hirdetés

Tényleg az ügyfelek fizették meg a cégek megnőtt költségeit

Az ifo adatai szerint Németországban a gazdaság egészére vonatkozó áremelési-várakozások februárban 29,1 pontra csökkentek a januári 35,2 pont után. Ez volt zsinórban az ötödik visszaesést mutató hónap.

hirdetés

Februárban jelentősen kevesebb német vállalat tervezett áremelést a következő három hónapban, mint egy hónappal korábban - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felmérésének adataiból.   

Az indikátor azt mutatja meg, hogy a vállalatok mekkora része tervez áremelést a következő három hónapban. Úgy számítják ki, hogy az árcsökkentést tervező vállalatok százalékos arányát kivonják az áremelésre készülő vállalatok százalékos arányából.

„A cégek a megnövekedett költségek nagy részét már áthárították ügyfeleikre, miközben a gazdaság szinte minden szektorában csökken a kereslet. Ennek enyhítenie kell az inflációs nyomást a következő hónapokban” – mondta Timo Wollmershäuser, az ifo vezető közgazdásza.

"Az árvárakozások a kiskereskedelemben még mindig lényegesen magasabbak, mint a gazdaság más ágazataiban” – tette hozzá Timo Wollmershäuser.

A szórakoztatóelektronikai ágazatban a januári 52,5 pontról 72,7 pontra emelkedett az indikátor februárban. Az írószerüzletek és az élelmiszer-kiskereskedők vásárlói azonban kevesebb áremelésre számíthatnak a következő három hónapban.

A szolgáltatószektorban is az árvárakozások csökkenése látható, bár az indikátorok még mindig magas szinten állnak: az utazásszervezőknél februárban 63,2 pontra esett vissza a mutató a januári 70,2 után, a vendéglátóiparban ugyanakkor 52,7 pontra esett az előző havi 56,6 pontról.

A feldolgozóiparban lényegesen kevesebb vállalat tervez áremelést. A vegyiparban és a papíriparban a cégek többsége már az eladási árak csökkenését feltételezi. Az italgyártók mutatója jelentősen, 56,1 pontra csökkent februárban a januári 71,8 pont után.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo