Csak a hirdetésben drágábbak a lakások

A CSOK-ról szóltak az elmúlt hónapok az ingatlanpiacon, egymást érik a hírek a tudnivalókról, a hatalmas érdeklődésről és az újra növekedésnek indult lakásárakról. A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítői szerint azonban a valóság egy kicsit más képet mutat.

Kép: Pixabay

Jelentős az érdeklődés a 10+10 milliós CSOK-nak elnevezett, tavaly év végén beharangozott támogatás iránt, mely nem mellékesen a használt lakásokra felvehető összegeknél is változásokat hozott, illetve enyhített a feltételeken. A bankok beszámolói szerint a CSOK-ot igénybe vevők csak egy töredéke él az új lakásokra elérhető 10+10 milliós támogatás lehetőségével, aminek valószínűleg egyik jelentős oka a szűk újlakás-kínálat lehet. A legtöbben a használt lakásokra igénybe vehető, lényegesen kisebb mértékű támogatást veszik csak igénybe. A kérdés az, hogy van-e ennek - a támogatás révén esetleg növekvő forgalomnak - árfelhajtó hatása az ingatlanpiacon, a használt lakások szegmensében?

Legfeljebb csak az irányárak emelkedtek

Az eladók még mindig úgy képzelik, hogy az áraknál “a határ a csillagos ég”, és ebben csak megerősítették őket a CSOK-kal kapcsolatos hírek is - fogalmazott Hart Erzsébet, a Balla Ingatlanirodák 7., 8. és 9. kerületi irodájának szakmai vezetője. A tulajdonosok nagyon magas árakon hirdetik az eladó ingatlanaikat, ugyanakkor a tényleges eladási áraknál már nem látszik semmiféle növekedés. Az irányár és az eladási ár közötti különbség az elmúlt időszakban határozottan nőtt, a tényleges eladási ár viszont nem - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő.

Mindezt Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák 11. kerületi irodájának szakmai vezetője is megerősítette. Mint mondta, az elmúlt két és fél hónapban - tehát, amióta az új CSOK hatása elvileg érezhető - jelentősebb áremelkedés nem volt a használt ingatlanok piacán. Azaz most körülbelül ugyanannyiba kerül egy panellakás a vételárat - és hangsúlyozottan nem az irányárat tekintve -, mint akár 3 vagy 4 hónapja. Nagy Csaba nem lát tehát semmiféle “horribilis” áremelkedést, de még a legkeresettebb szegmensben, a panellakásoknál sem tapasztal észrevehető drágulást.

A remény és a CSOK

Egy ingatlaneladás jelenleg úgy néz ki, hogy amikor megjelenik egy lakás hirdetése, akkor az első pár napban rendkívül sokan megnézik azt, annak ellenére, hogy esetleg egyértelműen túl van árazva az ingatlan. Gazdára viszont mindig csak egy-egy árcsökkenés után találnak a lakások - hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet.

Meddig emelkedhetnek a lakásárak?
Miközben árrobbanástól tartanak egyes ingatlanpiaci elemzők és portálok, a CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot annak járt utána, valóban az égig nőnek-e az ingatlanok árai. Az eredmény meglepő: az önbeteljesítő jóslatként funkcionáló hírekkel szemben egyáltalán nem várható, hogy az ingatlanpiac minden szegmense felfutóban lesz. Könnyen hullámvölgy jöhet nemsokára az új ingatlanok piacán is.
Egy való életből vett példával is szolgált mindennek alátámasztására: nemrég egy 40 négyzetméteres, gázcirkós, szép lakást 16,9 millió forintra tartott a tulajdonosa. Az ár egyértelműen túl magas volt, a tulajdonos a hírek hatására döntött úgy, hogy ennyiért kíván megválni ingatlanától. A Balla Ingatlanirodák egy reális 14,9 milliós áron kezdte árulni, de így is szükség volt arra, hogy két szakaszban csökkentsék az árat, így az utolsó, 13,95 milliós irányárra érkezett végül egy 13,3 milliós vételi ajánlat.

Látható tehát a jelentős különbség az eladói elképzelések és a valóság között, de sajnos ez jellemző most az egész ingatlanpiacra. Hart Erzsébet úgy fogalmazott, hogy a “remény és a CSOK miatt” alakul mindez így, esetleg mert az eladók is úgy látják, hogy ők is csak drágán tudnának lakást venni, így kénytelenek magas áron megválni lakásuktól.

Az eladókat az is félrevezeti, hogy amikor körülnéznek az árazás előtt a hirdetések között, magas hirdetési árakkal találkoznak. Azt azonban nem veszik figyelembe, hogy ezen hirdetések között nagyon sok az olyan lakás, amely pont a túl magas ár miatt már régóta áll a piacon. Amint lejjebb viszik az árat egy reális szintre, mindjárt vevőre akad, és lekerül a hirdetések közül - tette hozzá a Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője.

Hol a csapda? Ingyen telkeket kaphatnak a CSOK-igénylők
Egyre több önkormányzat jelezte a megújult CSOK – „leánykori nevén” szocpol – kihirdetése óta, hogy ingyen adnának építési telket a CSOK feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. Igaz, nem minden követelmény nélkül. A CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blog segítségével összegyűjtöttük, hol, miért cserébe lehet ingyen telket kapni.
Nem meghatározó a CSOK

Az újépítésű ingatlanokat érdeklődés szintjén érintette csak a CSOK, mivel jelenleg a piacon nagyon kevés az új építésű ingatlan. Így értelemszerűen elsősorban a használt lakásoknál jelenhetnek meg a CSOK-ot kihasználó vevők. Akinek sürgős a költözés, az most a használt ingatlanok kategóriájában kénytelen gondolkodni. A kereslet ezeken belül is inkább a lakások piacát érinti, a családi házaknál továbbra is nagyon nagy a kivárás, de ott is eltolódott az igény a telkek és a bontandó házak irányába - jelezte Nagy Csaba.

A valóságban tehát nagyon elenyésző azok száma, akik a használt lakásokra kapható CSOK-ot beleszámítják a vételárba, vagyis akik kihasználják ezt a támogatást. Továbbra is elsősorban a készpénzes, illetve másodsorban a jelzáloghitelre vásárlók vannak túlnyomó többségben az ingatlanpiacon, a CSOK-ot nem nagyon látja megjelenni Nagy Csaba a használt lakások tranzakcióiban.

Hart Erzsébet szerint sem hatott különösebben a használt lakások forgalmára a CSOK, csak az utóbbi néhány napban tapasztaltak az ingatlanközvetítők határozottan élénkülő érdeklődést az ingatlanpiacon. Tapasztalatai szerint a CSOK-kal vásárlók igen kevesen vannak, arányuk szinte elhanyagolható, legfeljebb egy 10 százalék kockáztatható meg, de hangsúlyozta, hogy ez csak egy durva becslés. Azt is megjegyezte, hogy sajnos nagyon sok a tájékozatlan vevő, akik ugyan igénybe szeretnék venni a CSOK-ot, viszont egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy a feltételeknek nem felelnek meg, így nem fognak támogatást kapni.

Végül azt is hozzáfűzte, hogy jelenleg nem jellemző az, hogy az érdeklődők azonnal lecsapnak egy-egy lakásra. Látható a megtekintett lakások nagy számából, hogy a vevők alaposan tájékozódnak a piacon, mielőtt egy ingatlanra ajánlatot tennének. Annál is inkább több időt szánnak a nézelődésre, mert nőtt a kínálat is az elmúlt időszakban, elkezdtek feltorlódni a lakások, hiszen az emelkedő árakról hallva, azokat látva sokan döntenek úgy, hogy most vágnak bele az értékesítésbe - tette hozzá Hart Erzsébet.

Összességében tehát elmondható, hogy nem mentek fel az árak az ingatlanpiacon, tavaly novemberben, illetve karácsony előtt is ugyanannyiba került egy panel vagy egy használt téglalakás, mint most - szögezte le Nagy Csaba. Az persze előfordulhat, hogy az eladók megpróbálnak magasabb árakat szabni, ez azonban a tényleges vételárra nincs hatással. Tehát, ha az irányárban látható is emelkedés, az eladási áraknál nem.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo