A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a brit Tesco tanulmánya szerint 2,5 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki a termelők, kereskedők és fogyasztók, ami az élelmiszertermékek 40 százalékát teszi ki. A korábbi kutatások 1,2 milliárd tonnára becsülték az éves élelmiszer-hulladékot, továbbá a gazdagabb országok mezőgazdaságainak pazarlását is jelentősen alábecsülték az új eredményekhez képest – írja a 168.hu.
Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint az ételhulladék a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 10 százalékáért felel. A legutóbbi átfogó vizsgálatot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete készítette 2011-ben, nagyjából 33 százalék lett az eredmény.
„A probléma súlyosabb, mint gondoltuk” – közölte Pete Pearson, a WWF élelmiszer hulladékkal foglalkozó csoportjának vezetője. „Évek óta tudjuk, hogy az ételhulladék és veszteség egy hatalmas probléma, amit ha minimalizálnánk, cserébe lecsökkentené az élelmiszerrendszer természetre és a klímára gyakorolt káros hatásait” – fejtette ki Pete Pearson.
A korábbi feltételezésekkel ellentétben, mely szerint a mezőgazdasági élelmiszer hulladék nagy részéért a szegényebb országok felelősek, kiderült, hogy a magas- és középjövedelmű európai, észak-amerikai és a fejlett ázsiai országok mezőgazdaságai adják a szektor ételhulladékának 58 százalékát.