Mi gyilkoljuk az orangutánokat

Több mint a negyede eltűnt az indonéz erdőknek az elmúlt 25 évben. A hatalmas pusztítás oka, hogy hatalmas mennyiségben van szükség területekre a pálmaolaj előállításához. Közben pedig a legközelebbi rokonainkat irtjuk ki ezzel.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Világszerte még mindig nő a pálmaolaj-fogyasztás mértéke, pedig egyre többen hívják fel a figyelmet használatának káros következményeire. Azt hiszi, Ön nem érintett? Téved. A pálmaolaj nem az egzotikus országok piacain kel el nagy mennyiségben. Az általunk használt nagy márkák számtalan terméke van tele vele.

 

 
 

Világviszonylatban a kinyert pálmaolaj 80 százalékát az élelmiszeripar használja fel. A pálmaolaj a szupermarketekben kapható élelmiszerek (pékáruk, margarinok, mélyhűtött pizzák, készételek, fagylaltok, kekszek, csokoládékrémek, müzliszeletek, chipsek stb.) jelentős részében megtalálható, de nem csak ezekben bukkan fel. Tisztítószerekben és kozmetikai termékekben is gyakran alkalmazzák.

A pálmaolaj az olajpálma termésének gyümölcshúsából kipréselt zsiradék, és bár a növény Afrikától Ázsián át Észak- és Dél-Amerikáig szinte minden melegebb területen megél, a világ pálmaolaj-kitermelésének 85 százaléka Indonéziából és Malajziából származik. Hogy területet nyerjenek az esztelen mennyiségű termeléshez, hatalmas tempóban irtják a terület őserdeit, a módszer pedig sokszor további, ellenőrizetlen erdőtüzekhez vezet (mint történt ez az egész régiót füstbe borító katasztrófa esetében, pár hónapja).

A pusztítás árát a környezet, ez esetben egészen pontosan főként az orangutánok fizetik meg. Az olajpálma-ültetvények fokozatosan kiszorítják az esőerdőket a két délkelet-ázsiai országból, aminek hosszú távú hatásai is katasztrofálisak, jelenleg azonban a legnagyobb vesztesek az őslakók, vagyis az orangutánok. Ezek a főemlősök szinte elképzelhetetlen mértékben pusztulnak a pálmaolaj-kitermelés miatt, egyrészt megszűnnek élőhelyeik, másrészt az erdőirtások során mészárolják le a felbukkanó állatokat.

A Greenpeace folyamatos küzdelmet folytat az esőerdők irtásával készült alapanyagok használata ellen, és néhány nemzetközi cégnél sikerült is eredményeket elérniük. A Nestlé és a Procter&Gamble például már úgy döntött, hogy csak fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajat használ termékeiben. A civilek legújabb akciója további cégeknek szól, hogy tegyen valódi lépéseket a pálmaolaj-felhasználásuk csökkentése és átalakítása érdekében.

Fogyasztóként is sokat tehetünk: tartsunk pálmaolaj-diétát! Meg fogunk lepődni, ha elolvassuk a vásárolt termékek összetevőlistáját, mi mindenben ott bujkál a sok szenvedést okozó anyag.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo