A kkv-knak indít hitelprogramot az OTP

Az OTP Bank egyszerűsített és gyorsított ügyintézéssel kívánja növelni hitelkihelyezéseit a kis- és középvállalkozások (kkv-k) körében - mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Úgy vélte, jelentős növekedés előtt áll idén a kkv-szektor, részben az uniós programok finanszírozása, részben a növekedési hitelprogram (nhp) miatt.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Csonka Tibor ügyvezető igazgató kiemelte: a bank most induló, OTP Business 250 Hitelprogramja keretében 10-15 milliárd forint kkv-hitel kihelyezését tervezik az idén. Ebből 10 millió és 250 millió forint közötti forrást lehet majd igényelni folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitelhez, egyszerűsített hitelfeltételekkel, gyors hitelbírálattal, és megfelelő üzleti háttér mellett 100 millió forintig akár fedezet nélkül is.

Kép: Pixabay

A szakember szerint a korábbi tapasztalatok azt mutatják, a vállalkozások számára a megfelelő biztosíték előteremtése is gyakran problémát jelent. Így az OTP Business 250 Hitelprogramban forrást igénylő vállalkozások a gyorsított eljárás mellett maximum 100 millió forintig jogi biztosíték nélkül is folyószámlahitelhez juthatnak. Beruházási és forgóeszköz finanszírozásnál pedig meghatározott feltételek esetén lehetőség van arra, hogy a finanszírozott eszközök fedezetbe vonásán túl további biztosítékot ne kössön ki a bank.

Csonka Tibor elmondta: tavaly a teljes vállalati szektor kiszolgálása egy divízióba került az OTP Bankon belül, és megnőtt a kis- és középvállalkozások jelentősége. Wolf László a magyar makrogazdasági pályáról kifejtette: idén valamelyest csökkenhet a gazdasági növekedés az OTP Bank várakozásai szerint, de még mindig 2 százalék felett lesz. Wolf László kiemelte: a kamatok nagyon kedvezően alakulnak a hitelezés szempontjából, és tovább csökkenhetnek. Az infláció nőhet, az euró árfolyama viszont stabilan 300 forint körül alakulhat, az államadósság GDP-hez mért aránya csökken, a folyó fizetési mérleg többlete jelentős marad.

2013 vége óta enyhe növekedés figyelhető meg a hitelpiacon, de a hitelállomány GDP-hez viszonyított aránya napjainkban is a régió átlaga alatt van. A vezérigazgató-helyettes kiemelte: a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp) a csökkenést megállította a vállalati hitelezés területén, az nhp keretében 1360 milliárd forintnyi új hitel folyósítottak eddig. Ráadásul tavasszal a vállalati hitelezés is új erőre kap.

Az nhp második szakaszában az OTP-nél jelentősebb a forgóeszközök és az uniós hitelek iránti érdeklődés, mint más nagybankoknál, és kisebb a beruházási hitelek aránya. Az OTP az uniós források társfinanszírozására készül az OTP Business 250  hitelprogramban - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Saját forrásból fejlesztenek a vállalatok
Továbbra is várat magára a beruházások élénkülése, idén a hazai vállalatoknak már fele sem tervez fejleszteni. Aki igen, az a beruházás célját tekintve elsősorban technológiafejlesztésben gondolkodik, a finanszírozási lehetőségek közül pedig hitelfelvétel helyett inkább a vállalat belső forrásaira támaszkodik.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo