Mi gyilkoljuk az orangutánokat

Több mint a negyede eltűnt az indonéz erdőknek az elmúlt 25 évben. A hatalmas pusztítás oka, hogy hatalmas mennyiségben van szükség területekre a pálmaolaj előállításához. Közben pedig a legközelebbi rokonainkat irtjuk ki ezzel.

Világszerte még mindig nő a pálmaolaj-fogyasztás mértéke, pedig egyre többen hívják fel a figyelmet használatának káros következményeire. Azt hiszi, Ön nem érintett? Téved. A pálmaolaj nem az egzotikus országok piacain kel el nagy mennyiségben. Az általunk használt nagy márkák számtalan terméke van tele vele.

 

 
 

Világviszonylatban a kinyert pálmaolaj 80 százalékát az élelmiszeripar használja fel. A pálmaolaj a szupermarketekben kapható élelmiszerek (pékáruk, margarinok, mélyhűtött pizzák, készételek, fagylaltok, kekszek, csokoládékrémek, müzliszeletek, chipsek stb.) jelentős részében megtalálható, de nem csak ezekben bukkan fel. Tisztítószerekben és kozmetikai termékekben is gyakran alkalmazzák.

A pálmaolaj az olajpálma termésének gyümölcshúsából kipréselt zsiradék, és bár a növény Afrikától Ázsián át Észak- és Dél-Amerikáig szinte minden melegebb területen megél, a világ pálmaolaj-kitermelésének 85 százaléka Indonéziából és Malajziából származik. Hogy területet nyerjenek az esztelen mennyiségű termeléshez, hatalmas tempóban irtják a terület őserdeit, a módszer pedig sokszor további, ellenőrizetlen erdőtüzekhez vezet (mint történt ez az egész régiót füstbe borító katasztrófa esetében, pár hónapja).

A pusztítás árát a környezet, ez esetben egészen pontosan főként az orangutánok fizetik meg. Az olajpálma-ültetvények fokozatosan kiszorítják az esőerdőket a két délkelet-ázsiai országból, aminek hosszú távú hatásai is katasztrofálisak, jelenleg azonban a legnagyobb vesztesek az őslakók, vagyis az orangutánok. Ezek a főemlősök szinte elképzelhetetlen mértékben pusztulnak a pálmaolaj-kitermelés miatt, egyrészt megszűnnek élőhelyeik, másrészt az erdőirtások során mészárolják le a felbukkanó állatokat.

A Greenpeace folyamatos küzdelmet folytat az esőerdők irtásával készült alapanyagok használata ellen, és néhány nemzetközi cégnél sikerült is eredményeket elérniük. A Nestlé és a Procter&Gamble például már úgy döntött, hogy csak fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajat használ termékeiben. A civilek legújabb akciója további cégeknek szól, hogy tegyen valódi lépéseket a pálmaolaj-felhasználásuk csökkentése és átalakítása érdekében.

Fogyasztóként is sokat tehetünk: tartsunk pálmaolaj-diétát! Meg fogunk lepődni, ha elolvassuk a vásárolt termékek összetevőlistáját, mi mindenben ott bujkál a sok szenvedést okozó anyag.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo