hirdetés

Komoly bizonytalanságot teremt az új díj bevezetése

Jelentős bizonytalansági tényezőt jelent az új díj azoknak, akik 2017. március 31-e után adják be igényüket háztartási méretű kiserőmű (így napelemes rendszerek) csatlakoztatására, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelete szerint 4 kW teljesítmény felett elosztói teljesítménydíjat kell fizetniük.
hirdetés

A MANAP Iparági Egyesület álláspontja szerint ugyan a díj mértéke egyelőre 0 forint, ám semmilyen biztosíték nincs arra nézve, hogy ez nem változik meg a jövőben. Ez a bizonytalansági tényező nem támogatja az alternatív energiaforrások elterjedését és így a környezetbarát megoldásokat Magyarországon. (A szélerőműveket már ellehetetlenítették itthon.)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal „a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól” szóló rendelete szerint amennyiben a háztartási méretű kiserőmű telepítését tervező rendszerhasználó igénybejelentése 2017. március 31-e után történik meg, akkor a 4 kilowatt teljesítményt meghaladó részre elosztói teljesítménydíjat kell fizetnie, kivéve, ha az áram visszatáplálása a hálózatba műszakilag akadályozott. Az elosztói teljesítménydíj a rendelet hatályos szövege szerint jelenleg: 0 Ft/kW/év.

Már olcsóbbak a megújulók, mint a fosszilis energia
Az új energiatermelő infrastruktúrák építésénél már olcsóbb a napenergia, mint a fosszilis energiahordozók – állítja a Lazard befektetési cég, mely 2009 óta veti össze a különböző energiafajták költségszintjét. Fontos fordulóponthoz érkezett ezzel a tiszta energia.
A Háztartási Méretű Kiserőművek (HKME) tulajdonosai oda-vissza mérő villanyórán keresztül levonhatják éves fogyasztásukból a megtermelt és kitáplált villamos energia mennyiségét. A MANAP Iparági Egyesület elnökségének véleménye szerint a későbbiekben telepítendő lakossági rendszerek jelentős részét, a kis- és középvállalkozások, illetve központi költségvetési és önkormányzati szervek napelemes HMKE rendszereinek szinte 100 százalékát érinti az új szabályozás. Akik 2017. március 31. után adják be 4 kilowatt feletti rendszerre a csatlakozási igényüket, egy előre nem ismert kockázatot vállalnak, ugyanis a díj mértéke, változatlansága nem rögzített hosszú távon.

„Az elosztói teljesítménydíj alapjában véve indokolható, ugyanis a villamos hálózatra szüksége van az érintett napelemes rendszerek üzemeltetőinek is. Az is elfogadható, hogy a villamos hálózat fenntartójának a költségeit valahogyan fedezni szükséges. Álláspontunk szerint ugyanakkor a napelemes rendszerek elterjedtségének magyarországi szintje alapján még korai a zöldenergiák terjedését gátló intézkedések bevezetése. A jelenlegi 0 forintos díj ugyan tükrözi ezt, de a rendelet megteremtette annak a lehetőségét, hogy egy alacsony szintű jogszabályban akár egy tollvonással súlyos terhet kaphassanak a napelemes rendszerek tulajdonosai. A díj mértékének a következő években való esetleges megváltoztatása keresztülhúzhatja megtérülési számításaikat, így jelentős kockázatot hordoz magában” – mondta Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke.

Kép: Pixabay

„A MANAP rendszeresen egyeztetett a magyar villamosenergia-rendszer szereplőivel, így a szabályozó szervekkel is, és jeleztük, hogy a díjmeghatározás lehetősége jelentős bizonytalanságot fog okozni az általunk képviselt iparág szereplőiben, és még inkább a napelemes rendszereket telepíteni kívánók, tehát a lakossági felhasználók és a kis- és középvállalatok körében, ami nyilvánvalóan nem segíti az alternatív energiaforrások elterjedését. Ezt a bizonytalansági tényezőt a teljesítménydíj jelenlegi négyéves ciklusra vonatkozóan a jelenlegi 0 forinton való rögzítésével, illetve az azt követő időszakra való hosszú távú előre meghatározásával, így a kiszámíthatóság növelésével lehetne megszüntetni. A díj későbbi meghatározásánál fontos lesz figyelembe venni az érintett napelemes rendszereknek a villamos hálózat stabilitására, a hálózati veszteségek csökkentésére gyakorolt jótékony hatásait is az egyébként elkerülhetetlen modernizálási költségek mellett” ‒ tette hozzá Szolnoki Ádám.

A rendelet teljes szövege erről itt érhető el.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo