Társasági adó: ki tudja mennyi lesz?

Ma még 500 millió forintig 10 százalék, afölött pedig 19 százalék a társasági adó kulcsa. Ez három év múlva egykulcsos lenne, de a mértékéről még biztosan nem döntenek egyelőre. Jelenleg az ír mellett a magyar társasági adó a legalacsonyabb Európában. A pontos mértékről 2014 előtt várhatóan nem születik végleges döntés.

„A pénzügyi stabilitásról szóló, egyébként kétharmados törvény, azt mondja ki, hogy 2015. január elsejétől kell egykulcsossá válnia a társasági adónak. Jelenleg kétkulcsos az adónem, korábban 50 millióig, most 500 millió forint adóalapig tíz százalékos, afölött 19 százalékos az adónem” - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője a GazdaságTV-nek adott nyilatkozatában. A szakértő szerint jelenleg az a kérdés, hogy a mikor egykulcsossá válik, akkor ez milyen szinten válik egykulcsossá és ezt ma megjósolni elég nehéz. „Ne felejtsük el, hogy az adómérték nem adózási, hanem államháztartási kérdés, meg kell látni, hogy akkor majd az államháztartás hogy áll és akkor azon belül milyen adóügyi intézkedésekre kerül sor, illetve a társasági adót hogyan érinti a változás” – emelte ki az adószakértő.

Vámos-Nagy hangsúlyozta, hogy 2014. december elsejéig kell kihirdetni a módosítást és véleménye szerint ez a reális, előbb nem lesz döntés. „Az Európai Unióban a társasági adókulcsok eléggé szórnak, a miénk a legalacsonyabb, illetve Írországé. Az is igaz viszont, hogy a nyereséget mi nem csak társasági adóval adóztatjuk, hanem ugyan más adóalappal, de idetartozik az iparűzési adó is, illetve ide tartozik az energiaellátók különadója is, amely bizonyos mértékig a nyereségre épül. Tehát az az igazság, hogy amikor azt láthatjuk, hogy mekkora a társasági adó, akkor a tényleges nyereséget terhelő számított adó lényegesen magasabb” – mondta az adószakértő.

Társasági adó

A legfrissebb adótörvényekben, amelyeket október és november folyamán jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, is szóba került a társasági adó kérdése.Harmadik kulcsot is bevezet a kormányzat, illetve a társasági adótörvénybe bekerült a szabad vállalkozási zóna fogalma. Ezt a kormány jelöli ki, és az ottani legalább 100 millió forintos beruházás után adókedvezmény jár. Ugyancsak társaságiadó-kedvezmény társul a legalább 100 millió forint értékű energiahatékonysági beruházáshoz.

A két másik megszorító-csomagról itt olvashat bővebben.

A Ház két új adókedvezményt is bevezetett: a társasági adótörvény szerinti fejlesztési adókedvezményre jogosult, szabad vállalkozási zónában működő vállalkozás a beruházás üzembe helyezését követő 5 éven belül szociális hozzájárulási adókedvezményt érvényesíthet, ha bővíti a munkavállalóinak létszámát. A kedvezmény a foglalkoztatás első két évében havi 100 ezer forint bruttó bérig érvényesíthető, 100 százalékos kedvezményt jelent a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás tekintetében.

A jövő évtől a hazai vállalkozások kutatási, fejlesztési tevékenységét szociális hozzájárulási adókedvezmény is segíti. A javaslat szerint a vállalkozások által foglalkoztatott, tudományos fokozattal vagy tudományos címmel rendelkező kutatók után adókedvezmény érvényesíthető.

A megváltozott munkaképességű vállalkozók a jövőben kedvezményt érvényesíthetnek a szociális hozzájárulási adóból, ennek következményeként a megváltozott munkaképességű vállalkozó után a kisadózó vállalkozás nem havi 50 ezer, hanem csak 25 ezer forint tételes adót fizethet.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo