hirdetés

Kápé kell és kész

Nem csökken a készpénz iránti igény, a tavalyihoz hasonlóan idén is várhatóan 5.200 milliárd forint felett alakulhat az ATM-es készpénzforgalom, ami körülbelül 120-125 millió kártyahasználati alkalmat jelenthet – derül ki a TrezEx Hungária Zrt. közel 400 bankautomata forgalmi adatait vizsgáló belső felméréséből.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Fotó: SXC

Havi átlagban 420-450 milliárd forint fordul meg a hazai ATM-ekben, ennyi pénzt vesznek fel a magyarok országosan az automatákból. A legforgalmasabb, berendezésekben akár százmilliós összegek is megfordulnak havonta, míg a legkevésbé forgalmas ATM-ekből alig 2-3 millió forintot veszünk csak ki hasonló időtávon.

Továbbra is jelentős a készpénz szerepe a hazai lakosság vásárlási tranzakcióban, a készpénz forrását pedig az esetek döntő többségében az ATM-ek jelentik. Habár a válság előtti szintet még nem érte el a bankautomatákból évente felvett készpénz mennyisége, lassan emelkedik. A 2011-es mélypontot követően, amikor 4990 milliárd forintot vett fel a lakosság az ATM-ekből, már 2012-ben és tavalyelőtt is 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma.

Lassan visszaáll az ATM-es készpénzforgalom az átlagosnak nevezhető évi 5200 milliárd forintra. Jó eséllyel azonban még éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy ez az érték megdöntse a 2008-ban mért 5720 milliárd forintos forgalmat” – mondja a várható trendekről Kárpáti Balázs, a  az ATM-üzemeltetéssel és készpénz-logisztikai szolgáltatásokkal foglalkozó TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója. Szerinte a növekedéshez minimális mértékben fog hozzájárulni az ingyenes készpénzfelvétel 2014. február 1-jei bevezetése. „Ez az intézkedés elsősorban bizonyos kényelmet jelent a lakosságnak, de jellemzően nem befolyásolja a szokásokat. Legalábbis ezt látni az eddigi adatok alapján, habár egy az ATM-es készpénzforgalom szempontjából hagyományosan gyengébb hónapból hosszú távú következtetéseket levonni még nem lehet” – teszi hozzá.

Olcsóbb a jó bankszámla a készpénznél
Egy jó bankváltással kétszer annyit takaríthatunk meg, mint amennyit az ingyenes készpénzfelvétellel spórolunk. Akár havi több ezer forint is a zsebünkben maradhat, ha a bankhasználati szokásainknak megfelelő bankszámlát választjuk!
Az ATM-ek forgalmi adatait vizsgálva a Trezex Hungária Zrt. szakértői azt tapasztalták, hogy óriási különbségek vannak a legforgalmasabb és a legkevésbé használt ATM-ekből kivett összegek között. „A legfrekventáltabb helyekre telepített berendezésekből közel 400 millió forintot vesznek fel az emberek havonta. Ám ez a berendezések alig 1 százalékát jelenti. Akadnak ugyanakkor olyan készülékek is, amelyekből alig 2-3 millió forintnyi kivét történik hasonló időtávon” – mondta Kárpáti.

Nagyobb forgalmat bonyolítnak még le az elsősorban fővárosi közlekedési csomópontokban telepített berendezések és a nagyobb bevásárlóközpontokban elhelyezett ATM-ek is. Ez utóbbiak esetében megfigyelhető, hogy a vidéki nagyvárosokban főleg ezeknek a kihasználtsága kiugró. „A legkevésbé forgalmas berendezések a valamilyen üzleti érdek miatt telepített ATM-ek. Tipikusan ilyennek számítanak a hotelek, fürdők, vállalatok és hivatalok közelébe vagy épületébe telepített berendezések, amelyeket egy meghatározott célcsoport kiszolgálására üzemeltetnek” – mutat rá Kárpáti Balázs.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo