hirdetés

Egymást tapossák a légi taxik, bár még csak a földön

A borúlátók szerint még évtizedekbe telhet, mire légi taxik gyorsítják a forgalmat. A derűlátók viszont úgy vélik, hogy Németországban például legkésőbb 2025-től megkezdhetik üzemüket, miután egyre több típust fejlesztenek ki.
hirdetés

A legújabb a Lilium startup hasonló nevű modellje, amely 36 elektromotorjával öt utast tud szállítani. Pilótával, majd később önműködően. A Müncheni Műegyetem öt hallgatója által 2015-ben létrehozott vállalkozás 100 millió dollárt tudott gyűjteni beruházóktól, és már több mint 3000 munkatársat foglalkoztat.

Kép: lilium.com

A gép másfél tonnás prototípusának első, rövid próbarepülése még május elején volt, egy München közeli repülőtéren. A Liliumot nem engedték közelről fényképezni, és nem adtak meg eddig pontos adatokat sem súlyáról, méreteiről, teherbírásáról.

Tervezői annyit árultak el, hogy másfél tonna körül van, szélessége 11 m. Az eddigi kísérletek

Most már tényleg itt vannak a repülő taxik
Néhány év múlva zsúfoltabb lesz az ég, mint amilyen a nagykörút csúcsforgalom idején. Legalábbis annyian álltak neki különböző önvezető égi járművet fejleszteni, hogy lassan már számolni is nehéz. Tegnap egy újabb szereplő jelentkezett.
alapján arra számítanak, hogy a gépet 36, halkan működő villanymotorja 300 km-es csúcssebességgel tudja hajtani, ugyancsak 300 km-es távolságra.

Míg más légi taxik fejlesztői a gépeket rövid távolságra szánják, a Lilium alternatívát kínálna az autópályával és a vasúttal szemben. Nagy előnye, hogy használatához nem kell költséges infrastruktúrát építeni, kis település is könnyen létrehozhat leszállóhelyet. Tervezői szerint a Liliummal való repülés nem jelent majd nagy anyagi megterhelést. A munkákat egyébként az Airbus egy korábbi vezetője irányítja és további stratégiai befektetőket várnak.

(Forrás: Lilium)

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo