Tovább bővül az Exim hitelprogramja

Az Exim exportélénkítési hitelprogramjának (EHP) kerete 750 millió euróról 1 milliárdra bővült, és az igények szerint tovább is bővíthető. A két éven túli hitelkeretet azok a kis és közepes cégek vehetik majd igénybe a kereskedelmi bankokon keresztül, amelyek éves árbevétele nem haladja meg a 15 milliárd forintot

Exportra csábítják a kkv-kat - Kép: SXC

A nemzetgazdasági miniszter és Nátrán Roland, az Exim vezérigazgatója szerdán az NGM épületében együttműködési megállapodást írt alá 18 hazai kereskedelmi bankkal arról, hogy a bankok megújítják az Eximbankkal az EHP keretében kötött, két éven túli futamidejű, kedvezményes kamatozású refinanszírozási szerződéseiket.

Varga Mihály szerint eddig közel 500 cég részesült az Exim kedvezményes finanszírozási és biztosítási konstrukcióiból, és 21 hitelintézet vett részt a bank kedvezményes kamatozású refinanszírozási programjában. Varga Mihály arról is szólt, hogy 2012 májusa óta a bank és a biztosító közel 1000 milliárd forinttal támogatta a magyar kivitel bővülését.

Hozzátette, hogy a bank működése számos új lehetőséggel segíti a magyar vállalkozásokat, így a beszállítók támogatása, az exportcélú beruházások, befektetések finanszírozása, a szolgáltatásexport ösztönzése olyan új elemek, amelyeket azért hoztak létre, hogy érdemben segítse a magyar vállalkozások piacra lépését. (A magyar vállalkozásoknak ki kell törniük a Kárpát-medencéből!)

Nátrán Roland hangsúlyozta, hogy az EHP hitelkerete folyamatosan emelkedik. Sikerét is az mutatja, hogy a 2012-ben 150 millió euróval induló program keretét a növekvő igények miatt egymilliárd euróra kellett emelni. Hangsúlyozta azt is, hogy a hitelkeret emelésének gyakorlatilag nincs felső korlátja.

Arról is szólt, hogy az Exim 3 különböző konstrukció keretében már gyakorlatilag 1000 milliárd forinttal segíti a hazai, exportban részt vevő vállalkozásokat. A két éven túli hitelkeretet azok a kis és közepes cégek vehetik majd igénybe a kereskedelmi bankokon keresztül, amelyek éves árbevétele nem haladja meg a 15 milliárd forintot. Nátrán Roland szerint az EHP-n kívül további új termékekkel bővíti az exportösztönzés lehetőségét az Exim, így új lehetőségként idén elindult az exportcélú lízing, és hamarosan elindítják az exportcélú faktoring lehetőségét is.

Mikrohitelt tervez az Exim
Az EHP kiterjesztése jegyében megkísérlik minél több cég számára elérhetővé tenni hiteltermékeiket a jövőben, ezért hamarosan új termék jelenik meg majd a piacon, amelyet elsősorban kis- és mikrovállalkozások számára terveznek meghirdetni. A tervezett mikrohitel-konstrukcióban várhatóan 10 ezer euró lesz az összeghatár, a terméket még az idén kidolgozzák. Óriási segítség lehet a kkv-knak a tervezett faktoring termék, amely utófinanszírozási lehetőséget teremt a kisvállalkozások számára.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo