Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészetének több mint 150 borát kóstolhatja, aki ellátogat a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolójára március 24-én, szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe. A kiállító pincészeteknél mind borstílusok, mind szőlőfajták tekintetében változatosságra számíthatnak a vendégek: friss és korábbi évjáratokból származó száraz, félédes és késői szüretelésű édes tételek, birtokborok, dűlőszelektált borok, a töretlenül népszerű furmint fajtaborok és furmint alapú házasítások mellett természetesen a hárslevelű és a sárgamuskotály sem hiányozhat a kínálatból, de felbukkannak kabarból, kövérszőlőből és zétából készült borok is.
A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik. A Skoda-Schiller támogatásával létrehozott Tokaji Különlegességek Termében a tokaji borkínálat csúcsát jelentő 5 és 6 puttonyos tokaji aszúkból 30 különböző tétel, tokaji pezsgők, valamint a Szepsy Pincészet és és Demeter Zoltán Pincészete válogatott borai fogyasztás alapján, térítés ellenében lesznek kóstolhatók.
Újdonság az MTÜ-vel együttműködésben megnyíló Szakmai terem, ahol a HoReCa ágazat képviselőit a borvidékhez kapcsolódó előadások és kóstolók, valamint a borászokkal való személyes eszmecsere lehetősége várja.
A borvidék iránt kiemelten érdeklődő vendégek három mesterkurzusra is befizethetnek. Demeter Zoltán előadása részben a 2016 évjárat, részben pedig korábbi, kivételes tételek bemutatója, középpontban a borkészítő és a borfogyasztó felelősségének kérdéskörével. Ifjabb Szepsy István kilenc boron keresztül (köztük forgalomban nem kapható tételekkel) ad áttekintést a Szepsy portfólióról. A Disznókő Szőlőbirtok 25 évét Mészáros László birtokigazgató foglalja össze, a pincészet legszebb borai közül válogatva.
A tesztgyőztes tokajik – meglepetés a száraz borok mezőnyében
A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet száraz és édes kategóriában hirdették meg a szervezők. A független szakmai zsűri a több, mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.
A száraz borok toplistája több szempontból is meglepetésekkel teli. A lista élére egy olyan szőlőfajta – a kabar – bora került, amellyel önmagában ritkán találkozhatunk; a hárslevelűk pedig háttérbe szorították a furmintokat.
Top 10 száraz tokaji bor
- Péter Pincészet, Tokaji Kabar 2016
- 2-3. Gizella Pince, Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016
- 2-3. Palkó Pince, Báthori Hárslevelű 2015
- 4-5. Erzsébet Pince, Király dűlő Furmint 2016
- 4-5. Pajzos Tokaj, Tokaji Hárslevelű Selection 2015
- 6-7. Erzsébet Pince, Estate Furmint 2016
- 6-7. Holdvölgy Pincészet, Expression Tokaji Hárslevelű "Becsek" dűlő 2015
- Tokaj Classic, Mád Furmint Király Grand Cru 2015
- Hangavári Pincészet, Furmint Lapis 2015
- Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2015
Top 10 édes tokaji bor
- 1-2. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
- 1-2. Pelle Pince, Tokaji Aszú 2013
- Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- 4-5. Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Szarvas 2013
- 4-5. Tokaj Classic, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
- Pajzos Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Béres Szőlőbirtok, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011
- Hangavári Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Lapis 2013
- Hímesudvar Pincészet, Tokaji Aszú 2013
- Tokaj-Hétszőlő, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008