Lángoló Kalifornia

Rendkívüli állapotot hirdetett Trump elnök Kaliforniában, ahol napok óta tombolnak az állam történelmének legsúlyosabb erdőtüzei. Sokan életüket vesztették, több ezer ingatlan semmisült meg, 250 ezren hagyták el otthonukat.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nem javult a helyzet kedden Kaliforniában, ahol az állam történelmének legsúlyosabb erdőtüzei tombolnak. Jelenleg is nyolcezer tűzoltó, mentős, katona harcol az lángokkal, de egyelőre nem képesek megfékezni az öt megyében, több száz helyszínen tomboló tüzekkel.

Az eddigi adatok szerint legalább 42 ember már most életét vesztette, több mint száz embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A sérültek, füstmérgezéssel, kisebb égési sérülésekkel kezeltek száma meghaladja az ezret. 250 ezer ember volt kénytelen eddig elhagyni az otthonát – és még messze az enyhülés.

Tucatnyi helyszínen tombolnak a tüzek - Kép: Pixabay

Az elkövetkező napokra ugyanis – különösen szerdára és csütörtökre, - további száraz, forró időt és erős szeleket jósol a meteorológia, különösen Dél-Kaliforniában, ahol most van a délről érkező Santa Ana szelek időszaka. Ez a forró száraz széljárás, valamint az elmúlt évek kimaradt csapadéka együttesen tovább növeli a tűzveszélyt.

Csak Los Angeles megyében 370 házat pusztított el a tűz, az egész államban több ezerre tehető a megsemmisült ingatlanok száma. Mindez azonban semmi az elveszett életekhez képest: Butte megyében, 42-en vesztették életüket az elmúlt napokban. A legtöbbjüket a házában lepte meg a viharos gyorsasággal érkező erdőtűz, sokan a saját autójukban fulladtak meg a füstben, mikor menekülni próbáltak. A Sacramento-tól északra fekvő főként idősek lakta 27 ezer lakosú település teljesen megsemmisült, helyszíni beszámolók szerint még romok sem maradtak a házakból. Jelenleg is több tízezer ember kitelepítése zajlik öt megyében, összesen eddig negyedmillióan hagyták el otthonaikat.

Donald Trump elnök hétfő este hirdette ki a kaliforniai kormányzó kérésére a szükségállapotot az államban. Az elnök eddig nemigen jeleskedett a nemzeti válsághelyzet kezelésében: a legnagyobb felháborodást egy Twitter-üzenete váltotta ki, amelyben Jerry Brown kormányzó felelősségét firtatta a tüzek kezelése kapcsán.

A kegyetlen igazság azonban az, amit a kormányzó is kiemelt vasárnap most megtapasztaljuk, mit hoz a klímaváltozás: Kalifornia négy éve néz szembe súlyosan száraz időszakkal. 2015-ben és 2016-ban a szokásos csapadékmennyiség töredéke hullott, 2017 ugyan hozott némi enyhülést, de az idén újra nagy volt a szárazság.

Még nem hisszük el, de tényleg elfogy a víz
Fokváros van abban a kevéssé irigylésre méltó helyzetben, hogy a világ első nagyvárosa, amelynek ivóvíztartalékai kimerülhetnek. Hasonló veszély fenyeget még egy sor metropoliszt, köztük van Sao Paulo vagy Bangalore – de Moszkva és London is.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo