hirdetés

Túlélőkalauz céges bulihoz

A következő hetekben egymást érik a kisebb, vagy nagyobb céges rendezvények. Minden vállalkozás igyekszik valamilyen módon a megköszönni a munkatársainak az egész éves munkát. Ezek a bulik hol szolidabbak, hol vadabb emlékeket őrzünk róluk, az biztos hogy, vacsora, vagy ebéd, ital és akár tánc is szerepel a programban. Van aki már most retteg attól, hogy mi fog történni, kínosan feszeng ezeken a kötelező bulikon, van aki a tavalyiról is laza emlékeket őriz. Mi most mindannyiuknak adunk néhány túlélési tippet, mondunk pár etikett szabályt, főleg azért, hogy januárban is ugyanez a munkahely várjon rájuk.
hirdetés

Kép: Fotolia

A céges buli veszélyes terep, valljuk be. Nem csupán a megszokott kollégák, a vezetőség, hanem a cég ügyfelei is részt vesznek rajta. Így első és legfontosabb szabályként véssük eszünkbe, nincs őrült italozás. Még akkor se, ha bárpult a kedvenc italunktól roskadozik.

Dress code

A megjelenés az első dolog, ami bakikkal tarkított lehet, így erre is szánjunk időt indulás előtt. Az lakalomhoz illő ruházat ez esetben több tényező függvénye. Már a helyszín is sokat segíthet nekünk, hiszen mást vegyünk elő a szekrényből ha egy privát lakás, ház, és mást, ha esetleg egy elegáns party helyszín a megjelenés terepe. Az előbbinél elegendő egy lazán elegáns szett, míg az utóbbinál már a komplett szett elegáns legyen.

Hogyan kell adózni céges buli után?
A nyár a céges rendezvények, tréningek, utazások egyik legfontosabb időszaka. Nem mindegy azonban, hogyan kell adózni ezek után a rendezvények után, mivel egyes elemek a munkavállalók szempontjából bevételnek minősülnek.
A mértéke az időponttól is függ, ha ez egy ebéd keretében zajlik, ne kapjunk fel szmokingot és kisestélyit. A túlöltözöttség ugyanolyan ciki, mint az alulértékelt ruházat. Egy ebédhez az üzleties, visszafogottan elegáns stílussal biztosan nem lövünk mellé, de egy gálavacsora már alkalmibb ruhát és kiegészítőket kíván. Ám a laza, szexi most nem nyerő. (Itt olvashatja szakértőnk tanácsait, hogy mit vegyünk fel a céges partira!)

Beszélgetés

Bizony, bizony, bármennyire is kínosnak ítéljük, itt elengedhetetlen, hogy néhány számunkra ismeretlen, vagy kevéssé kedvelt kollégával, ügyféllel is kell pár kedves mondatot váltanunk. Ne feledjük, ilyenkor a főnök is lazábban beszélget a munkatársakkal, de ez nem jelenti azt, hogy haverkodhatunk vele. A kedves kötetlenség még nem cimboraság, ne lépjünk túl egy határt. Az általános, mindennapi témák szabad jelzést kapnak, de a politika kényes terep, érdemes és ajánlott kerülni. Vannak, akik tudatosan készülnek egy-egy ilyen alkalomra, hiszen mindenben a karrierjük újabb lépcsőfokát látják. Lelkük rajta, a cége buli jó terep, hiszen könnyebben kapcsolatot tudunk teremteni a cég vezetésével. De azért ne menjünk a menedzsment agyára.

Segítség, nem ismerek senkit a buliban!
Az év vége közeledtével egyre több meghívó érkezik, partnerrendezvényekre, céges partikra, és cégvezetőként gyakran előfordul, hogy olyan eseményre vagyunk hivatalosak, amelyen a vendéglátón kívül nem ismerünk senkit. Feszengve állva, kortyolgatni az italát senki sem szeretne, ugyanakkor nem kis kihívást jelenthet, hogy egy ilyen helyzetben hogyan tegyük meg az első lépéseket új ismeretségek felé. Etikett szakértőnk segít!
Ezek a rendezvények remek alkalmat kínálnak arra is, hogy a ritkán látott kollégákkal váltsunk pár szót, érdeklődjünk felőlük. Bátran nyissunk, ne csupán a közvetlen munkatársainkkal húzódjunk meg egy félreeső sarokban. Ismerkedjünk, barátkozzunk nyitottan.

Visszafogottság

A nyitottság azonban nem jelenti azt, hogy vetkőzzünk ki önmagunkból. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy önkontroll roppant fontos. A fesztelen, kellemes beszélgetéshez jó partner lehet egy pohárka ital, de semmisképpen se tíz. A mértékletesség itt kötelező. A gátlástalan mulatozást hagyjuk a szombati bulira a haverokkal. Ugye senki nem szeretnek évekig a céges pletykák tárgya lenni. Pedig ha a céges bulin villantunk valami emlékezetesen kínosat, azt mindenki megjegyzi. Igen, főleg a főnök. Kerüljük a kellemetlen helyzeteket, ha picit többet iszunk, könnyen keresetlen mondat hagyja el a szánkat, jön egy durva beszólás, helyrehozhatatlan helyzet. A hangoskodás, a harsányság szintén tiltólistás a céges vacsorán.

Élvezzük a vacsorát, a bulit, engedjük el magunkat az egész éves hajtás után, ám ne feledjük, tartsunk be bizonyos határokat, hiszen ez mégiscsak egy félig hivatalos program.

Amit lehet és amit nem!
Ezt igen:
  • csevegjünk kedvesen
  • privát, családi témákról is kérdezzük a kollégákat
  • egy-két itallal elégedjünk meg
  • ne klikkesedjünk, vonuljunk külön a kedvenc kollégákkal
Ezt ne:
  • ne pletykáljunk
  • ne áradozzunk magunkról órákig
  • ne akaszkodjunk kínosan valakire egész este
  • ne posztoljunk spiccesen a közösségi média oldalakra kínos bejegyzéseket
  • ne igyunk magunkat az asztal alá
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo