Fenntarthatósági szemléletformáló program indul cégeknek

A programot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hirdette meg.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fenntarthatósági szemléletformáló programot indít mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a program első eleme a napokban megjelenő, e-book-ként elérhető Fenntarthatósági Kézikönyv.

A szerdai budapesti programindító sajtótájékoztatón Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítója és tiszteletbeli elnöke kiemelte: a kézikönyv összefoglalja azokat a kérdéseket, ahol a kis- és középvállalkozásoknak fontos szerepe lehet az erőforrások megóvásában. Különösen hasznosnak nevezte, hogy a fogalmi eligazítások mellett az online hozzáférhető kiadvány bemutatja Magyarország környezettel kapcsolatos intézményrendszerét, valamint azokat a jogszabályokat, amelyeket a gazdálkodó szervezeteknek működésük során be kell tartaniuk.

Szili Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a szemléletformáló program indításának aktualitást ad az április 22-i Föld Napja. Mint mondta, az emberiség már jelentősen több természeti erőforrást használ fel egy év alatt, mint amennyit a bolygó fenntartható módon képes előállítani, így a következő generációk erőforrásait használja.

Ingyenes programot hirdettek cégeknek (Fotó: Pixabay)

Az Országgyűlés 2013-ban fogadta el a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiát, ami új szemléletmóddal foglalkozik a fenntartható fejlődéssel. A keretstratégiához kapcsolódik az a kérdés is, hogy a gazdálkodó szervezetek, a vállalkozások a saját területükön mit tehetnek.

A Fenntarthatósági Kézikönyvről szólva Szili Katalin kiemelte azt a gyakorlati eligazítást, amely segítséget ad abban, hogy ezen a területen a kkv-knak milyen hatóságoktól milyen engedélyeket kell beszerezniük, és a teljes kérdéskört a globális és az európai folyamatokba helyezi.

Mezősi Balázs, az MKIK Országos Vállalkozói Mentorprogram projekt szakmai vezetője a Fenntarthatósági Vállalkozói Szemléletformálás alprogram bemutatásakor elmondta: az ingyenes kézikönyv megjelenése után, májustól csoportos mentorálás, valamint e-learning tananyag is segíti a regisztráló vállalkozásokat.

A fenntarthatóság és a versenyképesség nem csak egymás kárára valósítható meg, a tudatos és takarékos vállalkozói szemlélet, valamint a zöld megoldás gazdaságilag racionális gyakran már rövid távon is.

Az MKIK mentorprogramja 2018 óta sikerrel működik, és fontosnak tartották, hogy ebben egy alprogramot biztosítsanak a fenntarthatóságnak. Az induló alprogram a kkv-knak lehetővé teszi, hogy megismerjék a fenntarthatóság mindennapi vállalati működésében alkalmazható gyakorlatokat, olyan vállalati szakértők és mentorok segítségével, akik ezt már napi rutinná tették.

Mezősi Balázs elmondta: a részvétel a programban ingyenes, egy regisztrációval indítható, további adminisztrációt nem igényel.

(MTI)

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo