Országnyi erdőségek tűnnek el évente

Kikalkulálták, hány darab fa van a Földön: körülbelül 3040 milliárd. Vagyis a Föld minden lakójára 422 fa jut. De vészes gyorsasággal fogynak az erdőségek.

Soha ilyen gyorsan nem fogytak a Föld felszínéről az erdőségek, és soha nem rendelkeztünk még ilyen pontos adatokkal a fás területekről. A Yale University által vezetett kutatás mintegy 400 000(!) helyszínről gyűjtött adatokat számolt össze, melyeket műholdas felvételek és terepszemléken kiszámított fasűrűségi becslések alapján állítottak össze – írta a Reuters.

Fakivágás Kanadában.

Multifunkciós
Miért fontosak és nélkülözhetetlenek a fák?
– Megkötik a levegőben lévő üvegházgázokat, és oxigén állítanak elő, ami nélkülözhetetlen az emberi lét számára.
– Vizet és tápanyagot tárolnak.
– Élőhelyet nyújtanak az állatoknak és mikroorganizmusoknak.
– Stabilizálják a talajt, megelőzik az esőzések során bekövetkező földcsuszamlásokat.
Egy korábbi felmérés inkább műholdképekre támaszkodott, mint helyszíni megfigyelésekre, ezért is újszerű és számít áttörésnek a mostani statisztika.

Az emberi civilizáció kezdete óta a fák 46 százalékát elpusztítottuk. Ez mintegy 15 milliárd fatörzset jelent. Számszerűen kevesebb fa magasodik ma ki a talajból, mint bármikor az emberi történelem során. Thomas Crowther, a kutatást vezető tudós szerint az erdőpusztulásért elsősorban az agrárium tehető felelőssé. Az élelmiszernövények (szója vagy a kozmetikai ipar által is használt olajpálma) termesztése és a szarvasmarha-legeltetés céljából kivágott erdők nyomják a legnagyobbat a latban.

Érdekes módon az építészeti vagy ipari céllal történő fakivágás kisebb tényező, holott erről hallunk többet a hírekben. (Igaz, az ásványkincs-bányászat miatt is jelentős területeket tarolnak le.)

A legnagyobb kiterjedésű erdőségeket a trópusokon találjuk (esőerdők), itt található a fák 43 százaléka, de nem ezek az erdők a legsűrűbbek. A legnagyobb sűrűségű erdőket Oroszország, Skandinávia és Észak-Amerika Északi-sark alatti övezetében találták a tudósok.

Öröm az ürömben, vagyis relatív jó hír, hogy a fapusztulás lassult 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben. De az amerikai World Resources Institute (WRI) szerint még így is akkora erdőséget vesztettünk el, mint Portugália területének a kétszerese! A washingtoni kutatóintézet összesítése azonban nem veszi figyelembe azt, hol sikerült erdőket telepíteni.

"Dől a fa!"
(fotók: Greenpeace)

Norvégia a zsebébe nyúlt

Norvégia szuverén nemzeti vagyonalapja a legnagyobb e kategóriában, a kormány pedig a legnagyobb pénzbeli támogatója az erdővédelemnek. A skandináv ország 2008 óta egymilliárd dollárt fizet Brazíliának azért, hogy megvédje az Amazonas esőerdőit. Az utolsó részletet, 100 millió dollárt idén ősszel utalták át a dél-amerikai országnak.

Brazília 2008-ban azt a célt tűzte ki, hogy 75 százalékkal csökkenti az erdőpusztítás éves ütemét, és a hatóságok büszkén jelentették, hogy sikerült túltenniük e célon. Ugyanakkor a World Resources Institute továbbra is azt állítja, hogy 2014-ben is nőtt a brazíliai fakivágás volumene.

A trópusi őserdők a világ tüdejeként szolgálnak, felszívják az üvegházgázok nagy részét. Norvégia kormánya Indonéziában, Guyanában, Libériában és Peruban is támogat erdővédelmi projekteket.

Legnagyobb erdőpusztítók
  • Sierra Leone, Kambodzsa, Madagaszkár, Uruguay, Paraguay, Libéria, Guinea, Guinea-Bissau, Vietnam, Malajzia.
  • 2014-ben 18,8 millió hektár erdőséget vesztettünk el, ami kevesebb, mint a 2013-ban kivágott 20,64 millió hektár vagy a 2012-es 23,53 millió hektár. Ezeket a számokat a Google műholdas adatai és a University of Maryland kalkulációja alapján publikálta a WRI.
  • Indonéziában tovább nőtt a fapusztítás sebessége és mennyisége. Az ország a világ legnagyobb olajpálmafa-termesztője, egész megyényi őserdőket tarolnak le, hogy olajpálma-ültetvényeknek adjanak helyet. Az országban 1,5 millió hektárt semmisítettek meg, ami növekedés a 2013-as 1,1 millió hektárhoz képest.
  • Brazíliában a szójabab-termesztés és a szarvasmarha-tenyésztés a legnagyobb ellenségei az erdőségeknek. 2014-ben 2,3 millió hektárnyi erdő pusztult el ezek miatt, több mint 2013-ben (akkor 1,9 millió hektárt vágtak ki).
Forrás: Reuters, WRI

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo