hirdetés

Pocsék éve volt a pénzügyi-technológiai cégeknek

A csúcsokat döntő 2021-es év után negatív rekordot hozott a 2022-es év a digitális pénzügyek piacán: egy év alatt értéke mintegy 50 százalékát vesztette el a tőzsdén jegyzett fintech cégek teljesítményét mérő index 56 cége - közölte a Fintech.hu és a Peak hazai fintech vállalat közösen megjelenő kiadványában.

hirdetés

A legnagyobb pénzügyi-technológiai cégek értékvesztése kiemelkedő a piacon, hiszen a pénzügyi szektor mindössze 10 százalék körüli esést produkált 2022-ben, míg a technológiai cégek összértéke nagyjából 30 százalékkal csökkent.

A 2021-es 41 fintech tőzsdei bevezetéssel szemben tavaly mindössze 2 fintech került a tőzsdére. Úgy fogalmaztak, hogy a digitális pénzügyek elmúlt éve az ezredforduló "dotcom lufijának" idejére emlékeztet, amikor szinte bármilyen, internethez kapcsolódó vállalkozás forráshoz juthatott, és a piaci túlértékelést céges bedőlések követték.

Ahogy a dotcom lufi kipukkadásával sem szűnt meg az internetes cégek piaca, a tisztulás után egy erősebb fintech ágazat is meg fog maradni - húzták alá. Hozzátették: a vízválasztó tavalyi év után 2023-ban eldőlhet, mely fintech cégek maradnak talpon és kezdenek el szárnyalni.

Rossz évet zárt tavaly az open banking, azaz a nyílt bankolás, amelynek fejlődéséhez a bankoknak meg kellene nyitniuk az ügyfél adatokat a fintechek előtt. A neobankok sem teljesítettek jól szektorszinten, a fennmaradáshoz nyereséges működésre és kritikus tömegek elérésére lenne szükség, ami csak kevesek számára reális célkitűzés. Még nehezebb időszakot hagytak maguk mögött az online brókerek, a hagyományos vagyonkezelők innovációja ugyanis megtörte a fintechek lendületét, akiknek helyzetét a piacok visszaesése és a kriptovaluták gyengélkedése is nehezíti.

A kedvezőtlen piaci körülmények között is képes volt töretlenül fejlődni az online fizetések területe, folytatódott továbbá a fejlődő piacok növekedése is, egyre több országban jelentek meg széles körben a fintech megoldások.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo