hirdetés

Vízháborúk évszázada?

Az éghajlatváltozás egyik legdrámaibb hatása az időjárási szélsőségek, az aszályok és árvizek miatt fellépő ivóvízhiány. A világ számos területén súlyos gondot jelent az édesvízkészletek csökkenése, társadalmi feszültségeket kelt, és népvándorláshoz vezet, ami szűkebb régiónkra is kihathat. A vízkérdés nem ismer határokat.
hirdetés

Sok szó esik a föld fontosságáról, de a víz az, ami nélkül nincs termőföld. Öntözésre megy el a globális vízkészlet 70-80 százaléka. A globális felmelegedés elérte a magaslatok gleccsereit és rajtuk keresztül a folyók eredetét; elnyújtja a száraz időszakokat, ami megsemmisítő hatással van a földek termésére. A Föld legnagyobb folyói közül minden tizedik időszakosan kiapad, és nem éri el óceántorkolatát - Tigris, Eufrátesz, Jordán, Colorado -, vizük az élelmiszerboltok polcain köt ki gyümölcs, zöldség, hús formájában.

Víz borítja a Föld 70 százalékát, ebből csupán egy százalék iható. Globálisan elegendő édesvizünk van, de az ellátottság és a népsűrűség nem egyenletes: Kína és India bolygónk lakosságának harmadát adja, de a vízkészletnek csak a 10 százalékával rendelkezik.

A vízért folyó küzdelem túlnőhet az olajért folyó versenyen. A vízhez való hozzáférés egyre inkább hatalmi eszköz lesz.

Honfoglalás, vízfoglalás

Gyakori, rekordszintű aszályok
■ az Egyesült Államok kétharmada
■ Latin-Amerika számottevő része (főként Mexikó és Brazília)
■ a Földközi-tenger parti övezete
■ Délnyugat-Ázsia jelentős területei (Kína, India északkeleti része, Banglades)
■ Afrika (főleg a Nílus-medence és a szubszaharai régió)
■ Ausztrália egésze

A média hajlamos vallási és etnikai konfliktusokra kihegyezni a háborús fejleményeket, de azokba masszívan belejátszik a vizes területekért folyó kétségbeesett harc. Így van ez a másfélmillió embert érintő darfúri konfliktusnál éppúgy, mint az izraeli-palesztin viszályban, ahol a szent helyek iránti területigényeket a gyérülő vízlelőhelyek megkaparintását övező érdekellentétek váltják fel. A Közel-Keleten - ahol az Intergovernmental Panel on Climate Change szerint már a következő 15-20 évben 2 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet - az arab államok jó ideje lemondtak az önfenntartás ideájáról, és nagy élelmiszer-importőrök lettek. Az egy főre jutó „importált vízlábnyom" itt 5000 köbméter a behozott élelmiszerekben és egyéb termékekben. Januárban Hilary Clinton egyik beszédében elismerte, hogy a közel-keleti stabilitás kivitelezhetetlen a vízellátás megoldása nélkül. Az Arab Környezeti és Fejlesztési Fórum számításai szerint a régió vízkészlete az 1960-as szint negyedére zuhant, és a vízfogyasztás öt éven belül már csak fejenként 500 köbméter lesz évente, ami messze elmarad a „vízszegénység" 1000 köbméteres definíciójától, pláne a 6000 köbméteres globális átlagtól (nyolc arab országban most is csak 200 köbmétert fogyasztanak).

Az Egyesült Államok észak-nyugati részén tizenegy éve tart az aszály. A talajerózió és a vízkészlet apadása évente 20 milliárd dollárnyi értéket von ki az amerikai gazdaságból, állítja Dale Allen Pfeiffer szakértő. Bangladesben e problémára „folyik el" a GDP 1,4, Kolumbiában az 1 százaléka. Az USA egyes tagállamaiban hat métert zuhant a talajvíz az elmúlt hatvan évben, Ázsiában viszont évente egy-három méterrel süllyed! Ötven éve nem látott alacsony terméshozamot okozott 2006-ban a szárazság Franciaországban és Spanyolországban - a Guadiana folyó körzetének öt éven át tartó aszálya bozóttüzekhez vezetett -, s az északi baszk régió egyre kelletlenebbül tartja el a gazdaságilag lemaradó és sivatagosodó délt. Ázsiában 40 százalékos a nyomor a vidékiek körében, Afrikában 60 százalékos. Ők a legvédtelenebbek a klímaváltozásban.

Az éghajlati övek és a termőföldek elmozdulása, a földművesek ellehetetlenülése migrációs hullámokat vált ki, melyek a jövőben csak erősödni fognak. Egyre több afrikai menekült szivárog be Európába, és mivel hazánk közel van a Balkánhoz, a tömeges bevándorlásnak hangsúlyosan kitett régió része. Az ausztrál politikában a csapadékhiánnyal való szembesülés vetett véget az emigránsbarát, befogadó „Nagy-Ausztrália" ideájának.

A víztakarékos „mikroöntözési" megoldások üzletága 1 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le, és 2030-ra 53 milliárdot mozgat majd. Ez azért fontos, mert a fejlődő országok középosztálya fokozottan vízigényes étrendre tér át. Egy kiló zöldség előállításához egy köbméter - vagyis 1000 liter - víz kell, ugyanennyi húshoz 42,5 köbméter! De még egy liter sör gyártása is 4,5 liter vizet igényel. Az emberiség felének alapeledele az elárasztott földeken termelt rizs, ami a friss vizek egyharmadát szívja fel.

Édesvíz kiadó

Növekvő csapadékmennyiség
■ Oroszország
■ Észak-Európa
■ Kanada és Alaszka
■ a déli félteke egyes régiói

Az energiaszektor érintettsége is nagy: egyes fejlett országokban a friss vizek 40 százalékát használja el. A fokozódó vízhiány miatt a 3,5 milliárd dolláros globális volumenű vízszolgáltató szektor nagy megtérüléssel kecsegtet, de kockázatokkal is, a vízhiány lehúzhatja a közműipari szereplők teljesítményét. A vállalatok ellátási lánca könnyen sérülhet, a kockázati kalkulációt, a vízlábnyom mérését, a vízhasználat-csökkentést sok helyen nem kezdték meg. A vízfogyasztás nem kizárólag erőforrás- és biztonsági kérdés, hanem üzleti lehetőség is. Az újbóli használat és a szennyvíz újrahasznosítása segít költséghatékonyabbá tenni a céget, javítja a befektetésekre jutó megtérülést.

A Michel Camdessus által vezetett World Water Forum szorgalmazására végigsöpört a közmű-privatizáció a fejlődő országokban: a multik kiépítették a vízvezetékeket, de profitérdekelt cégek lévén nincsenek tekintettel a nyomorgókra, akik nem engedhetik meg maguknak e szolgáltatást. Bolíviában utcai zavargások törtek ki, a kormány államosította a szektort. Latin-Amerikában 77 millióan maradtak víz nélkül, ezért vízvédelmi feladatok ellátására különféle vízalapokat hoznak létre fejlesztési bankok 0,5-1 millió dolláros támogatásaival.

A fejlett ipari országok elöregedett vízműhálózatainak rekonstrukciójára 200 milliárd dollár kellene, véli az ENSZ. Az USA területének háromnegyedén vannak magánkézben a vízmű-rendszerek, melyeket közvetlen állami beavatkozás nem érhet el, csak környezetvédelmi és higiéniai előírások, ezeket viszont a 80-as évek óta nem frissítették: az agráriumban, iparban és gyógyszerekben használatos 60 ezer ártalmas kemikália közül csak 91-nek az ivóvízbe kerülését tiltja. „Az amerikai vizek 22 százaléka szennyezett" - állítja Robert Kennedy Jr.

Drága kortyok

A tengervíz édesvízzé alakítása túlságosan energiaigényes. Sokan olcsóbb megoldásnak tartják a lakosság víztakarékosságra és esővízgyűjtésre nevelését, amivel akár 20 százalékos fogyasztásmérséklés is elérhető; ez a sivatagi Las Vegasban és Phoenixben sikerült.

Sokáig Szaúd-Arábiában működött a legtöbb nagy kapacitású vízsótlanító üzem - hőenergiás technológiával -, újabban mind több ország kénytelen e módszerhez folyamodni. Az USA-ban egy már működő létesítményen túl két újat terveznek - Kaliforniában és Texasban -, Kína ismét elindította egyetlen üzemét; Izrael öt év alatt 425 millió dolláros európai tőkéből öt telepet épít, köztük a legnagyobb energiatakarékosabb ozmózistechnológiával működik, s az országos fogyasztás 20 százalékát biztosítja. Ausztráliában - ahol a tíz évvel ezelőtti csapadékszintnek már csak 30 százaléka hullik a földekre! - 2012-ig ugyancsak öt telepet adnak át 13,2 milliárd dollár értékben, melyek a nagyvárosok vízellátásának 30 százalékát képesek biztosítani. A Water Services Association szerint a sótlanított ausztrál víz előállítási költsége - a beruházás összegét is beleértve - 1,75 és 2 dollár között van köbméterenként, másutt az egydolláros költségszint is elérhető, Izrael állítólag 0,57 dolláron képes sótlanított vizet produkálni (arról nem szól a fáma, hogy a befektetést belekalkulálták-e ebbe az összegbe).

Súlyos probléma, hogy ezek az áramfaló üzemek széntüzelésű erőművekből kapják energiájukat, vagyis üvegházgázokat termelnek, tovább súlyosbítják a klímaváltozást és végső soron a vízhiányt. Ausztrália újabb üzemeihez viszont drágább „tiszta energiát" vesznek majd igénybe. Emiatt négy év alatt a duplájára nő a háztartások vízszámlája. Ez lesz a fogyasztók belépőjegye az édesvízválság korszakába.

Felújítják a hazai ivóvízhálózatot
Svájci segítséggel kezdődik meg az az ivóvíz-hálózati rekonstrukciós program, melynek keretében négy pályázó 5 milliárdos svájci támogatást nyert el, hogy Ózdon, Balassagyarmaton, Érden és tizenhárom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistelepülésen meginduljanak a beruházások. Az program célja a gazdasági és társadalmi különbségek enyhítése az unióhoz 2004-ben csatlakozott új tagországokban. Svájc öt éven át hozzávetőleg 25,5 milliárd forint összeggel támogatja hazánkat.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo