hirdetés

Ezeket a családtámogatásokat vehetitek igénybe 2023-ban

Magyarországon ma elég sokrétű a családtámogatások rendszere. Változó mértékben ugyan, de mindegyik támogatási elem a családok életét hivatott segíteni. Ugyanakkor a különböző élethelyzetekben más és más az igénybe vehető támogatások köre. 2023 elején egyes támogatások megszűntek, viszont újak is kerültek bevezetésre.

hirdetés

Most azokat az állami támogatásokat, kedvezményeket vesszük sorra, amelyeket 2023-ban igénybe vehetnek a magyar családok. Az otthonteremtési támogatásokon túl a hiteltartozást csökkentő támogatásokról, adó- és illetékkedvezményekről, valamint a gyermekek után járó juttatásokról is áttekintést nyújtunk. Ha többet olvasnál ezekről a támogatásokról, vagy valamelyik kedvezmény bővebben érdekel, a money.hu családtámogatási összefoglalójából további részleteket is megtudhatsz.

Otthonteremtési támogatások

Az otthonteremtési támogatások arra hivatottak, hogy a családok saját otthonhoz jutását, illetve annak korszerűsítését, felújítását segítsék. Ebbe a körbe tartozik a

 • CSOK támogatás és a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsöne
 • Falusi CSOK: 2024. december 31-ig igényelhető
 • Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig, speciális esetekben 2023. március 31- ig.

Nem lakáscélú támogatások

A nem lakáscélú támogatások közül a Babaváró folytatódik 2024. december 31-ig, azonban a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 2022. december 31-gyel kivezették.

Fotó: money.hu / Getty Images
Fotó: money.hu / Getty Images

Hiteltartozás-csökkentő támogatások

Ezekkel a támogatásokkal csökkentheted felvett hiteleid összegét. Ilyen támogatás a

 • jelzáloghitel-elengedés:  A családok a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forint elengedését a fennálló lakáshitel-tartozásukból. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forinttal, majd minden további gyermek esetén 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás.
 • diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés: Bizonyos esetekben mód van a törlesztés felfüggesztésére, illetve a tartozás csökkentésére vagy elengedésére.

Adó- és illetékkedvezmények

Ezen kedvezményeken belül megkülönböztetünk ingatlanhoz kapcsolódó kedvezményeket (ilyen például az ÁFA-visszatérítés CSOK-os ingatlanok esetén és az illetékkedvezmény a CSOK-os ingatlanvásárlások után) és személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezményeket, úgy mint:

 • első házasok kedvezménye
 • családi adó- és járulékkedvezmény
 • négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége
 • 25 év alattiak SZJA-mentessége
 • 30 év alatti anyák SZJA-mentessége

Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások

Gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátások

A gyermekek után járó rendszeres pénzbeli ellátások rendszere már évek, évtizedek óta állandó, kisebb-nagyobb módosításokkal, új jogszabályok érvényesítésével, de egységes rendszerben működik. A CSED, GYED, GYES és a családi pótlék évtizedeken átívelő struktúrája az idők során bővült a GYET támogatással, a nagyszülői, diplomás és nevelőszülői GYED-del, és történtek változások a gyermekek otthongondozási díjában és az örökbefogadáshoz kapcsolódó ellátásokban is.

Természetbeni ellátások

 • gyermekétkeztetési kedvezmény
 • ingyenes tankönyv

Összefoglaló

Számos támogatás és kedvezmény elérhető tehát ma Magyarországon a családok számára, melyeket ha nem ismertek, komoly támogatási összegektől eshettek el. Érdemes élethelyzethez és lehetőségekhez mérten kihasználni, amit az állam nyújt számotokra. Amennyiben hitel is képbe kerül, úgy a felvételéhez pedig mindenképp célszerű segítséget kérni, hiszen rengeteg utánajárást és adminisztrációt vehet le a vállatokról egy tapasztalt hitelszakértő.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo