hirdetés

Örökölhető, rugalmas, lehetőség adójóváírásra

Érdemes az önkéntes pénztári megtakarításokra is gondolni az év végén, hiszen a tagi befizetésekhez kapcsolódó adókedvezmény idén is igénybe vehető, a hosszú távú megtakarításokat ösztönző állami támogatások egyik elemeként. Életkortól függően évi 100, vagy 130ezer forint lehet a maximális adójóváírás összege.
hirdetés

Az önkéntes nyugdíjpénztárak megőrizték vonzerejüket, továbbra is élvezik a megtakarítók bizalmát – derül ki az ING Nyugdíjpénztár felméréséből. A válaszadók 45 százaléka tervezi, hogy a jövőben önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást indít. Az önkéntes pénztári megtakarítás már minimális havi tagdíjjal elindítható, a befizetések összege pedig ezen túl a lehetőségekhez képest rugalmasan alakítható.

Jó lenne némi nyugdíjtartalék...

Az önkéntes pénztári tagsággal nem rendelkezők körében végzett felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 57 százalékának nincs még semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása, 43 százalékuk kezdett el tartalékot gyűjteni erre a célra. Mindemellett a válaszadók 53 százaléka úgy gondolja, hogy fontos lenne idős korára saját nyugdíjtartalékot képeznie.

A 45-55 közötti korosztály közel kétharmada tartja nagyon fontosnak, hogy nyugdíjas éveinek anyagi hátteréről maga is gondoskodjon. A nyugdíjhoz közelebb álló korosztályt – a 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulókat – a szabályozó is kiemelten kezeli, pénztári megtakarításaihoz ugyanis magasabb adó jóváírási limitet rendel, 130ezer forintos összegben. A 35-45 közötti korosztály közel 55 százaléka tartja fontos célnak a nyugdíjcélú takarékosságot és még a legfiatalabb korosztály, a 25-35 év közötti válaszadók 45 százaléka is nagy jelentőséget tulajdonít a hosszú távú biztonság érdekében szükséges tartalékképzésnek.

Megtakarítás a nyugdíjas évekre
A nyugdíjcélú megtakarításra alkalmas lehetőségek között az első három helyen az ingatlanvagyon, az életbiztosítási tartalék és az önkéntes pénztári megtakarítás szerepelt a válaszadók körében.
A megkérdezettek szerint az önkéntes pénztári felhalmozás legfontosabb előnye a vagyon örökölhetősége (92%), hiszen így a megtakarítás a tag esetleges halála esetén sem vész el, hozzátartozói megkaphatják az egyéni számláján gyűjtött megtakarításokat.
Az adójóváírás lehetősége is nagy vonzerőt jelent (92%), jól ismert és hatékony az állami ösztönzés eme formája.
Előnyösnek találják még a válaszadók a rendkívül rugalmas tagdíjfizetési lehetőséget (83%), amelynek révén az évtizedek alatt mindig az anyagi lehetőségeikhez mérten fizethetnek be az önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra.
A válaszadók többsége annak ellenére is tisztában van az önkéntes pénztári megtakarítás jellemzőivel és előnyeivel, hogy még nem tagja egyik önkéntes pénztárnak sem.
Nőttek az eseti befizetések

Az időtényező szerepe nagyon fontos a nyugdíj-előtakarékosságban. Minél korábban kezdi meg a tag a rendszeres megtakarításokat, annál több ideje marad a tőkefelhalmozása, annál kisebb havi befizetés mellett tud összegyűjteni egy adott összeget, illetve annál magasabb lehet majd a felhalmozott összeg nagysága, melyet később kamatadó-mentesen elérhet. A tag az adójóváírásokat is évről-évre erre az egyéni számlára irányíthatja, tovább gyarapítva ezzel a megtakarításait.

Az év végéhez közeledve jellemzően megnövekednek az eseti befizetések, a tagok ezzel igyekeznek az elérhető adójóváírást is magukénak tudni.” – mondja Szalainé Varga Csilla az ING Nyugdíjpénztár Ellenőrző Bizottságának elnöke.

„A magyar lakosság számára fontosak a stabilitást jelentő megtakarítási lehetőségek, felértékelődik a nyugdíjcélú megtakarítások szerepe, ezek közt kiemelt szerepe lehet az önkéntes nyugdíjpénztáraknak. Ennek révén hosszabb időtávon kisebb összegekkel, az állam által is támogatott módon van lehetőség biztonsági tartalék képzésére ”– összegzett Cornelia Coman, az ING Biztosító vezérigazgatója. „Mindez egybevág az ING által fontosnak tartott értékekkel is, hiszen a rendszeres megtakarításokat tartjuk az ügyfelek számára hasznos és megalapozott megoldásnak.”

 

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo