Új feltételekkel vehető igénybe a jegybanki olcsó hitel

Január elsejétől léptek életbe a Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszának megváltozott feltételei. Emelkedett a maximális hitelösszeg, bővült a felhasználási lehetőségek és az igénybevevők köre is.

Már az őstermelők is igénybe vehetik a kedvezményes hitelt – Kép: SXC

Az MNB még decemberben egyeztetett a hitelintézetekkel és a Magyar Lízingszövetség szakértőivel a részletes szabályok kialakításáról, ennek eredményeként a korábban már bejelentett változtatások mellett egyéb korlátokat is lebontottak. Így az üzleti tevékenységek még szélesebb köre válik finanszírozhatóvá a program keretében.

Őstermelők és családi gazdálkodók hitelezése az NHP-ban

Tekintettel arra, hogy a jogszabályi háttér alapján nem zárhatók ki egyértelműen az őstermelők a kkv-törvény hatálya alól, a jegybank a hitelintézetek gyakorlatának egységesítése érdekében állásfoglalást adott ki, amely szerint az őstermelők és családi gazdálkodók hitelezése nem áll ellentétben a program feltételeivel. Így a mezőgazdaságban tevékenykedők széles köre juthat forráshoz versenyképességének javítása érdekében. Ugyanakkor az MNB fontosnak tartja leszögezni, hogy továbbra sem határoz meg diszkrecionális alapon sem kizáró, sem megengedő feltételeket az NHP-ban részt vevő vállalatok körét illetően. Ezzel összhangban a módosított terméktájékoztató szerint a programban való részvételre jogosult vállalkozások meghatározásánál – változatlanul – a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (KKV tv.) fogalmai az irányadóak.

Emelkedik az ügyfelenként maximálisan felvehető hitelösszeg

Az NHP első és második szakaszára összevontan fennálló forintügyletekre (új hitelek nyújtása és forinthitel-kiváltások, beleértve a forint pénzügyi lízinget is), valamint a devizahitelek kiváltására (beleértve a deviza alapú pénzügyi lízinget is) külön-külön a korábban érvényes 3-3 milliárd forintos felső korlát 10-10 milliárd forintra emelkedett. Így azok a kis- és középvállalkozások sem szorulnak ki az NHP második szakaszából, amelyek az első szakaszban forinthitel-kiváltás céljából történő nagyobb igénybevétel miatt a limit megemelésének hiányában már nem tudnák beruházási terveiket refinanszíroztatni. Ez elsősorban a középvállalatok beruházásainak megvalósítását segítheti elő, amelynek jelentős szerepe lehet ezen – a foglalkoztatás és gazdasági növekedés szempontjából fontos – vállalati szegmens tevékenységének bővítésében és versenyképesebbé válásában.

A Növekedési Hitelprogram igénybevételéhez szükséges tudnivalókat itt találja!

Inkább piaci lehetőség kéne, de azért a hitelt is várják a cégek
Inkább a nagyobb cégeknek volt jó lehetőség a Növekedési Hitelprogram első szakasza a K&H kkv bizalmi index eredményei szerint. A válaszadók többsége szerint a beruházások növekedése inkább a piaci lehetőségektől függ, ennek ellenére a kkv-szektor egyértelműen várja a program folytatását.
Az üzleti célú ingatlanfejlesztés támogatása

A visszaélések elkerülése érdekében a program keretében nyújtott beruházási hitelből épített vagy vásárolt eszközöknek főszabályként továbbra is a kis- és középvállalkozások saját üzleti céljait kell szolgálnia, így az bérbe nem adható. Az eddigiekben ez alól mindössze az üzletszerű eszköz-bérbeadási tevékenységgel rendelkező vállalkozások jelentettek kivételt, mostantól azonban további két esetben lehetővé válik az eszközök bérbeadása a minél szélesebb körű, valóban üzleti célokat szolgáló felhasználás érdekében. Egyrészt nyújthatóvá válik beruházási hitel üzleti célú ingatlan bérbeadási céllal történő építésére is, másrészt beruházási hitel esetén a vásárolt eszköz (az ingatlant is beleértve) cégcsoporton belül bérbe adható vagy üzemeltetésre átengedhető. Továbbértékesítési céllal történő ingatlanépítésre továbbra is forgóeszközhitel vehető igénybe.

Tippjeink, hogy ne bukja el hitelkérelmét!

Pénzügyi vállalkozások bevonása és a lízingpiac segítése

Az MNB partnerkörébe tartozó, vele szerződéses kapcsolatban álló hitelintézetek és a végső adós kis- és középvállalkozások közé mostantól beékelődhet bármilyen típusú pénzügyi vállalkozás a finanszírozás során. Így a kkv-k számára nemcsak a pénzügyi lízing mint finanszírozási forma válik elérhetővé újdonságként a program keretében, hanem mind a pénzkölcsönt, mind a pénzügyi lízinget pénzügyi vállalkozás is nyújthatja. A lízing esetében fedezetként rendelkezésre álló eszköz kockázatcsökkentő hatásának és a lízingre specializálódott értékesítési csatornáknak köszönhetően a kkv-k szélesebb köre számára válhat ismertté és elérhetővé az NHP, hozzájárulva ezzel beruházásaik megvalósításához. Emellett a programban mostantól nemcsak hitelintézet, hanem pénzügyi vállalkozás által folyósított kölcsön és pénzügyi lízing kiváltására is lehetőség nyílik.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo