Fenntarthatósági szemléletformáló program indul cégeknek

A programot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hirdette meg.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Fenntarthatósági szemléletformáló programot indít mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a program első eleme a napokban megjelenő, e-book-ként elérhető Fenntarthatósági Kézikönyv.

A szerdai budapesti programindító sajtótájékoztatón Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítója és tiszteletbeli elnöke kiemelte: a kézikönyv összefoglalja azokat a kérdéseket, ahol a kis- és középvállalkozásoknak fontos szerepe lehet az erőforrások megóvásában. Különösen hasznosnak nevezte, hogy a fogalmi eligazítások mellett az online hozzáférhető kiadvány bemutatja Magyarország környezettel kapcsolatos intézményrendszerét, valamint azokat a jogszabályokat, amelyeket a gazdálkodó szervezeteknek működésük során be kell tartaniuk.

Szili Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a szemléletformáló program indításának aktualitást ad az április 22-i Föld Napja. Mint mondta, az emberiség már jelentősen több természeti erőforrást használ fel egy év alatt, mint amennyit a bolygó fenntartható módon képes előállítani, így a következő generációk erőforrásait használja.

Ingyenes programot hirdettek cégeknek (Fotó: Pixabay)

Az Országgyűlés 2013-ban fogadta el a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiát, ami új szemléletmóddal foglalkozik a fenntartható fejlődéssel. A keretstratégiához kapcsolódik az a kérdés is, hogy a gazdálkodó szervezetek, a vállalkozások a saját területükön mit tehetnek.

A Fenntarthatósági Kézikönyvről szólva Szili Katalin kiemelte azt a gyakorlati eligazítást, amely segítséget ad abban, hogy ezen a területen a kkv-knak milyen hatóságoktól milyen engedélyeket kell beszerezniük, és a teljes kérdéskört a globális és az európai folyamatokba helyezi.

Mezősi Balázs, az MKIK Országos Vállalkozói Mentorprogram projekt szakmai vezetője a Fenntarthatósági Vállalkozói Szemléletformálás alprogram bemutatásakor elmondta: az ingyenes kézikönyv megjelenése után, májustól csoportos mentorálás, valamint e-learning tananyag is segíti a regisztráló vállalkozásokat.

A fenntarthatóság és a versenyképesség nem csak egymás kárára valósítható meg, a tudatos és takarékos vállalkozói szemlélet, valamint a zöld megoldás gazdaságilag racionális gyakran már rövid távon is.

Az MKIK mentorprogramja 2018 óta sikerrel működik, és fontosnak tartották, hogy ebben egy alprogramot biztosítsanak a fenntarthatóságnak. Az induló alprogram a kkv-knak lehetővé teszi, hogy megismerjék a fenntarthatóság mindennapi vállalati működésében alkalmazható gyakorlatokat, olyan vállalati szakértők és mentorok segítségével, akik ezt már napi rutinná tették.

Mezősi Balázs elmondta: a részvétel a programban ingyenes, egy regisztrációval indítható, további adminisztrációt nem igényel.

(MTI)

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo