hirdetés

Felhőtlen ajándékozás – mikor kössünk ajándékozási szerződést?

Sokan elfeledkeznek arról, hogy drága meglepetéseik további anyagi vonzattal rendelkezhetnek, melyek költsége az ajándékozottat terhelik. De mikor is?
hirdetés

Kép:Fotolia

Ebben az időszakban különösen aktuális lehet az ajándékozási szerződés, amelynek szükségességéről kellő információ hiányában előfordulhat, hogy nem veszünk tudomást, és ennek sajnos egy súlyosabb bírság is lehet a következménye.

Képzeljük el a tökéletes karácsony estét, ahol a család békésen ül otthon a fa körül és izgatottan bontogatják az ajándékokat. A feleség egy csodálatos gyémántgyűrűt kap, a férj pedig egy Rolex órát talál a csomagban. A szülők a gyerekeket egy izgalmas úttal lepik meg —repülőjegyek, szállodai foglalások és belépők a Disney World-be. Drága ajándékok ezek —és valószínűleg nem egy átlag anyagi-helyzetű család pénztárcájához vannak szabva – túllépik azt a bizonyos értékhatárt, mégis ilyen esetben egyik ajándék sem számít adókötelesnek.

De akkor mégis milyen esetekben kell a 150 ezer forintot meghaladó ajándékok után illetéket fizetni?

Az illeték kötelezettség elsősorban a regisztrált vagyontárgyak esetén - ingatlan, gépjármű, motorbicikli, védett műtárgyak, értékpapírok, pénz - érvényes abban az esetben, ha nem egyenes ági rokonok, nem házastársak illetve a megszűnt életközösségű házastársak között jött létre a tulajdonváltás. Az illeték mértéke 9% az ingatlanra, 18% pedig minden másra - tudtuk meg Dr. Tóth Ádámtól, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökétől.

Kisokos a tökéletes üzleti ajándékhoz
Nem elég azt tudnunk, hogy kinek szeretnénk valamilyen ajándékkal kedveskedni az év végi ünnepek alkalmából az üzleti partnerek és ügyfelek közül. Gondosan kell eljárnunk az ajándék kiválasztásánál, a csomagolásnál és az ajándék átadásánál. Szakértőnk segít!
Így például frissen házasodott gyermekünket és házastársát egy Föld körüli nászúttal lepjük meg, arra számítanunk kell, hogy az adóhatóság ilyen óriási tételre felfigyel majd. Ez esetben valószínűleg észre fogják venni, hogy az ifjú házasoknak nincs egy ilyen kiadáshoz kellő mértékű vagyona, így vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezhetnek velük szemben. Az ajándékozási szerződésekre például ilyen esetben szükség van.

Amennyiben valaki ajándékozási szerződést szeretne kötni, ennek több módja van. Autó ajándékozásához elég két tanú jelenléte és nyilatkozata, de például egy hajóregiszterben lévő vitorláshoz vagy üzletrészhez már közjegyző vagy ügyvéd által minősített okiratra van szükség.

Ebben az időszakban jellemzőbb, hogy az emberek adakozó kedve is megnövekszik, ezért ilyen esetben is figyelembe kell vennünk, hogy a 150 ezer forint feletti adomány is illetékköteles, melynek mértéke 18%, ami szintén az adományozottat terheli. Célszerű ezért valamilyen közalapítványon keresztül segíteni a rászorulókon, hiszen az ilyenfajta juttatás így jövedelemadó-mentes.

Ha kellemetlen meglepetésektől mentes ajándékozást tervezünk az ünnepekre, érdemes végiggondolnunk, hogy az ajándékok, melyekkel szeretetünket igyekszünk kifejezni, ne okozzanak bosszúságot szeretteinknek, előzzük meg ezt azzal, hogy eligazítást kérünk egy közjegyző szakembertől.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo