hirdetés

Erősödik a szerzői középosztály

Több mint 11 ezer magyar dalszerző és jogutód kapott fizetést az Artisjustól a 2014-ben beszedett jogdíjakból. Az idei évben tovább nőtt a felosztásban résztvevő művek száma, amely megközelítette a 600 ezret.
hirdetés

Kép: SXC

A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület két hullámban, május 15-én és június 25-én végezte az éves jogdíjfelosztást, ami a teljes kifizetések közel 90%-át jelentette. Idén 11 159 magyar dalszerző és jogutód kapott fizetést a tavalyi évben beszedett jogdíjakból. Ez a szám 2012-ben érte el a 10 000-et, és az utóbbi öt évben töretlen a növekedés. Az előző évhez képest több mint 40%-kal nőtt a felosztásban résztvevő művek száma, amely 585 955 volt. Ha átlagban 4 perces dalokkal számolunk, akkor ezek egymás utáni végighallgatása körülbelül 4 és fél évet venne igénybe.

A mostani kifizetés során összesen 7 milliárd 327 millió forintot osztottak fel, amely a következő elemeket tartalmazta: rádiós jogdíjak, televíziós jogdíjak, koncertjogdíjak, üres hordozó jogdíjak, gépzenei jogdíjak, filmzenei jogdíjak (mozi és TV). Az év során más időpontban fizeti ki az Egyesület az irodalmi jogdíjakat, a hangfelvétel-kiadási és online jogdíjakat, a kiemelt (egyedi felosztású) koncertek után járó jogdíjakat, a külföldi jogdíjakat, valamint az ún. függőszámla-kifizetéseket.

Jogdíjtudatosság    

A korábbi évekkel összevetve ezek az adatok azt mutatják, hogy erősödik a szerzői középosztály. Idén 3492-en jutottak 50 ezer forint feletti jövedelemhez, ez két éve 3170, tavaly pedig 3470 fő volt.

„Azt látjuk, hogy felnövőben van egy sokkal jogdíjtudatosabb szerzőgeneráció, amely odafigyel a regisztrációira, és aktívan ellenőrzi, hogy pontosan milyen művek után kap jogdíjat. A belső felmérésünk során válaszoló több száz szerző 75%-a rendszeresen ellenőrzi a Szerzői Információs Rendszer naprakész adatait vagy figyeli a papíralapú tájékoztatásainkat. Ez nagyon fontos fejlemény” – mondta Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

Olcsóbban kapják a zenét a vendéglők
Az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét: a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek január elsejétől. Az újonnan zenét játszó üzleteket további 10 százalékos kedvezménnyel ösztönzik a nyilvános zenefelhasználásra.
hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo