Terhes lett a munkavállalóm – hogyan tovább?

Számos módon védi a kismamákat és adott esetben a kispapákat is a jelenleg hatályos munka törvénykönyve. Milyen kötelezettségei vannak ezzel kapcsolatban a munkáltatónak? Ezeket vesszük most sorra a baba fejlődésének, születésének időrendjében!

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felmondási védelem az egyik legfontosabb védelmi szabály, amely megilleti a terhes munkavállalót, de csak abban az esetben, ha az állapotáról a munkáltatónak a felmondás kézbesítése előtt tudomása van. A felmondási védelem azonban nem vonatkozik az azonnali hatályú felmondásra, és nem vonatkozik a közös megegyezésre sem. A munkavállalói felmondás sem korlátozott.

A munkavállalót a gyermek harmadik életévének betöltéséig fizetés nélküli szabadság illeti meg – Kép: SXC

Egészséges és biztonságos munkakörülmények – ezek megteremtése és biztosítása a munkáltató kötelezettsége munkavállalóira nézve. Ez természetesen a kismamák esetében is igaz, tehát a munkáltatónak az ő állapotukat figyelembe véve kell a foglalkoztatási kötelezettségének eleget tennie.

A munkaidő-beosztásnál is vannak védelmi intézkedések. Ilyen, hogy a várandósság megállapításától a gyermek hároméves koráig egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható, a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, rendkívüli munkaidő vagy készenlét, illetve éjszakai munka sem rendelhető el.

Az anyát 24 hét egybefüggő szülési szabadság illeti meg, amelyet a munkáltatónak úgy kell kiadnia, hogy a szülés kiírt időpontja előtt legfeljebb négy héttel kezdődjön. Vagyis a szülési szabadság a szülés kiírt időpontja előtt lehet ennél rövidebb, de hosszabb nem.

A szülési szabadság lejártát követően – vagy ha a kismama helyett a kispapa marad otthon a gyermekkel – a munkavállalót a gyermek harmadik életévének betöltéséig fizetés nélküli szabadság illeti meg. Ha a munkavállaló e jogával élni kíván, azt a fizetés nélküli szabadság igénybevételét legalább 15 nappal megelőzően írásban kell jeleznie a munkáltatójának. A munkáltató a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt jogszerűen felmondással nem szüntetheti meg a jogviszonyt. A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló döntése alapján a gyermek harmadik életévének betöltéséig gyakorlatilag bármeddig tarthat. Az igénybevételekor megjelölt időpontban ér véget, de ez időközben módosítható is: akár szabadon kitolható a gyermek harmadik életévének betöltéséig, de akár korábban is befejezhető. Ebben az esetben azonban az erre irányuló igényt a munkavállalónak 30 nappal korábban jeleznie kell.

Így alkalmazzunk kismamát
2014. január 1-jétől a gyes és most már a gyed mellett is lehet munkát vállalni, akár heti 40 órás jogviszonyban is a gyermek 1 éves kora után. A gyeddel kapcsolatos változások mellett néhány kisebb-nagyobb egyéb módosítás is életbe lépett.
Két „kötelező” szerződésmódosítási esetet határoz meg a munka törvénykönyve a munkáltató számára, ha a munkavállaló úgy dönt, a gyermek harmadik életévének betöltése előtt ismét munkába áll. Az egyik tényleges kötelezettség: a munkáltató köteles a munkavállalót a napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőben foglalkoztatni, ha a munkavállaló ilyen irányú szerződésmódosításra tesz ajánlatot. A másik „kötelezettség” csak ajánlat megtételére kötelezi a munkáltatót: a munkavállaló távolléte alatt végrehajtott bérfejlesztéseknek megfelelő bérmódosításra irányuló ajánlatot kell tennie a munkavállaló számára. De nyilvánvaló, hogy nincs olyan munkavállaló, aki az ilyen irányú szerződésmódosítási ajánlatot ne fogadná el.

dr. Szabó Gabriella munkajogi szakjogász www.onlinejogsebesz.hu

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo