hirdetés

Így leszünk mi Startup nagyhatalom

Vállalkozó kedvből nincs hiány Magyarországon és bőven akad kockázati tőke is, amely támogathatná az induló vállalkozásokat. Vannak látványos eredmények is, de ez még mindig kevés hogy Budapest felkerüljön a startup térképre.
hirdetés

Oszkó Péter - Kép: PP Archív

Bár bőségesen van kihelyezhető tőke a magyar piacon, és a startupok száma és renoméja is folyamatosan nő, közel sem teljes a hazai innovációs értéklánc: mind befektetői, mind vállalkozói oldalon sokat kell még fejlődnie az országnak ahhoz, hogy Budapest felkerüljön a világ startup térképére. Ezt hivatott katalizálni az ország meghatározó kockázati tőkealapjainak és egyik legrangosabb szakmai szervezetének összefogására épülő AVEC Akcelerátor Program.

 Ígéretes kezdet

Vállalkozó kedvből szerencsére nincs hiány Magyarországon: évente több száz új startup ötlet születik, és szinte minden hétre jut egy tematikus esemény. A befektetői oldalon is folyamatosan nő a kihelyezhető tőke: a Jeremie I-IV. alap által 131,7 milliárd forint áll a cégek rendelkezésére. A pár már jól ismert nemzetközi sikertörténetet leszámítva az eredmények egyelőre mégsem elégségesek ahhoz, hogy felrajzolják Budapestet a világ nemzetközi startup térképére.

A kihívások

"Ennek részben az az oka, hogy nincs elég befektetésre alkalmas jó deal a piacon. Többre van szükség, mint szenvedélyre és pénzre – az üzlet- és termékfejlesztéshez szükséges tudás hiánya jelenleg még komoly akadály. Emellett a jogi-szabályozási környezet és a bonyolult adminisztráció is hátráltatja az induló vállalkozásokat. Ugyanakkor a befektetői oldalon is szükség van a továbbfejlődésre: gyakran nem elég „smart” a money, amit a startupok kapnak, nem elég a tőkén túli egyéb támogatás, nem megoldott a többkörös finanszírozás sem, és akkor a befektetők nemzetközi beágyazottságának a hiányáról még nem is beszéltem” – mondta el Oszkó Péter, a PortfoLion elnök-vezérigazgatója.

A teljes piac megreformálásához alapos és átgondolt utánpótlásképzésre van szükség, amelynek a köz- felső- és felnőttoktatásban, valamint a piacon is meg kell jelennie. „Időt, pénzt és szakértelmet kell fektetni a legjobbak fejlesztésébe. Erősíteni kell a vállalkozói szemléletet és bátorítani kell a vállalkozói élet kihívásaira való tudatos felkészülést. Emellett az államnak a piaccal együtt kell lélegeznie ahhoz, hogy felnőjünk a világ startup nagyhatalmaihoz” tette hozzá Oszkó.

AVEC Akcelerátor Program
Az AVEC Akcelerátor Program elnök-vezérigazgatója Oszkó Péter, üzletfejlesztési igazgatója Málnay Barnabás, az MMKlaszter operatív vezetője.
További információ: www.avecincubator.com
A megoldás

Az értékláncban tapasztalt hiányosságokat felismerve indította el a PortfoLion, a Day One Capital, a Bonitás és a Mobilitás és Multimédia Klaszter az AVEC Akcelerátor Programot. A három tőkealap együttesen 25 milliárd forintot kezel (ebből nagyságrendileg 7 milliárd Jeremie alapból, míg 18 milliárd magánbefektetőktől származik), és az induló cégek gyakorlatilag teljes életciklusát végig tudja kísérni, szakmai, üzleti és tőke-igényeiket kielégítve – ezzel egyedülálló a magyar piacon.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter, az egyik legsikeresebb hazai K+F+I összefogás pedig kapcsolatrendszerével, mentorhálózatával és projekt termékesítési tapasztalatával tud hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez. Az AVEC Akcelerátor Program az egyedülálló mentorhálózattal támogatott tudásbázis és széles szolgáltatás paletta mellett személyre szabottan hasznos nemzetközi kapcsolatokat is biztosít a startuppoknak: jelenleg Budapest mellett San Franciscoban, New Yorkban, Londonban és Tokióban üzemeltet irodát.

Hogyan lesz vonzó egy cég a befektetőknek?
Robbanásszerűen nőtt az elmúlt években a magyarországi kockázati tőkepiac, ám megjelentek azok a befektetők is, amelyek kevésbé megbízhatók. Ugyanakkor a vállalkozásokat viszonylag kényelmes helyzetbe hozza, hogy kínálati piac alakult ki. Ám nem minden vállalkozás vonzó egy pénzügyi befektető számára, és nem is mindegyiknek érdemes innen beszereznie a szükséges forrásokat.
hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo