az új lakásokra mind a vásárlásra, mind építésre vonatkozóan. Az a kérdés azonban, hogy a támogatás beleszámít-e az önerőbe, szinte mindig elhangzik, ahogy természetesen az igen válasz is.

A bank szakértői úgy látják: a CSOK-nak köszönhetően az idén elsősorban a magánszemélyek családiház-építéseiben várható élénkülés. Ebben már 2015-ben növekedést tapasztaltak, aminek most az új szabályok további lendületet adhatnak.

Ugyanakkor az értékesítés céljára épülő új lakások száma – a statisztikák tanúsága szerint – jelenleg még elég kevés, ami idén még szükségszerűen korlátokat szab az új lakások vásárlásával kapcsolatos terveknek és így a hitelfelvétel érdemi növekedésének is. Ugyanakkor a CSOK pezsdítő hatása révén ez a következő évekre áthúzódóan kedvezően változhat.

Ingyen telket kapnak a csokosok Komlón
Komló önkormányzata kilenc telket bocsát ingyenesen azok rendelkezésére, akik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételével új ingatlan építése mellett döntenek. A rendelet a 40 évnél fiatalabb családosok számára kedvezőbb feltételeket biztosít az első lakás vásárlásához nyújtható támogatáshoz.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo