Viszik a pesti lakásokat, mint a cukrot

Újabb forgalmi rekord dőlt meg az ingatlanpiacon az év első negyedében: a mostani számok azt mutatják, hogy a mostani érték majdnem a másfélszerese lett a két évvel ezelőtti forgalomnak, de még a tavaly ilyenkor becsült adatokat is meghaladja egy százalékkal.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez az érték az adásvételek számát tekintve pontosan 12 ezer 434-et jelent, ami új csúcsnak számít! A tapasztalatok szerint ez azért is különösen magas, mert az idei márciusi forgalmat a 15-ei nemzeti ünnep és a húsvéti ünnepkör is szabadnapokkal szakította meg. A becslések szerint ebben az évben eddig több mint 33 ezer ingatlan cserélt már gazdát, ugyanakkor a magas tranzakciószám ellenére is sokat esett a kereslet most márciusban.

Nagy az eltérés a főváros és a vidék között

Érdekesen alakultak az árak is az év eddigi részében. Az Openhouse által megkérdezett elemzők azt mondják, hogy a főváros és vidék eladási listái meglehetősen nagy ellentéteket mutatnak, hiszen amíg Budapesten emelkedtek az árak, addig vidéken estek vagy éppen stagnáltak. Kelet-Magyarországon a téglaépítésű lakások eladása megállt, de a paneleké esett, mert egyre kevesebben keresik azokat. Ugyanakkor nyugaton éppen a téglalakások a népszerűbbek a paneleknél. A szakértők szerint is meglepő a fővárosban kialakult helyzet, ugyanis a még két éve elindult drasztikus áremelkedés a tavalyi év végére megtorpanni látszott, aztán mostanra mégis felgyorsult a folyamat, egyre drágábbak az ingatlanok.

Panelsors 2016-ban Magyarországon

A panelek átlagos négyzetméter ára Közép-Magyarországon volt a legmagasabb közel 250 ezer Ft. Ezen belül Budapesten Észak-Budán 316 ezer volt az átlag, de Észak-Pest sem maradt le sokkal, itt 310 ezres átlag volt mérhető. A fővárosban a dél-pesti régió a legolcsóbb, itt ezt a típust 250 ezerért vették az első negyedévben. Vidéken a Nyugat-Dunántúl bizonyult a legdrágábbnak 194 ezer forint per négyzetméteres árával, míg a legolcsóbbnak Észak-Magyarország tűnik, ahol a paneleket 122 ezer forintért adták-vették.

Nem jut el a vevőkig az áfacsökkentés
Tombol a panelreneszánsz a kormányzati intézkedések és az uniós források hatására: az ingatlan a legnépszerűbb befektetés, az állami és banki lehetőségekkel tízmillió spórolható a vásárláson, és a CSOK erősen érezteti a hatását. Az áfacsökkentést nem érzik a vásárlók.
A téglaépítésű lakásokat keresik igazán

A téglaépítésű lakásokat Közép-Magyarországon 313 ezer forint per négyzetméteres áron vásárolták. Észak-Buda a legdrágább: nem sokkal 500 ezer forint per négyzetméter alatt, de a belvárosi átlag is meghaladta a 480 ezret. Vidéken a téglalakások esetében is a Nyugat-Dunántúl bizonyult a legdrágábbnak, ahol 235 ezer forintos négyzetméter áron cseréltek gazdát az ingatlanok. A legalacsonyabb áron Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon jutottak lakáshoz a vevők, itt az átlag nem érte el a 160 ezer forintot sem.

A budai kerületek mindig drágák

Budán az idei első negyedévben megvalósult adás-vételeknek több mint a fele 400 ezer forint per négyzetméteres ár fölött zajlott. A pesti részen az árak növekedése sokkal szembetűnőbb: az idei első negyedévben 400 ezres négyzetméter ár felett zajlott az eladások 25%-a.

Ingatlan: nem drámai a drágulás?
Egyre többet hallhatunk a lakásárak emelkedéséről, a megfizethetetlenségig dráguló otthonokról. Kevés szó esik azonban arról, hogy milyen környezetbe illeszkedik bele ez a drágulás, és milyen egyéb jelenségek kíséretében válik a mindennapi élet részévé. Az ezredfordulós árakhoz képest 2015-ben nem a lakóingatlanok, hanem a vonaljegyek ára növekedett a legnagyobb mértékben.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo