Országnyi erdőségek tűnnek el évente

Kikalkulálták, hány darab fa van a Földön: körülbelül 3040 milliárd. Vagyis a Föld minden lakójára 422 fa jut. De vészes gyorsasággal fogynak az erdőségek.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Soha ilyen gyorsan nem fogytak a Föld felszínéről az erdőségek, és soha nem rendelkeztünk még ilyen pontos adatokkal a fás területekről. A Yale University által vezetett kutatás mintegy 400 000(!) helyszínről gyűjtött adatokat számolt össze, melyeket műholdas felvételek és terepszemléken kiszámított fasűrűségi becslések alapján állítottak össze – írta a Reuters.

Fakivágás Kanadában.

Multifunkciós
Miért fontosak és nélkülözhetetlenek a fák?
– Megkötik a levegőben lévő üvegházgázokat, és oxigén állítanak elő, ami nélkülözhetetlen az emberi lét számára.
– Vizet és tápanyagot tárolnak.
– Élőhelyet nyújtanak az állatoknak és mikroorganizmusoknak.
– Stabilizálják a talajt, megelőzik az esőzések során bekövetkező földcsuszamlásokat.
Egy korábbi felmérés inkább műholdképekre támaszkodott, mint helyszíni megfigyelésekre, ezért is újszerű és számít áttörésnek a mostani statisztika.

Az emberi civilizáció kezdete óta a fák 46 százalékát elpusztítottuk. Ez mintegy 15 milliárd fatörzset jelent. Számszerűen kevesebb fa magasodik ma ki a talajból, mint bármikor az emberi történelem során. Thomas Crowther, a kutatást vezető tudós szerint az erdőpusztulásért elsősorban az agrárium tehető felelőssé. Az élelmiszernövények (szója vagy a kozmetikai ipar által is használt olajpálma) termesztése és a szarvasmarha-legeltetés céljából kivágott erdők nyomják a legnagyobbat a latban.

Érdekes módon az építészeti vagy ipari céllal történő fakivágás kisebb tényező, holott erről hallunk többet a hírekben. (Igaz, az ásványkincs-bányászat miatt is jelentős területeket tarolnak le.)

A legnagyobb kiterjedésű erdőségeket a trópusokon találjuk (esőerdők), itt található a fák 43 százaléka, de nem ezek az erdők a legsűrűbbek. A legnagyobb sűrűségű erdőket Oroszország, Skandinávia és Észak-Amerika Északi-sark alatti övezetében találták a tudósok.

Öröm az ürömben, vagyis relatív jó hír, hogy a fapusztulás lassult 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben. De az amerikai World Resources Institute (WRI) szerint még így is akkora erdőséget vesztettünk el, mint Portugália területének a kétszerese! A washingtoni kutatóintézet összesítése azonban nem veszi figyelembe azt, hol sikerült erdőket telepíteni.

"Dől a fa!"
(fotók: Greenpeace)

Norvégia a zsebébe nyúlt

Norvégia szuverén nemzeti vagyonalapja a legnagyobb e kategóriában, a kormány pedig a legnagyobb pénzbeli támogatója az erdővédelemnek. A skandináv ország 2008 óta egymilliárd dollárt fizet Brazíliának azért, hogy megvédje az Amazonas esőerdőit. Az utolsó részletet, 100 millió dollárt idén ősszel utalták át a dél-amerikai országnak.

Brazília 2008-ban azt a célt tűzte ki, hogy 75 százalékkal csökkenti az erdőpusztítás éves ütemét, és a hatóságok büszkén jelentették, hogy sikerült túltenniük e célon. Ugyanakkor a World Resources Institute továbbra is azt állítja, hogy 2014-ben is nőtt a brazíliai fakivágás volumene.

A trópusi őserdők a világ tüdejeként szolgálnak, felszívják az üvegházgázok nagy részét. Norvégia kormánya Indonéziában, Guyanában, Libériában és Peruban is támogat erdővédelmi projekteket.

Legnagyobb erdőpusztítók
  • Sierra Leone, Kambodzsa, Madagaszkár, Uruguay, Paraguay, Libéria, Guinea, Guinea-Bissau, Vietnam, Malajzia.
  • 2014-ben 18,8 millió hektár erdőséget vesztettünk el, ami kevesebb, mint a 2013-ban kivágott 20,64 millió hektár vagy a 2012-es 23,53 millió hektár. Ezeket a számokat a Google műholdas adatai és a University of Maryland kalkulációja alapján publikálta a WRI.
  • Indonéziában tovább nőtt a fapusztítás sebessége és mennyisége. Az ország a világ legnagyobb olajpálmafa-termesztője, egész megyényi őserdőket tarolnak le, hogy olajpálma-ültetvényeknek adjanak helyet. Az országban 1,5 millió hektárt semmisítettek meg, ami növekedés a 2013-as 1,1 millió hektárhoz képest.
  • Brazíliában a szójabab-termesztés és a szarvasmarha-tenyésztés a legnagyobb ellenségei az erdőségeknek. 2014-ben 2,3 millió hektárnyi erdő pusztult el ezek miatt, több mint 2013-ben (akkor 1,9 millió hektárt vágtak ki).
Forrás: Reuters, WRI

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo