Tokaj: túl a furminton

Tokaj hazánk egyik legkedveltebb borvidéke. Bár a 2000-es évekig Tokaj neve egyet jelentett az édes borokkal, a hegyaljai borászok bebizonyították, hogy száraz boraik is méltók a fogyasztók figyelmére. A nemzetközi szinten is ismert és elismert tokaji aszúk mellett a különleges terroirt visszatükröző, elsősorban furmintból és hárslevelűből készült tételek hazánkban és határainkon túl is egyre keresettebbek.

Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészetének több mint 150 borát kóstolhatja, aki ellátogat a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolójára március 24-én, szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe. A kiállító pincészeteknél mind borstílusok, mind szőlőfajták tekintetében változatosságra számíthatnak a vendégek: friss és korábbi évjáratokból származó száraz, félédes és késői szüretelésű édes tételek, birtokborok, dűlőszelektált borok, a töretlenül népszerű furmint fajtaborok és furmint alapú házasítások mellett természetesen a hárslevelű és a sárgamuskotály sem hiányozhat a kínálatból, de felbukkannak kabarból, kövérszőlőből és zétából készült borok is.

A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik. A Skoda-Schiller támogatásával létrehozott Tokaji Különlegességek Termében a tokaji borkínálat csúcsát jelentő 5 és 6 puttonyos tokaji aszúkból 30 különböző tétel, tokaji pezsgők, valamint a Szepsy Pincészet és és Demeter Zoltán Pincészete válogatott borai fogyasztás alapján, térítés ellenében lesznek kóstolhatók.

Kép:MTI

Újdonság az MTÜ-vel együttműködésben megnyíló Szakmai terem, ahol a HoReCa ágazat képviselőit a borvidékhez kapcsolódó előadások és kóstolók, valamint a borászokkal való személyes eszmecsere lehetősége várja.

A borvidék iránt kiemelten érdeklődő vendégek három mesterkurzusra is befizethetnek. Demeter Zoltán előadása részben a 2016 évjárat, részben pedig korábbi, kivételes tételek bemutatója, középpontban a borkészítő és a borfogyasztó felelősségének kérdéskörével. Ifjabb Szepsy István kilenc boron keresztül (köztük forgalomban nem kapható tételekkel) ad áttekintést a Szepsy portfólióról. A Disznókő Szőlőbirtok 25 évét Mészáros László birtokigazgató foglalja össze, a pincészet legszebb borai közül válogatva.

Térkép készül a magyar borokhoz
„Számos fórumon felmerül a kérdés: Tokaj vagy furmint? Mi úgy gondoljuk, a borvidék fő erőssége a hagyományok és megújulás ötvözésében, a különleges minőség iránti elkötelezettségben és a borstílusokon belüli sokszínűségben rejlik. Ezt szeretnénk a Tokaji Március Nagykóstoló vendégeinek is megmutatni.” összegezte Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

A tesztgyőztes tokajik – meglepetés a száraz borok mezőnyében

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet száraz és édes kategóriában hirdették meg a szervezők. A független szakmai zsűri a több, mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

A száraz borok toplistája több szempontból is meglepetésekkel teli. A lista élére egy olyan szőlőfajta – a kabar – bora került, amellyel önmagában ritkán találkozhatunk; a hárslevelűk pedig háttérbe szorították a furmintokat.

Top 10 száraz tokaji bor

  • Péter Pincészet, Tokaji Kabar 2016
  • 2-3. Gizella Pince, Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016
  • 2-3. Palkó Pince, Báthori Hárslevelű 2015
  • 4-5. Erzsébet Pince, Király dűlő Furmint 2016
  • 4-5. Pajzos Tokaj, Tokaji Hárslevelű Selection 2015
  • 6-7. Erzsébet Pince, Estate Furmint 2016
  • 6-7. Holdvölgy Pincészet, Expression Tokaji Hárslevelű "Becsek" dűlő 2015
  • Tokaj Classic, Mád Furmint Király Grand Cru 2015
  • Hangavári Pincészet, Furmint Lapis 2015
  • Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2015
Az édes borok mezőnyében a papírforma érvényesült: csak aszúkat találunk a legjobb tíz között.

Top 10 édes tokaji bor

  • 1-2. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
  • 1-2. Pelle Pince, Tokaji Aszú 2013
  • Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
  • 4-5. Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Szarvas 2013
  • 4-5. Tokaj Classic, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
  • Pajzos Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
  • Béres Szőlőbirtok, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011
  • Hangavári Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Lapis 2013
  • Hímesudvar Pincészet, Tokaji Aszú 2013
  • Tokaj-Hétszőlő, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Kielmayer Kristian a következőképp foglalta össze a kóstoló tapasztalatait: „A sor izgalmas volt, a hárslevelűk és hárslevelű alapú házasítások emelkedtek ki eleganciában és komplexitásban. A dűlős borok mellett éppen ezért a hárslevelűnek nagy jövője van. A tokaji aszú kincs és érték Magyarország és a világ számára – ez most is bebizonyosodott.”
Desztinációs szemlélet kell a fejlesztésekben
Újabb kiemelt turisztikai régiók kijelölésére kerülhet sor – árulta el a Piac & Profitnak Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője. A szakember arra számít, hogy ebben az évben is folytatódik a fellendülés az ágazatban, és ideje, hogy a fellendülésből a vidék is nagyobb mértékben részesüljön.

Véleményvezér

Drámai fordulat az ukrajnai háborúban

Drámai fordulat az ukrajnai háborúban 

Az ukrajnai háború versenyfutás az idővel.
Úgy vernek minket a lengyelek, mint szódás a lovát

Úgy vernek minket a lengyelek, mint szódás a lovát 

A lengyel valuta árfolyama fenn, a magyar lenn.
Karácsony Gergely szerint Bindzsisztán szervezi mini-Dubajt

Karácsony Gergely szerint Bindzsisztán szervezi mini-Dubajt 

Ez a harc lesz a végső?
A tervezett budapesti mini-Dubaj felhőkarcolója pont egy légifolyosóba esik

A tervezett budapesti mini-Dubaj felhőkarcolója pont egy légifolyosóba esik 

Nem tűnik túl átgondoltnak a mini-Dubaj projekt.
A Jobbik volt elnöke szerint Lázár János lebukott

A Jobbik volt elnöke szerint Lázár János lebukott 

Bindzsisztán működik, ahogy kell.
Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo