hirdetés

Háborús bűnösnek nevezte Putyint Magyarország egyik legnépszerűbb katolikus papja

Pál Ferenc, közismert nevén: Pálferi atya vasárnapi miséjén hívei előtt háborús bűnösnek nevezte az orosz elnököt.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Óbuda plébánosa, Erdő Péter bíboros egykori érseki tanácsosa Szent Lukács könyvének idézetével kezdte a misét.

Megrázó misét tartott Pálferi. Fotó: youtube

Azzal a résszel, amikor Jézus kiválasztva Pétert, Jánost, Jakabot felmegy velük a hegyre imádkozni. Míg imádkozik arca teljesen átváltozik. Ezt követően pedig Jézus előtt megjelenik Mózes és Illés. Beszélgetni kezdenek Jézus elkövetkező jeruzsálemi haláláról. Péter és társait elnyomja az álom, de ébredésükkor látják a menni készülő Mózest és Illést. Az evangélium igéi után Pálferi atya arról gondolkodik, milyen megrendítő, hogy a három beszélgető egy eljövendő halálról cserél eszmét, míg a többiek alszanak. A plébános ezt a helyzetet hozza párhuzamba a mai világgal. Vannak ma is, akik egy tragédia érkezésekor alszanak, félnek, hallgatnak és zavarban vannak, valamint vannak a segítők, akik az áldozatok védelmére sietnek. Felemelőnek és lenyűgözőnek tartja tevékenységüket. Ahogy fogalmaz, a segítők részesednek az áldozatiság terhéből. A segítők segítése is nagyon fontos, sőt a segítők, segítőinek segítése is. Pálferi szerint ki kell mondani, hogyha valaki áldozattá válik és emellett tanúskodnunk kell. És ennek a helyzetnek vannak tettesei is. Jézus esetében is voltak, akik áldozatnak tartották és voltak, akik tettesnek. Ez a hatalom logikája. Ezért nagyon fontos a tanúskodás, a helyzet pontos megítélése. Az atya ezt követően tér át különösebb magyarázat nélkül korunk tragédiájára. (felvétel: 20. perce körül)

Az orosz elnök nem áldozat, hanem tettes. Az Ukrajnában élők pedig nem tettesek, hanem áldozatok. Akármilyen furcsa is, ezeket szükséges kimondani, mert különben nem álltunk ki az áldozatok mellett.
A plébános szerint szükséges kijelenteni tehát, hogy ki a tettes és ki az áldozat, mert különben a tettes nagyon szívesen hivatkozik mindenre, ahogy Pilátus és Kaifás is tette.
Oroszország elnöke azt gondolja és így jelenik meg előttünk, és a tettei nyomán rengeteg áldozat lesz, hogy én vagyok élet és halál ura. Hát ő nem élet és halál ura, hanem háborús bűnös. És amit csinál az gyilkosságok sorozata és akikkel csinálja, azok az áldozatok.
Az atya ezt követően azt elemzi, vajon miért változott meg Jézus arca áldozatisága közben. Pálferi szerint ebből azt kell felismernünk, hogy minden helyzetben többek vagyunk, mint pusztán áldozatok. A legnagyobb fájdalom, ha a bántalmazók nem ismerik fel, hogy az áldozatok is Isten gyermekei.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo