Az idős fővárosiak fizetnek a legtöbbet

73,4 milliárd hálapénzt adtak a betegek tavaly az orvosoknak a Patika Egészségpénztár felmérése szerint - olvasható egy a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányban. Más adatok szerint is magas ez az összeg, de közel nem ekkora mértékű.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Legutóbb 2008 novemberében készített felmérést a cég a lakosság egészségügyi kiadásainak tételeiről. Ez alapján a felnőtt lakosság 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kisebb-nagyobb összegben szokott hálapénzt adni. Területi megoszlásban ez az arány a fővárosban a legmagasabb (27%), míg a legalacsonyabb Nyugat-Magyarországon, illetve a megyeszékhelyeken (19%). Életkort tekintve az idősebb, 65 év feletti korosztály fizet leggyakrabban (26%). A 2007-es adatokhoz hasonlítva megállapítható, hogy 2007 és 2008 között a paraszolvenciára költők aránya gyakorlatilag nem változott.

A hálapénz összege a felmérés szerint havonta átlagosan 4300 forint egy magyar háztartásra vonatkoztatva. Természetesen az orvosnak adott összegek nagyon széles határok között mozognak, és az is igaz, hogy átlagos összegük a krónikus betegek körében lényegesen magasabb. A vizsgált évek összehasonlításából kiderül, hogy a paraszolvencia átlagos havi összege 500 forinttal csökkent 2007-hez képest, akkor 4800 forint körül volt.

Amennyiben tehát a paraszolvencia lakosságon belüli 23 százalékos előfordulását tekintjük, és alapul vesszük, hogy a hazánkban jegyzett háztartások száma kb. 3,8 millió, megállapítható, hogy közel 875 ezer háztartás családi költségvetését csökkenti kisebb-nagyobb mértékben a paraszolvencia. Alapul véve a kutatásban egy háztartásra számított átlagosan 4300 forintot, kijelenthetjük, hogy a lakosság havonta átlagosan 3,8 milliárd forintot fordít hálapénzre, azaz a Szinapszis Kft. által becsült összeg 12 hónapra vetítve megközelítőleg 45 milliárd forint a tavalyi évre vonatkozóan. (A fenti gondolatmenet alapján ez az összeg 2007-ben valamivel több, mint 50 milliárd forint volt.)

A felmérés alapjai
A Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. 2006 óta vizsgálja a lakosság egészségügyi költéseit. A magyar háztartások ilyen jellegű kiadási kosarában a vényköteles vagy vény nélkül kapható készítmények mellett külön tételként szerepelt a paraszolvenciára költők aránya és annak átlagos összege is. A telefonos kutatások alapjául minden esetben 1000 fős minta szolgál, amelyek életkor, nem, régió és településtípus szerinti összetétele követi a KSH szerinti országos eloszlást.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo