Megnyugodhatunk: tiszták a hazai fürdővizek

Ismertették Brüsszelben az európai fürdővizek minőségéről szóló legfrissebb jelentést, mely pozitív képet fest a tagállamok strandjairól. A hazánkban vizsgált 256 fürdőhely közül csak hét nem felelt meg a szigorú egészségügyi előírásoknak.

Annak érdekében, hogy az európaiak megfelelő információk birtokában választhassanak strandot, a Bizottság - a tagállamok által benyújtott jelentések alapján - éves jelentést készít az unió területén található tengerparti és édesvízi fürdőhelyek vízminőségéről. Idén az Európai Környezetvédelmi Ügynökség készítette el a jelentést, és internetes oldalán közzétett olyan térképeket és táblázatokat, amelyek konkrét fürdőhelyekre vonatkozó részletes információkat tartalmaznak.

Az Európai Unió területén 2008-ban megvizsgált 21 ezer 400 fürdőhely kétharmada tengerparti, míg a többi folyóparti és tavi fürdőhely volt. Olaszország, Görögország, Franciaország, Spanyolország és Dánia területén található a legtöbb tengerparti fürdőhely, míg Németország és Franciaország rendelkezik a legnagyobb számú belföldi fürdőhellyel.

Az Európai Unió fürdővizeinek általános minősége jelentősen javult 1990 óta. A kötelező értékeknek (minőségi minimumkövetelményeknek) megfelelő fürdőhelyek aránya az 1990-től 2008-ig terjedő időszakban a tengerparti vizek esetében 80 százalékról 96 százalékra, míg a belföldi vizek esetében 52 százalékról 92 százalékra emelkedett. 2007-ről 2008-ra a követelményeknek megfelelő fürdőhelyek aránya további 1,1 százalékkal nőtt a belföldi vizek és 3,3 százalékkal a tengerparti fürdőhelyek vonatkozásában.

Kedvező adatok Magyarországról is 

Hazánkban tavaly 256 strandon vettek mintát, 26-ot folyóknál, 230-at a tavaknál. 2008-ban eszerint a vizsgált fürdőhelyek majdnem mindegyike megfelelt az uniós előírásoknak, összesen hét stand esetében volt a víz minősége rosszabb a minimum követelményeknél. Nem megfelelő minőségű strandok csak Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg illetve Veszprém megyében voltak.

2007-ben hazánkban még magasabb volt a fürdésre nem alkalmas vizek aránya: akkor 12 minta mutatott az elvártnál rosszabb eredményeket. Az idei felmérés Magyarországról szóló összefoglalója itt olvasható (angol nyelven), az uniós előírások alapján az ÁNTSZ által készített nemzeti jelentés a hazai vizek minőségéről pedig itt olvasható.

A kutatásról
A fürdőhelyek olyan területek, ahol a fürdés kifejezetten megengedett, vagy ahol a fürdés nem tilos, és hagyományosan nagyszámú fürdőző él ezzel a lehetőséggel. A fürdővizek minőségének megállapításához a vízmintát egy sor olyan fizikai, kémiai és mikrobiológiai paraméter szempontjából elemzik, amelyek tekintetében a fürdővizek minőségéről szóló irányelv küszöbértékeket állapít meg. A tagállamoknak meg kell felelniük e kötelező értékeknek, de támaszthatnak azoknál szigorúbb követelményeket is, vagy dönthetnek nem kötelező iránymutató értékek követése mellett. 2006-ban új fürdővíz-minőségi irányelv lépett érvénybe, amely a legfrissebb tudományos ismeretek alapján aktualizálta a paramétereket és a nyomon követésre vonatkozó rendelkezéseket. Az új irányelv nagyobb hangsúlyt fektet a nyilvánosság tájékoztatására a fürdőhelyek minőségével kapcsolatban. A tagállamoknak 2015-re kell teljes körűen végrehajtaniuk az irányelvet, de tizenkét tagállam (köztük Magyarország) már a 2008-as fürdőszezonban az új irányelvben meghatározott paraméterek szerint követte nyomon a fürdőhelyek minőségét.

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo