Sci-finek tűnik? Pedig nem az!

Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője szerint most tényleg eljött az idejük a digitális megoldásoknak a céges számlaforgalomban.

Az interjú a Piac & Profit magazin április-májusi számában jelent meg. 

A következő lapszám június 25-én jelenik meg. Keresse az Inmedio és Relay újságárusoknál, vagy fizessen elő a magazinra. Megrendelését itt adhatja le>>>

Stygár László (Fotó: Számlázz.hu)

Normál esetben az online számlázás nyár közepére időzített kiterjesztéséről kellene beszélnünk, de a mostani helyzet sok mindent felülír. Mi szól amellett, hogy mégis hatályban maradjon a július elsejei időpont?

– A vírus például szólhatna, hiszen a digitalizáció az egyetlen ma ismert megoldás arra, hogy működjön a gazdaság a személyes találkozások csökkentése ellenére. De a digitalizáció egyébként is sürgető, nem csak a vírus miatt. Képzeljék el, mennyi időbe és energiába kerül újra és újra rögzíteni az adatok sokaságát! Mennyivel egyszerűbb lenne, ha az elkészült számla azonnal digitális lenne, automatikusan eleget tenne a jogszabályoknak, és azon nyomban megérkezne a NAV-hoz, a vevőhöz, a könyvelőhöz, bárkihez, akinek ezzel dolga van. A számla ugyanebben a pillanatban összevezetődik a bankszámlákkal, vagyis akár automatikusan, akár jóváhagyás után el lehet indítani egy utalást, mindenféle egyéb adatrögzítés nélkül. Amikor pedig az utalás megérkezik – szintén abban a pillanatban, hiszen már ez is működik a bankoknál –, akkor az eladó számlája rögtön fizetettre állítódik. Ha pedig határidőig nem érkezik meg az utalás, automatikusan megy egy e-mail a vevőnek, hogy egyenlítse ki. Sci-fi-nek tűnik? Pedig nem az, ez működik. A Számlázz.hu a K&H-val és a MagNet Bankkal már működteti ezt. A többi bankot jogszabály kötelezi arra, hogy részt vegyenek ebben. Jelenleg a működő interfészeket várjuk tőlük.

Ehhez kellett a Magyar Nemzeti Bank által kiadott AISP-engedély. A Számlázz.hu az első és eddig az egyetlen online számlázó Magyarországon, amely megszerezte ezt. Miért jó ez az ügyfeleknek?

– Az Európai Unió célja a nyílt bankolás bevezetésével nemcsak az, hogy kinyissa a lehetőségeket a fintech szolgáltatók számára, hanem az is, hogy bezárja a biztonsági kockázatokat jelentő kiskapukat, mint amilyen például a screen scraping. Ennek a lényege, hogy az ügyfél a banki belépési adatait – a banki felhasználónevét és jelszavát, illetve ha egy adott tranzakcióhoz jóváhagyás szükséges, akkor az ehhez kapcsolódó sms-kódot is – kiadja egy harmadik félnek. Ezek veszélyt jelentenek az ügyfelekre nézve. Fontos, hogy Magyarországon a nyílt bankolás bevezetése óta – amennyiben az adott banknak létezik open API-ja – a screen scraping többé nem megtűrt. Márpedig itthon – papíron – ez minden banknál rendelkezésre áll. A mi esetünkben, az autokassza működése során – amikor összekötjük a bankszámlát a Számlázz.hu fiókjával – az adatokat a bank oldalán lehet megadni, a Számlázz.hu-hoz ez soha nem jut el, és ez így van rendjén. Az MNB által jóváhagyott AISP-engedélyünk a garancia arra, hogy adatok a lehető legnagyobb biztonságban vannak. Magyarországon jelenleg a legnagyobb biztonságban.

Ha már a NAV online számlázásról esett szó: mutatkozik a mobilról történő számlázásra vagy a mobilról történő számlanyomtatásra nagyobb igény?

– Ezekre is van megoldásunk: a MostSzámlázz mobilról használható számlázóprogram, gyakorlatilag a Számlázz.hu kistesója, de gyorsan cseperedik, és folyamatosan bővülnek a funkciói, illetve tudunk ajánlani mobilnyomtatót is azoknak az ügyfeleknek, akiknek erre lenne igényük.

Milyen szolgáltatások érhetőek el a Számlázz.hu rendszerében?

– A számlázáshoz kapcsolódó szolgáltatásokon túl – például a papíralapú és e-számla-kiállítás, bejövő számlák fogadása, kimenő és bejövő számlák archiválása, nyugtakiállítás, megbízott számlakibocsátás, tömeges számlázás – kényelmi szolgáltatásokat is nyújtunk. A számlák postai küldése és a bejövő számlák kezelése mellett ezek közé tartoznak az adminisztrációt segítő automatizmusok is: a számlaértesítőtől kezdve a fizetési felszólításon át az autokasszáig. Jelenleg 29 könyvelőprogrammal van adatkapcsolatunk, a legnagyobb szoftverekkel, összesen 9 darab, online az adatkapcsolat, vagyis az adatok szinkronizációja automatikusan megtörténik. De már a #free ingyenes szolgáltatáscsomagunkban is hozzáférhet a könyvelő az ügyfelének a fiókjához, így a közös munka sokkal gördülékenyebb lesz köztük. Emellett a Számlázz.hu felhőalapú könyvelőprogramot is tud ajánlani a könyvelőknek: ez a SMARTBooks, amely 21. századi megoldásokat kínál a szakmabelieknek. A katás vállalkozók pedig egy olyan komplex, digitális kata-asszisztenst kapnak, amellyel a katás adminisztráció gyakorlatilag teljesen automatizálható. Ez az autokata szolgáltatás, amely a Számlázz.hu-val együttműködtetve alkalmas bizonyos katás könyvelési feladatok ellátására. Számos webshophoz létezik továbbá integrációs modul, illetve a Számla Agent segítségével az ügyfelek saját rendszereiket is könnyen összekapcsolhatják a Számlázz.hu-val. Az online fizetés vagy az autokassza segítségével a webshopos adminisztráció is minimálisra csökkenhet.

Mennyi ügyfelük van?

– Az ügyfeleink száma publikus, folyamatosan nyomon követhető a weboldalon: közel 200 ezer vállalkozás választott minket, ami közel 250 ezer regisztrált felhasználót jelent.

Ha már a járványhelyzettel kezdtük, zárjuk is azzal: hogyan alkalmazkodott cégként a Számlázz.hu a veszélyhelyzethez, milyen intézkedésekkel minimalizálják kollégáik körében a kockázatokat?

– Az első pillanattól kezdve otthonról dolgozunk, az otthoni munkavégzés eddig is megoldott volt. Ami nehézség, az a személyes kapcsolat hiánya, az emberek, a csapat, hogy nem látjuk, halljuk egymást, nincs ötletelés a kávéfőző mellett. De digitálisan igyekszünk ezeket pótolni: online sörözés, digitális darts, távreggelik és videokonferenciával közös tortázás. Emellett gondolnunk kellett az ügyfeleinkre is, ők is kollégák így-úgy. Ezért ingyenessé tettünk több olyan funkciót, amely a legmagasabb, #profi csomagban elérhető, viszont szerintünk most minden vállalkozónak nagy segítség lehet. Ilyen például a bejövő számlák fogadása: ez azt jelenti, hogy ha egy vállalkozó számára a Számlázz.hu rendszerén keresztül valaki számlát állított ki, akkor az megjelenik az ő fiókjában is a bejövő számlák között. Ezzel is az volt a célunk, hogy a személyes találkozásokat, a postára rohangálást csökkentsük ügyfeleink körében. A másik funkció, amit szintén a vírushelyzetre való tekintettel tettünk ingyenessé, az a könyvelői adatkapcsolat. Ez a könyvelő–vállalkozó közötti kommunikációt, munkafolyamatot segíti, mert a vállalkozónak nem kell a számlákkal szaladgálnia a könyvelőjéhez, azok – akár automatikusan – megjelennek a könyvelő rendszerében.

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo