Több ezer cég kaphat félmilliós büntetést

Két hónapja maradt a kisvállalkozásoknak arra, hogy a munkavállalóiknak biztosítsák a munkavédelmi képviselőjük megválasztását, ellenkező esetben akár 500 ezer forintos büntetéssel sújthatja őket a munkavédelmi hatóság, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

 

Kép: Pixabay

A Munkavédelmi Törvény júliusi módosítása értelmében 2017. január 9-től már a 20 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknek is kötelező lesz munkavédelmi képviselőt választaniuk, ellenkező esetben komoly közigazgatási bírsággal kell számolniuk. A pozíciót betöltő munkavállaló legfontosabb feladatai között szerepel, hogy részt vehet mindazon döntések előkészítésében, amelyek hatással lehetnek a munkavállalók biztonságára és egészségére. Emellett közreműködhetnek a munkavédelmi oktatás megtervezésében és megszervezésében, továbbá az új munkahelyek létesítésére vonatkozó döntésekben.

„Súlyos, akár félmillió forintos büntetéssel is sújthatja a munkavédelmi hatóság azokat a kisvállalkozásokat, amelyek nem teljesítik határidőre a törvényi előírásokat. Mivel a törvény részletesen tárgyalja annak feltételeit, hogy ki alkalmazható munkavédelmi képviselőnek egy adott cégben, ezért az érintett vállalkozásoknak érdemes minél előbb szakember segítségét kérni a kérdés tisztázása érdekében” – figyelmeztetett Mitrik Kornélia, a Baker Tilly Hungária bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere. Hozzátette: a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása a munkáltató részéről ugyancsak komoly büntetési tételt vonhat maga után.

Amikor a szabály többet árt, mint használ
Nem tehetik be a lábukat a Pokemonok a Volkswagen üzemeibe – ez a munkavédelmi előírás ugyan a dolgozók biztonságát szolgálja, és mégis többet árt, mint használ az autógyártó cég munkáltatói márkájának. Mutatunk azonban ennél kirívóbb eseteket is.
A törvényi előírás további lényeges eleme, hogy a munkáltatónak többek között távolléti díjjal fizetett munkaidő-kedvezményt is kell biztosítania a képviselőnek, ami az érintett munkavállaló havi munkaidejének legalább 10%-át érinti, vagyis heti fél napot jelent egy teljes munkaidőben alkalmazott munkavállaló esetében.

Továbbá a munkáltatónak a szükséges eszközökön és feltételeken túl a választást követő évben a legalább 16 órás képzés, ezt követően pedig a legalább 8 órás továbbképzésben való részvétel lehetőségét is biztosítania kell a képviselő számára.

A törvény értelmében a munkavédelmi képviselő megválasztása a munkáltatót terheli, akinek kötelessége tájékoztatnia a dolgozókat a munkavédelmi képviselő választás megtartásáról is, amelyet a választási bizottság bonyolít le. Ezt a testületet közvetlenül a cég munkavállalói választják meg, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az illető nem lehet sem a munkáltatói jog gyakorlója, sem annak közeli hozzátartozója, illetve jogi képviselője.

Melyik a legveszélyesebb munkahely?
A munkahelyi balesetek közel háromnegyede a 250 főnél kisebb vállalkozásoknál történik, szektorokra leosztva pedig a gépipar és a feldolgozóipar a legveszélyesebb. Tavaly ugyan megugrott a balesetek száma, de idén – a kevesebb ellenőrzés mellett is – javulni tudott a helyzet. Szakemberek szerint sokat lehetne javítani a számokon például a stressz kezelésével de ezt csak a cégek töredéke teszi meg.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo