hirdetés

Viszik a pesti lakásokat, mint a cukrot

Újabb forgalmi rekord dőlt meg az ingatlanpiacon az év első negyedében: a mostani számok azt mutatják, hogy a mostani érték majdnem a másfélszerese lett a két évvel ezelőtti forgalomnak, de még a tavaly ilyenkor becsült adatokat is meghaladja egy százalékkal.
hirdetés

Ez az érték az adásvételek számát tekintve pontosan 12 ezer 434-et jelent, ami új csúcsnak számít! A tapasztalatok szerint ez azért is különösen magas, mert az idei márciusi forgalmat a 15-ei nemzeti ünnep és a húsvéti ünnepkör is szabadnapokkal szakította meg. A becslések szerint ebben az évben eddig több mint 33 ezer ingatlan cserélt már gazdát, ugyanakkor a magas tranzakciószám ellenére is sokat esett a kereslet most márciusban.

Nagy az eltérés a főváros és a vidék között

Érdekesen alakultak az árak is az év eddigi részében. Az Openhouse által megkérdezett elemzők azt mondják, hogy a főváros és vidék eladási listái meglehetősen nagy ellentéteket mutatnak, hiszen amíg Budapesten emelkedtek az árak, addig vidéken estek vagy éppen stagnáltak. Kelet-Magyarországon a téglaépítésű lakások eladása megállt, de a paneleké esett, mert egyre kevesebben keresik azokat. Ugyanakkor nyugaton éppen a téglalakások a népszerűbbek a paneleknél. A szakértők szerint is meglepő a fővárosban kialakult helyzet, ugyanis a még két éve elindult drasztikus áremelkedés a tavalyi év végére megtorpanni látszott, aztán mostanra mégis felgyorsult a folyamat, egyre drágábbak az ingatlanok.

Panelsors 2016-ban Magyarországon

A panelek átlagos négyzetméter ára Közép-Magyarországon volt a legmagasabb közel 250 ezer Ft. Ezen belül Budapesten Észak-Budán 316 ezer volt az átlag, de Észak-Pest sem maradt le sokkal, itt 310 ezres átlag volt mérhető. A fővárosban a dél-pesti régió a legolcsóbb, itt ezt a típust 250 ezerért vették az első negyedévben. Vidéken a Nyugat-Dunántúl bizonyult a legdrágábbnak 194 ezer forint per négyzetméteres árával, míg a legolcsóbbnak Észak-Magyarország tűnik, ahol a paneleket 122 ezer forintért adták-vették.

Nem jut el a vevőkig az áfacsökkentés
Tombol a panelreneszánsz a kormányzati intézkedések és az uniós források hatására: az ingatlan a legnépszerűbb befektetés, az állami és banki lehetőségekkel tízmillió spórolható a vásárláson, és a CSOK erősen érezteti a hatását. Az áfacsökkentést nem érzik a vásárlók.
A téglaépítésű lakásokat keresik igazán

A téglaépítésű lakásokat Közép-Magyarországon 313 ezer forint per négyzetméteres áron vásárolták. Észak-Buda a legdrágább: nem sokkal 500 ezer forint per négyzetméter alatt, de a belvárosi átlag is meghaladta a 480 ezret. Vidéken a téglalakások esetében is a Nyugat-Dunántúl bizonyult a legdrágábbnak, ahol 235 ezer forintos négyzetméter áron cseréltek gazdát az ingatlanok. A legalacsonyabb áron Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon jutottak lakáshoz a vevők, itt az átlag nem érte el a 160 ezer forintot sem.

A budai kerületek mindig drágák

Budán az idei első negyedévben megvalósult adás-vételeknek több mint a fele 400 ezer forint per négyzetméteres ár fölött zajlott. A pesti részen az árak növekedése sokkal szembetűnőbb: az idei első negyedévben 400 ezres négyzetméter ár felett zajlott az eladások 25%-a.

Ingatlan: nem drámai a drágulás?
Egyre többet hallhatunk a lakásárak emelkedéséről, a megfizethetetlenségig dráguló otthonokról. Kevés szó esik azonban arról, hogy milyen környezetbe illeszkedik bele ez a drágulás, és milyen egyéb jelenségek kíséretében válik a mindennapi élet részévé. Az ezredfordulós árakhoz képest 2015-ben nem a lakóingatlanok, hanem a vonaljegyek ára növekedett a legnagyobb mértékben.
hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo