Akik nem divatból táplálkoznak mentesen

Mi az a mentes táplálkozás, mely allergéneket kerülik egyre többen itthon, és hogyan lehet megoldani mindezt egészségkárosodás nélkül a hétköznapokban? A Csak a Mentes alapítói és szakértői a hazai helyzetről és személyes érintettségükről nyilatkoznak.

Mentesen táplálkozni elsősorban nem divat, hanem egészségügyi kihívás – bár tény, hogy nem könnyű eligazodni a ránk zúduló információ áradatában. A kutatások és a vizsgálati módszerek fejlődése magával hozta azt, hogy egyre több ételallergiát és -érzékenységet már be lehet azonosítani. A hazai TOP10, leggyakoribb ételérzékenység között dobogós helyen áll a tejtermék és a glutén.

Kovács Nikolett, a legeredményesebb magyar női motorversenyző fizikai teljesítményét az akkor még fel nem ismert ételérzékenysége jelentősen visszavetette. „5 éve diagnosztizálták nálam a glutén- és tejfehérje érzékenységet, amióta ennek tudatában vagyok és ehhez mérten táplálkozom, minőségi javulás állt be az egész szervezetem egyensúlyában, komfortérzetében és teljesítőképességében. Immunrendszerem megerősödött, állóképességem látványosan javult.”

Az érintetteknek komoly nehézséget és pánikot jelent elindulni ezen az úton. Van, akinek egész életére szól a változás, van, akinek „csak” egy hosszabb időszakot jelent az életéből. Egy biztos: mindenki bizonytalan az elején, és óriási kérdőjel, hogy mit egyen, és hol talál ehhez megbízható receptet, terméket, márkát.

Személyes és szakmai elhivatottság hívta életre az ételérzékenyek, -allergiások és egészségügyi okokból speciális diétát tartók élhető mindennapjaiért a Csak a Mentes szervezetet. A kezdeményezést 2017-ben alapította meg Herczeg Andrea, aki akkor már 5 éve dolgozott a mentes élelmiszerek világában, és Köves Zoltán, aki Budapest egyik legnépszerűbb glutén-, cukor- és laktózmentes cukrászdájának, a NoGlu-nak a vezetője 2011 óta. Mindketten jól ismerik a mentes világban felmerülő tévhiteket, problémákat, és a konkrét fogyasztói igényeket.

Fehér kenyér lisztérzékenyeknek: már nem sci-fi
Új lehetőségeket tár fel a gluténérzékenységben, gabonaallergiában szenvedők életminőségének javítására egy magyar, ausztrál, norvég, német és kínai kutatócsoportok együttműködésével megvalósult vizsgálat.
„Az egészséges táplálkozás a szívügyünk - foglalja össze Andrea. - Hiszünk abban, hogy jobbá tehetjük az emberek életét, és segíteni tudunk minden ételérzékenység és táplálkozási irányzat esetén. A Csak a Mentes közösség azért jött létre, és 8 szakmai partnerünkkel minden egyes nap azért dolgozunk, hogy valóban hiteles információkat el tudjunk juttatni az érintettekhez. Hogy ne a lemondás, hanem a lehetőségek és a választható megoldások legyenek szem előtt egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életminőséghez. Jómagam reflux miatt kezdtem megreformálni a táplálkozásomat, jelenleg a gluténmentes és mediterrán étrend előnyeit tesztelem.”

„Mindent felkutatunk és megmutatunk – fűzi hozzá Köves Zoltán, a szervezet másik alapítója -, ami glutén,- laktóz,- tej,- tojás,-cukormentes, paleo, vegetáriánus és vegán, legyen szó konyhai alapanyagokról, készételekről, nassolnivalókról, vagy éppen ökoháztartási szerekről és natúrkozmetikumokról. Egészségmegőrzés céljából egyébként - kipróbálva több irányzatot is - a vegetáriánus étrend mellett köteleztem el magam.

A tiszta, minőségi élelmiszerekre valamint a szezonális zöldség- és gyümölcsfogyasztásra helyezem a hangsúlyt akkor is, ha nincs időm főzni, csak rendelni. Ugyanezt tartom fontosnak a Csak a Mentes kapcsán, a közösségünk megismerheti és rendezvényeinken végigkóstolhatja a jól bevált, legújabb tiszta és mentes alapanyagokat, termékeket is. Elkötelezettségünk kimeríthetetlen, nem sajnáljuk a fáradtságot arra, hogy csak a leghitelesebb szakértői partnerek és valóban mentes, szigorúan ellenőrzött termékek legyenek a közösségünk szeme előtt.”

Jó hír: a gluténmentes tésztában tényleg nincs glutén
Még a nyár folyamán a gluténmentes spagettiket (is) ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek laboratóriumban vizsgálták többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje-tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt.
Jogosan adódhat a kérdés: mit nevezünk “mentesnek”?

„Minden olyan terméket, alapanyagot - folytatja Andrea -, ami valamilyen allergén anyagtól mentes.  A 2014. december 13-án hatályba lépett, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU-rendelet előírja, hogy valamennyi élelmiszeripari szereplőnek, köztük az éttermeknek is tájékoztatni kell a fogyasztóit az ételekben előforduló élelmiszer allergiát, vagy intoleranciát okozó allergén összetevőkről – ám a tapasztalatok szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy ebben a mai napig vannak komoly hiányosságok.”

A hivatalos, 14 allergént részletező listát itt találja.

„Minden mentes pedig az az élelmiszer- részletezi Zoltán -, ami egyáltalán nem tartalmaz allergén anyagokat és ezáltal nem okozhat a szervezetünk számára semmilyen külső vagy belső allergiás tünetet. Aki most csöppen ebbe a világba, és szeretné az egészségét nem veszélyeztető ételekkel, receptekkel és praktikákkal felvértezni az új időszámításra, egy igazi labirintusban érezheti magát. Én is így voltam ezzel korábban. Számtalan tévhit, felszínes információ, tanácsok, megmondóemberek, reklámok közül kell kiszűrnie azt, amiben tényleg bízhat. Ebben a félreértelmezhető információ- és termékáradatban kíván hidat nyújtani Magyarország legnagyobb mentes szakmai közössége, a Csak a Mentes 8 szakértő partnerének tudásával és tapasztalatával együtt.”

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo