Két szomszédos országban is elkezdődött a hatodik hullám

Szlovéniában és Romániában is elkezdett nőni a koronavírussal fertőzöttek napi száma.

Bojana Beovic, a szlovén kabinet járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának elnöke kijelentette: az országban elindult a járvány következő, hatodik hulláma. Úgy vélte: várható volt, hogy a járványügyi intézkedések enyhítésével nőni fog a fertőzöttek száma.

Ugyanakkor hozzátette: ehhez még hozzájárult a hidegebb időjárás - ami miatt az embereke még mindig többet tartózkodnak zárt térben - és a koronavírus omikron variánsa fertőzőbb, BA.2-es alvariánsának terjedése is. Felhívta a figyelmet az oltás fontosságára, különösen a veszélyeztetett csoportok esetében, és javasolta, hogy zárt térben továbbra is mindenki viseljen védőmaszkot.

(Fotó: Pixabay)

Keddre 4935 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és két beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 szövődményeiben. Kórházban 145 beteget ápolnak, közülük 41-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 264 418-an kaptak védőoltást, közülük 1 219 769-en mindkét adagot felvették.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1254 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 következtében 12-en hunytak el. Kórházban 654 beteget ápolnak, közülük 42-en szorulnak lélegeztetőgépre. A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 309 654-en kaptak védőoltást, közülük 2 236 423-an már a második adagot is beadatták maguknak.

Két hét után újra elkezdtek romlani az adatok Romániában 

Közben Romániában is emelkedni kezdett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma: kedden két hete először ismét ötezer fölé ugrott az esetszám, az utóbbi héten pedig több fertőzést jegyeztek fel, mint a megelőző hét napon.

Az egészségügyi minisztérium keddi összegzése szerint az utóbbi 24 órában 5140 új esetet regisztráltak, amely több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Heti összevetésben is immár hatodik napja emelkednek az esetszámok. Az utóbbi hét napon 24 480 új esetet diagnosztizáltak, amely több mint tíz százalékkal magasabb, mint az előző hét napon diagnosztizált 22 025 új eset.

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás továbbra is csökkenőben van: kedden 2858 koronavírusos beteget ápoltak kórházban. Ez húsz százalékos csökkenés a múlt keddi adathoz képest. Csaknem ugyanilyen mértékben (443-ra) csökkent egy hét alatt az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma.

A keddi jelentésben szereplő 43 újabb haláleset megfelel az utóbbi két hét átlagának, heti összevetésben azonban csökken az elhalálozások száma: az utóbbi hét napon 280 áldozatot követelt a járvány az előző heti 412-höz képest. Adriana Pistol egészségügyi államtitkár keddi sajtóértekezletén az elvégzett Covid-tesztek "találati arányának" növekedésére is felhívta a figyelmet.

Az úgynevezett reprodukciós ráta is - amely azt mutatja, hogy a fertőzött hány embernek adja tovább a vírust - növekedőben van, múlt héten már egyhez közelített. Ilyen körülmények között a szakember a járvány stagnálását, vagy enyhe erősödését valószínűsítette.

Az államtitkár az önkéntes védekezés fontosságát hangoztatta, és arról próbálta meggyőzni az embereket, hogy legalább a tömegközlekedési járműveken és egyéb zsúfolt helyeken viseljék a védőmaszkot.

Romániában március 9-én szűnt meg a koronavírus-járvány miatt két éve hatályban tartott egészségügyi veszélyhelyzet, így két hete hatályát vesztette minden korábbi kötelező járványügyi korlátozás, a hatóságok ezért önkéntes óvintézkedéseket ajánlanak.

(MTI)

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo