hirdetés

A fenntarthatóság alapján mérne az „új GDP”

A jövedelmi és vagyoni egyenlőség valamint a környezeti és társadalmi fenntarthatóság lesznek az alappillérjei a most kidolgozandó új indikátornak. Az új indikátor-rendszer megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az Unióban a társadalmi fejlődés egy új szemlélete váljon elfogadottá. A mérőszámrendszer kidolgozásának koordinálására, a döntéshozók valamint a lakosság tájékoztatására tizenkét vezető európai think-tank március 6-án Budapesten létrehozza a Budapesti Koalíciót (Budapest Coalition). A szervezet hosszú távú célja, hogy az Európai Unió közpolitikai döntései során a GDP-t követő új, a fenntarthatóságra és társadalmi egyenlőségre építő indikátorrendszert általánosan használják.
hirdetés

Kép:sxc

Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre többször merült föl annak igénye, hogy a GDP helyett/mellett a társadalmi fejlődés és a közpolitikai teljesítmény-mérés új mérőszám/indikátor rendszerét vezessük be. Az Európai Unió tagállamai közül az Egyesült Királyságban és Németországban a közpolitikai döntések során az ún. jólléti indikátorokat és a GDP-t együttesen veszik figyelembe. 2008-ban Sárközy francia elnök felkérésére az ún. Stiglitz bizottság fogalmazta meg a GDP-vel kapcsolatos kritikát, majd 2010-ben David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke az új indikátor-rendszert tette a kormányzati, közpolitikai döntések alapjává. Hasonló – a GDP-től eltérő – indikátorokat használ és hoz nyilvánosságra az OECD (Better Life Index - BLI), az ENSZ (Human Development Index - HDI) illetve számos civil szervezet is (nef: Happy Planet Index – HPI).

Koalíció alakul

Március 5-6-án tizenhárom jelentős európai think-tank (nef Egyesült Királyság, NEFBp Magyarország, Fabrique Spinoza Franciaország, Sbilanciamoci Olaszország, SITRA Finnország, FI Spanyolország, Expert Forum Románia, Glopolis Csehország, EPC Belgium, SERI Ausztria, Lassalle Lengyelország, Cogito Svédország) a New Economics Foundation London és a New Economics Forum Budapest vezetésével létrehozza az ún. Budapest Koalíciót annak érdekében, hogy:

Bruttó nemzeti boldogság
Bruttó nemzeti boldogsággal bővült az országok hivatalos fejlettségi mutatóinak tárháza Bhutánnak köszönhetően. Az ázsiai országnak sikerült elfogadtatnia az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlésével, hogy a hazai össztermék, a GDP, vagy a nemzeti össztermék, a GNP mellett lehessen "össznépi" boldogság, pontosabban népi összboldogság, GNH (Gross National Happiness) mutató is a nemzetközi összevetésekben.
- koordinálják az általánosan elfogadott mérőszám („headline-indicator”) kidolgozását; - közösen megteremtsék a feltételét annak, hogy ez a mérőszám az Európai Unió közpolitikai döntéseinek alapjául szolgáljon a jövőben; - az Unió megfelelő szerveivel közösen megteremtsék a feltételeit, hogy az Unió tagországai e mérőszámot használják közpolitikai döntéseik előkészítése és mérése kapcsán.

A Budapest Koalíció tárgyalást kezdeményez az Európai Bizottsággal és az Európa Parlamenttel annak érdekében, hogy közösen teremtsék meg a feltételeket az új indikátor-rendszer bevezetésére és alkalmazására.

A Budapest Koalíció alakuló találkozóján részt vesz Andor László, az Európai Unió foglalkoztatáspolitikáért és társadalmi befogadásért felelős biztosa is.

Húszéves munka eredménye

„E találkozóval közel húszéves munkánk érik be és kezdjük meg az egységes wellbeing mérőszám-rendszer európai bevezetését. Amennyiben a politikusok – az Egyesült Királysághoz és Németországhoz hasonlóan – elfogadják, hogy amit és ahogyan mérünk, azt tudjuk befolyásolni, a fenntarthatóság végre megvalósítható összeurópai gazdasági és politikai projektté válik” - mondta Charles Seaford, a nef wellbeing programjának vezetője

Braun Róbert, a NEF Budapest elnöke szerint: „Ez hatalmas lépés, hiszen tizenkét európai ország jeles közpolitikai intézetei fognak össze annak érdekében, hogy végre egységes mérőszám álljon az Uniós döntéshozatali folyamat rendelkezésére a gazdasági-társadalmi fenntarthatóság megteremtésére és főként a társadalmi egyenlőtlenség csökkentésére. Ez az igazságosabb és egyenlőbb Európát megteremtő valódi közpolitikai forradalom kezdete lehet, mely – remélem – a közös európai történet részévé válik majd.”

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo