Szigorítana a munkavédelmi szabályokon Brüsszel

A rákkeltő anyagokkal érintkező munkavállalókra vonatkozó szabályozáson szigorítana az Európai Bizottság. A javaslat szerint 13 rákkeltő anyaggal kapcsolatban vezetnének be új határértékeket, csökkentve ezzel a dolgozók egészségkárosodását.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legtöbb fejlett országban a rák általában véve a halálokok között a második és az Európai Unióban a foglalkozási eredetű halálesetek okai között az első helyen áll. Éves szinten a foglalkozási eredetű halálesetek 53 százaléka ráknak tulajdonítható, 28 százalékuk hátterében valamilyen keringési betegség áll, 6 százalékuknak pedig légzőszervi betegség az oka. Annak érdekében, hogy a munkavállalók nagyobb védelemben részesüljenek a rákot okozó vegyi anyagokkal szemben, az Európai Bizottság a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelv módosítására irányuló javaslatot terjesztett elő, amelyben 13 rákkeltő vegyi anyag kapcsán korlátozni kívánja a munkahelyi expozíciót.

Az 5 legfontosabb teendő munkahelyi baleset esetén
Mi számít munkahelyi balesetnek? Kinek kell elsősegélyt nyújtania? Milyen megállapításokat kell tennie a munkáltatónak? Összeszedtünk 5 dolgot, amelyet célszerű minden munkáltatónak betartania, ha megtörténik a baj.
A bizottság javaslata konkrétan abban áll, hogy korlátozná az érintkezést 13 olyan vegyi anyaggal, amely rákot okozhat. E célból a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelvet új határértékekkel egészítené ki, illetve módosítaná az abban megállapított értékeket. Ezek a határértékek azt szabályozzák, hogy a munkahelyi levegőben bizonyos rákkeltő vegyi anyagok legfeljebb milyen mértékben lehetnek jelen. Az EU-ban mintegy 20 millió olyan munkavállaló van, aki e vegyi anyagok közül legalább egynek ki van téve.

Hogy egy konkrét példát is említsünk arra, hogy milyen vegyi anyagokról van szó: a bizottság a „belélegezhető kristályos szilícium-dioxidot” is felvenné az irányelvbe, mégpedig „munkafolyamat során keletkező” anyagként, tehát idetartozna pl. a bányászat, a kőfejtés, az alagútépítés vagy a szilícium-dioxid-tartalmú beton, téglák vagy kőzetek vágása, zúzása vagy őrlése során keletkező por is. Bár néhány vállalat a szociális partnerek külön e célra megkötött megállapodása révén megoldotta, hogy e vegyi anyag koncentrációja ne legyen túl magas a levegőben, ez az anyag továbbra is a szilikózis nevű tüdőbetegség és a foglalkozási eredetű tüdőrák első számú okozója. A bizottság ezzel a javaslattal az egész EU-ban védelmet kíván nyújtani a munkavállalóknak, többek között az építőiparban, hiszen a „belélegezhető kristályos szilícium-dioxidnak” kitett munkavállalók 70 százaléka ebben az ágazatban dolgozik.

Ha az új határértékeket bevezetik, kevesebb lesz a foglalkozási eredetű rákos megbetegedés. Emellett az uniós határértékek az egységességet szolgálják azáltal, hogy minden felhasználó számára egyenlő feltételeket teremtenek, és közös célt tűznek ki a munkáltatók, a munkavállalók és a végrehajtási hatóságok elé.

Melyik a legveszélyesebb munkahely?
A munkahelyi balesetek közel háromnegyede a 250 főnél kisebb vállalkozásoknál történik, szektorokra leosztva pedig a gépipar és a feldolgozóipar a legveszélyesebb. Tavaly ugyan megugrott a balesetek száma, de idén – a kevesebb ellenőrzés mellett is – javulni tudott a helyzet. Szakemberek szerint sokat lehetne javítani a számokon például a stressz kezelésével, de ezt csak a cégek töredéke teszi meg.
 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo