hirdetés

"A kormány mentse meg a lízingelt lakásokat is"

Magyar Lízingszövetség szerint szükséges és fontos kiterjeszteni a kormány "lakásmentő csomagját" a lakáslízingre is. A március 2-i parlamenti szavazáshoz a támogatást a lízingre is kiterjesztő törvénymódosító indítványt nyújtott be a szövetség, hogy azok is részesüljenek az állami garanciából, akik számára a lakásfinanszírozáshoz a lakáslízing volt a legkedvezőbb megoldás.
hirdetés

A Parlament március 2-án szavaz az úgynevezett "lakásmentő csomag" törvénytervezetről. A törvény célja a válság miatt önhibájukon kívül munkanélkülivé vált magánszemélyek ingatlanhiteleire állami garanciát vállalni annak érdekében, hogy a hitelfelvevők ne kerüljenek az utcára fizetésképtelenség esetén.

A Lízingszövetség - amely évek óta lobbizik a minisztériumoknál, hogy szüntessék meg a lízinggel kapcsolatos diszkriminációt - módosító indítványt nyújtott be a törvénytervezethez, amelyben azt kérik, hogy az állami garanciavállalás terjedjen ki a lakáslízingre is. "A törvénytervezet kizárólag a hitelfelvevőknek nyújtana segítséget, holott a lakáslízing szerződést kötött ügyfeleket ugyanúgy érinti a válság.  Ha ebben a formában marad a törvény, akkor azok a jellemzően néhány éve dolgozó fiatalok kerülhetnek az utcára, akik lízingelték a lakásukat, mivel számukra a lakáslízing volt a legkedvezőbb megoldás" - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára sajtüközleményében.

Fiatalok, egy százalék

"Mivel a munkahelyem megszűnt és kilátásom sincs arra, hogy elhelyezkedjem - ez utóbbi panasz több, a Szövetség tagjaihoz érkező levélben is visszaköszön. Az az ügyfél is ezt írta, aki egy ismert biztonságtechnikai cég középvezetőjeként 2006 novemberében vásárolt új lakást jövedelem alapon, de néhány hónapja felmondtak neki." - tette hozzá Lévai Gábor.

A Szövetség 2008 év végi adatai szerint a lakáslízing állomány 40 milliárd forintot tesz ki, ez a teljes finanszírozott lakásállomány 1%-a. Az új lakáshoz jutásnak ezt a formáját jellemzően pályakezdők, fiatal párok választják. "Ha a garanciavállalást az állam nem terjeszti ki a lakáslízingre, akkor sok olyan család kerülhet az utcára, akik gyereket nevelnek, ezért egy keresetből élnek és ha ez a kereset megszűnik, nem lesznek képesek miből törleszteni a lízinget." - tette hozzá Lévai Gábor.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo